İnşaat Hesabı

Dış Cephe Boy Maliyeti Hesaplama

m

m

adet

 

adet

cm

cm

Toplam Boyanacak Cephe Alanı m2test1

Boya miktarı lttest1

Astar miktarı lttest1

Duvar Boyası Maliyeti test1

Astar Maliyeti test1

Toplam Malzeme Maliyeti test1

Toplam İşçilik Maliyeti test1

Genel Toplam test1

Genel Bilgi

Dış cephe boyası, mantolama yapıldıysa yalıtım işlemi bittikten sonra yapılır. Mantolama yüzeyine dekoratif sıva uygulaması yapılır. Dış cephe boyası yapmadan önce hasarlı yerler varsa düzeltilir. Kabarmış çatlamış yerler kazınarak temizlenir. Boyanmayacak yerler muşamba ve maskeleme bandı yardımıyla korunur. Dış cephedeki hasarlar ve çatlaklar tamir harcı yardımıyla kapatılır. Bazı yerlerde onarım macunu da kullanabilir. Cephedeki boşluklar doldurularak düzgün yüzey elde edilir. Düzeltme işleminden sonra astar boya atılır. Boyası yeni yapılacak yüzeylerde iki kat astar atılır. Böylelikle arkadaki koyuluk kapatılır. Astar atılacak yüzeyin nemli olmaması gerekir. Temiz olmalıdır. Aksi halde boya yüzeye yapışmayacaktır. Çok düz yüzeyli cephelerde aderans arttırıcı katkılar kullanılmalıdır. 

 

 

Boya türü dış cephedeki duruma göre belirlenir. Örneğin kılcal çatlaklar çoksa elastik boya kullanılır. Yeni yapılmış binalarda belirli süre sonra yüzeye oturur. Bu yüzden elastik boya kullanmak daha iyi olacaktır. Çünkü elastik boyalar çatlak oluşumunu geciktirir. Silikonlu boyalar su geçirmezdir. Silikonlu boyalar kabarmayı geciktirir. Uzun ömürlü boyalardır. Dış cephe yüzeyinde dalgalanma olmaktadır. Bu tarz dalgalanmaları engellemek amacıyla grenli boya dediğimiz boya türü kullanılmalıdır. Çünkü grenli boya hataları en iyi gizleyen boya türüdür. Grenli boya diğer boya türlerine göre en pahalı boya türüdür. Sebebi işçiliğin daha uğraştırıcı olmasıdır. Piyasada en ucuz boya türü akrilik dış cephe boyasıdır. Akrilik boya kullanımında sorunlar yaşanabilir. Fakat kaliteli marka kullanılması bunların önüne geçer.

 

Dış cephe boya rengi açık renk olmalıdır. Koyu renk ışığı soğurmaz daha çok emer. Bu yüzden boya renginin ısı yalıtıma etkisi vardır. Açık renk boyalar ışığı savurur. Sövelerde çeşitli süslemelerde koyu renkler kullanılabilir. Ama mümkünse koyu renkli boyalardan kaçınmak gerekir. Bir örnek vermek gerekirse; Antalya’da beyaz renk kullanılabilir, Erzurum ilinde gri kahverengi renkler kullanılması daha uygun olacaktır.

 

Dış cephe boyası için kış ayları uygun zamanlar değildir. Kış ayları nemli geçtiğinden boya uygulaması yapmak yanlış olacaktır. Boyayı yapıldıktan sonra elinizi sürdüğünüzde bile boya dökülür. Boya ve alçı, nemi sevmez. Bu yüzden dikkat edilmelidir. Boya için en uygun zamanlar ilkbahar ve yaz aylarıdır. Birde cephe üzerinde yapılan işlemlerin biri tamamen kurumadan bir sonraki aşamaya geçilmemelidir.

Dış cephe boyalarında iskele önemlidir. Eğer iskele kısıtlı ise bölüm bölüm kurularak yapılmalıdır. Kurulum sırasında tüm koşullar denetlenmelidir. İş güvenliği, dış cephe boyalarında çok önemlidir.

Dış Cephe Boyası Maliyeti

Sizlere örnek olması adına bir cepheye ait dış cephe boya maliyeti hesaplayalım. Dış cephe genişliği 10 metre olsun. Cephe yüksekliği ise 12 metre olsun. Şimdi bu değerleri sisteme girerek toplam maliyeti hesaplıyoruz. Tüm maliyetler insaathesabi.com aracılığı ile hesaplanmaktadır. Bu fiyatlar 05.08.2022 tarihine ait değerlerdir.


Toplam Boyanacak Alan= 120 m2

Boya Miktarı=30 litre

Astar Miktarı= 10 litre

Duvar Boyası Maliyeti= 780 tl

Astar Maliyeti= 160 tl

Toplam Malzeme Maliyeti= 940 tl

Toplam İşçilik Maliyeti= 1440 tl

GENEL TOPLAM= 2380 tl

Sıkça Sorulan Sorular

Boya hesabı nasıl yapılır?

Odanın eni ile boyunun toplamının 2 katı alınarak odanın çevresi bulunur. Odanın çevresi ile odanın tavan yüksekliği çarpılarak brüt duvar alanı bulunur. Kapı en ve boy çarpımlarından kapı alanı, pencere en ve boy çarpımlarından da pencere alanı bulunarak toplanır. Bu bulunan değer, brüt duvar alanından çıkarılarak boyanacak toplam duvar alanı bulunur.

Boya işçiliği ne kadar?

Boya işçilik fiyatı 1 metrekare alan için 23 TL’dir. Bu değer İstanbul iline göre verilmiştir. İşçilik fiyatları değişkenlik gösterebilir. Bu fiyat 30.08.2022 tarihine aittir. 

Dış cephe boya metrajı nasıl yapılır?

Öncelikle binanın cephe sayısı belirlenir. Her cephenin eni ölçülür. Kat sayısı belirlenir. Kat yüksekliği ile kat adedi çarpılarak cephe alanı bulunur. Cephelerin metrekareleri toplanır. Sonrasında brüt alan bulunur. Bu alandan pencere ve kapı boşlukları düşülür. Başka boşluklar varsa hesaplanır ve çıkartılır. En sonunda net dış cephe boya metrajı çıkarılmış olur.

50 m2 ye ne kadar boya gider?

Hesap programımıza göre yaklaşık 12,50 litre boya gitmektedir. Bunun yanında 4,2 litre astar gitmektedir.

100 m2 dış cepheye ne kadar boya gider?

Hesap programımıza göre yaklaşık 25 litre boya gitmektedir. Bunun yanında 8,3 litre astar gitmektedir.