İnşaat Hesabı

İskele Hesaplama

m

m

Cephe alanı m2test1

İskele kurulacak alan m2test1

Çerçeve adettest1

Çapraz bağlantı adettest1

Düz bağlantı adettest1

Kalas adettest1

Ayarlı ayak adettest1

Bitiş korkuluğu adettest1

Merdiven platform adettest1

Malzeme Genel Toplam test1

İskele kurulum maliyeti test1

İskele söküm maliyeti test1

Genel Toplam test1

Genel Bilgi

İskele: Binaların, köprülerin ve diğer tüm insan yapımı yapıların yapımına, bakımına ve onarımına yardımcı olmak için bir çalışma ekibini ve malzemelerini desteklemek için kullanılan geçici bir yapıdır. Kalıp iskelesi, sahada ulaşılması zor olan yüksekliklere ve alanlara erişmek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Güvenli olmayan iskele ölüm veya ciddi yaralanma ile sonuçlanabilir. İskeleler çelik, alüminyum, ahşap vb. malzemelerden yapılmış; dikme, yatay, diyagonal, platform, topukluk, bağlantı elemanları gibi temel bileşenlerden oluşur. 

 

İnşaat kalıp iskeleleri dış ve iç cephe işlerinde, boya ve badana işlerinde, gemi inşaatında, asansör kuyularında, köprü ve viyadük yapımında, restorasyonlarda, yol yapım işlerinde vb. birçok alanda kullanılmaktadır.

 

İnşaat İskeleleri inşaat türüne göre değişkenlik göstermektedir. Güvenlikli H tipi iskele sistemleri, kamalı flanşlı iskele sistemleri ve modüler iskele sistemleri şeklinde üç tip inşaat iskelesi bulunmaktadır. Kalıp altı iskele sistemleri:

  • Cup lock iskele sistemleri

  • Masa tipi iskele sistemleri

  • Teleskop direkler

  • Kovanlı iskele sistemleri 

 

Kalıp iskeleleri ve dış cephe iskeleleri özenli bir şekilde ve kontrol altında kurulmalıdır. Öncelikle tüm iskele malzemeleri TSE standartlarına uygun olması gerekir. Standart dışı malzemeler iş kazalarına yol açabilir. Zemin kontrolü yapılmalıdır. İskele zemininin yumuşak olmaması gerekir. Ayrıca kayıp, düşmelere karşı önlemli olması gerekmektedir. İskeleye ait statik hesaplar mutlaka yapılmalıdır. Klasik iskelelerde bu durum göz ardı edilebilir. Fakat özellikle yüksek katlı binalarda çok insanın çalıştığı şantiyelerde bu hesapların yapılması gerekir. Kurulumu yapan kişi ve kişiler mutlaka gerekli belgelere sahip olmalıdır. İskele kurulumu tamamlandıktan sonra kontrolü yapılmalıdır.

Kalıp çakılabilmesi için öncelikle aplikasyon yapılmalıdır. Haritacı tarafından akslar belirlenir ve kolon aks beşeonu çakılır. Aks beşeonunun üzerine açmaz beşeonu gelir. Planda kaçıklıklar varsa dikkat edilir. Kolon yan yüzeyleri plywood aynaları yardımıyla oluşturulur. Kolon boyutlarına göre önceden hazırlanmış olur. Kalıpları karşılıklı sıkmak adına çapraz veya direk kolon içerisinden saplama demiri  dediğimiz tie-rot yerleştirilir. Kalıplar sıkılarak patlaması engellenir. Bu işlemden sonra yan çaprazlar yerleştirilir. Çaprazların ayaklarına yere beşeon çakılır ve iyice sağlamlaştırılır. Sonrasında kiriş kalıpları yerleştirilir. Kiriş kalıpları yerleştirilmeden önce aks boyunca iskele yerleştirilir. Bu iskele yerine bazen teleskopik demirde kullanılabilir. Sonrasında kiriş tabanı çakılır ve alt tarafı desteklenir. Yan taraflara kanat denilir. Kanatlarda çakılır. Sonrasında kanatları tutmak adına kiriş açmazı yerleştirilir. Üst tarafı tutmak adına yan çapraz destekler yerleştirilir. En son olarak döşeme kalıbı oluşturulur. Döşeme kalıbı oldukça önemlidir. Kazaların çoğu döşeme kalıbı üzerinde olmaktadır. Döşeme kalıbı, esas kiriş üzerine ızgaraların yerleştirilmesi ile oluşur. Bu ızgaralar yeni kalıp sistemlerinde doka denilen aslında marka ismi olan I kesitli ahşaplardan oluşur. Diğer ahşaplara göre daha dayanıklıdır. Son olarak plywood yerleştirilerek kalıp işlemi biter ve döşeme donatısı yerleştirilip beton dökümüne geçilebilir.  

 

Kalıp İskele Maliyeti Hesaplama Nasıl Yapılır?

Sizlere 10*10 m boyutlarında olan 100 metrekare alan için örnek bir hesap yapacağız. Bu hesaplar insaathesabi.com tarafından yapılmıştır. Fiyatlar 06.08.2022 tarihine aittir. 

 

Cephe Alanı= 100 metrekare

İskele Kurulacak Alan= 121 metrekare

Çerçeve= 24 adet

Çapraz Bağlantı= 8 adet

Düz Bağlantı= 39 adet

Kalas= 30 adet

Ayarlı Ayak= 68 adet

Bitiş Korkuluğu= 4 adet

Merdiven Platform= 1 adet

Toplam Malzeme Fiyatı= 24.476 TL

Kurulum Maliyeti= 484 TL

Söküm Maliyeti= 424 TL

TOPLAM=25.383 TL

Sıkça Sorulan Sorular

İskele hesabı nedir?

Tüm yapım işlerinde kullanılan iskelenin taşıma ve dayanma kapasitesinin ölçülmesine ve bu ölçümlere göre gerekli elemanların seçilmesine iskele statik hesap denir. Güvenlikli iskele sertifikasının TSE’den alınabilmesi için iskele statik hesaplarının yapılması gereklidir. Statik hesaplar alanında uzman mühendisler tarafından yapılmalıdır. Böylelikle ruhsat alma işlemleri sırasında sorun çıkmayacaktır.

İskele statik hesabı nasıl yapılır?

İskele hesaplarında ana amaç can güvenliğidir. İskeleler dış kuvvetlerin etkisinde kalan bir sistemdir. Rüzgar yükleri iskelelerde en önemli unsurdur. Bunun yanında çalışacak insan sayısı ve sirkülasyonda önemli etkendir. Yükler belirlendikten sonra basit bir sistem çizilerek diyagramlar oluşturulur. Yükler içerisinde rüzgarın yanında hareketli yük tercihi önemlidir. Diyagramlar oluşturulduktan sonra kesitler ve açıklıklar belirlenir. Sonrasında bunlara göre profil seçilir.  

Flanşlı iskele hesabı nasıl yapılır?

12*10 metre alanlarında bir cephemiz olsun. Flanşlı iskele hesabı için örnek yapalım. 

Toplam İskele Metrajı=120 metrekare

3m dikey eleman= 35 adet

3m yatay eleman= 40 adet

0.70m yatay eleman= 26 adet

3m kalas= 20  adet

alt ayar mili= 9 adet

dayama= 12 adet

H tipi iskele metraj hesabı nasıl yapılır?

12*10 metre alanlarında bir cephemiz olsun. H tipi iskele hesabı için örnek yapalım. 

Toplam İskele Metrajı=120 metrekare

2m dikey eleman= 30 adet

yatay bağlantı= 24 adet

çapraz bağlantı= 48 adet

2,5 m kalas= 24  adet

alt ayar mili= 10 adet

dayama= 12 adet

H tipi iskele kaç kg taşır?

Ortalama olarak 300 kg/m² taşıma kapasitesine sahiptir. 

H tipi iskele demiri kaç kilo gelir?

H Tipi İskele Ayağı= 

 

Genelde 880 x 2000 mm ölçülerindedir. İskelenin yan dikmeleri, alt ve üst kayıtları 42 x 2,5 mm sanayi borusundan yapılır. İskelelerin birbirinden geçme sistemi 34 x 2,5 mm sanayi borusundan yapılır. Burkulmayı engellemek için 27 x 2,5 mm sanayi borusundan köşe takviyeleri bulunmaktadır. Çapraz ve düz bağlantı çubukları bağlamak amacıyla 4 adet 16 mm kelebek pim kullanılır. İskele ayağı toplamda 14,5 Kg ağırlığa karşılık gelmektedir. 

 

Çapraz Bağlantı Elemanı=

 

Ölçüsü 3000mm şeklindedir. Profilleri 27 x 2,50 mm sanayi borusundan yapılmaktadır. Çubukların iki ucunda 20 mm çaplı pim delikleri bulunmaktadır. Çapraz elemanların ağırlığı ise 4,5 kg şeklindedir. 

 

Düz Bağlantı Elemanı=

 

Ölçüsü 2500mm şeklindedir. 27 x 2,5 mm sanayi borusundan yapılmaktadır. Çubukların iki ucunda 20 mm çaplı pim delikleri bulunur.

İkinci el iskele fiyatları ne kadar?

 

İkinci el iskele alırken veya kiralarken kesinlikle kontrol edilerek alınmalıdır. Fiyatları iskele türüne veya iskelenin kullanılmışlık süresine göre değişmektedir. Piyasa da araştırmalara göre ikinci el 1000 metrekarelik H tipi bir iskele 250.000-300.000 TL arasında değişmektedir. Bu fiyat şuan paylaştığımız tarihe aittir. Zamanla değişkenlik gösterebilir. İskele fiyatlarını etkileyen en önemli unsur hammaddedeki artışlardır. Bu yüzden değişkenlik gösterebilir.