Toplam İnşaat Alanı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

Yapı inşaat alanı, ışıklıklar, avlular, ve iç bahçeler hariç olmak üzere, bodrum kat, asma kat ve çatı arasında yer alan mekanlar, çatı veya kat bahçeleri, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, balkonlar, açık çıkmalar ile binadaki ortak alanları da dahil olmak üzere yapının inşa edilen bütün katlarının alanının toplamına denir. Toplam inşaat alanının hesaplanmasına dair yapılan en büyük hatalardan bir tanesi sadece dairelerin net daire m²’lerini toplamaktır. Toplam inşaat alanı içerisinde tüm alanlar bulunmaktadır. Brüt alanlar üzerinden toplam inşaat alanı hesaplamak gerekir. Net alan içerisinde bazı alanların çıkarılması söz konusudur. Dolayısıyla net alandan gitmek yanlış olacaktır. Bir binanın toplam inşaat alanının nasıl hesaplandığına dair aşağıdaki örneği inceleyebilirsiniz.

İnşaat Alanı Nasıl Hesaplanır?

İnşaat alanı parsel alanının, KAKS yani emsal değeri ile çarpılmasıyla hesaplanır. İnşaat alanı avlular ve ışıklıklar hariç olmak üzere, bodrum kat, asma kat ve çatı arasında yer alan tüm mekânlar, çatı veya kat bahçeleri, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, balkonlar, açık çıkmalar ile binadaki ortak alanlar dâhil yapının inşa edilen bütün katlarının alanını içermektedir. TAKS kısaltması taban alanı kat sayısı anlamına gelmektedir. Bir binanın taban alanının, arsası içinde en çok ne kadarını kaplayabileceğini TAKS gösterir. Bir parsele yapılacak binanın taban arsa alanı, parselin büyüklüğünün TAKS ile çarpımının değerini geçemez.

Toplam İnşaat Alanı Örnek

Bodrum kat inşaat alanı: 195 m²

Zemin kat inşaat alanı: 195 m²

1.2.3.4.5 normal kat alanı: 220 x 5 = 1100 m²

Çatı arası alanı: 23.76 m²

Toplam inşaat alanı: 1515 m²

Binada 10 adet 70 m² normal daire vardır. Yani dairenin net ’ si olarak hesap yapınca toplam 700 m² ama toplam inşaat alanını hesaplayınca 1515 m² çıkıyor. Buradan şunu anlamamız gerekiyor ki sadece dairenizin net alanına bakarak yapı maliyet hesabı yapmayınız.