İnşaat Hesabı

Seramik Hesaplama

m2

m

Adet

 

cm

cm

Kırım-Söküm işi var mı?

₺/m2

₺/m2

Duvar seramik alanı m2test1

Yer seramik alanı m2test1

Kırım, söküm, moloz maliyeti test1

Yapıştırma harcı tutarı test1

Derz alçısı tutarı test1

Seviye tespit artısı sayısı adettest1

Seviye tespit artısı maliyeti test1

Seviye tespit takozu maliyeti test1

Toplam seramik maliyeti test1

Toplam işçilik Maliyeti test1

Genel toplam test1

Genel Bilgi

Evlerde kuru zemin ve ıslak zemin bulunur. Kuru zeminler genellikle laminat ve masif parke ile yapılır. Islak zeminlerde ise seramik veya mermer kullanılır. Salon yatak odası gibi yerlerde parke kullanılırken mutfak  ve banyo gibi ıslak zeminlerde sert yüzeyli ve temizliği kolay kaplama malzemesi olan seramik kullanılır.

Piyasada üç farklı seramik tipi bulunur. Birincisi yer seramikleridir. Zemin kaplaması olarak kullanılır. Duvar seramiklerine göre daha dayanıklıdır ve ağır bir malzemedir. Duvar seramikleri zemin seramiklerine göre daha hafif ve narindir. Taşıma aşamasında çat diye kırılabilir. Darbeye karşı ve diğer dış etkilere karşı zayıf olduğundan iç mekanlarda kullanılması daha uygundur. Porselen seramikler son çeşittir. Görünümü ile mermer gibi doğal taşa benzer. En dayanıklı seramik türüdür. Su emmez, güneşten etkilenmez ve leke tutmazlar. Genellikle dış mekanlarda zemin ve duvar kaplaması olarak tercih edilir. Kaymaz malzeme olduğundan zeminlerde kullanılabilir. 

 

Seramik döşemek için bazı alet-edevatlar gerekir. Bunlar:

  • Seramik malası

  • Seramik derz malası

  • Düz mala

  • Lastik tokmak

  • Çekiç

  • Seramik pensesi

  • Seramik kesme aleti

  • Seramik takozları

  • Derz artısı

 

Seramik döşemek için gereken malzemeler ise seramik, seramik harcı ve derz dolgusudur.

 

Seramik döşeme yapmak için önce planlama yapmak gerekir. Öncelikle istenilen renkte ve ölçüde seramik seçilir. Yapılacak alanın ölçüleri alınır. Seramik kutusu başına ortalama 1.4 metrekarelik seramik düşmektedir. Örneğin, 14 metrekarelik bir alan varsa 10 kutu yeterlidir fakat zayiat vardır. Onun içinde 1 kutu yeterli olacaktır. Seramik döşemeden önce karoların nereye denk geleceğini ve şeklinin nasıl olacağını belirlemek adına dizmek gerekir. Belirlenen model varsa ona göre planı yapılır. Kırılacak yerleri belirlenir. Banyo wc bölümlerinde zemin seramiklerinde önemli olan suyun eğimidir. Hollerde ise düzgünlüğü önemlidir. Duvar seramiklerinde ise lazer kullanılarak derzlerin terazide olması sağlanır. Düzen belirlendikten sonra hazırlanan harçtan alınarak taraklı mala yardımıyla yüzeye sürülür. Sonrasında seramik yerleştirilir ve yavaşça bastırılır. Boşlukların tamamen kapanıp yüzeye yapışması gerekir. Tokmak yardımıyla da bastırılabilir. Terazisi ve eğimi varsa ayarlanır. Derz artısı kullanılarak derz mesafesi ayarlanır. Tüm döşeme işlemleri bittikten sonra kuruması beklenir. Derz malası yardımıyla uygulanır. Dairesel şekillerle sürülür. Kuruması için 1 saat beklenir. Kuruduktan sonra sünger yardımıyla temizlenir ve arta kalan kısımlar alınır. 

Seramik Maliyeti Hesaplama Örnek

Maliyet hesabını insaathesabi.com aracılığı ile yaptık. 20 metrekarelik bir alan düşünelim ve 1 adet havalandırma penceresi olsun. Şimdi tüm değerleri sisteme girerek maliyet hesabını yapalım. Tüm fiyatlar 07.08.2022 tarihine aittir. 

 

Genel Bilgiler;

Hesaplanan Yerin Alanı= 20 m2

Yükseklik= 2.6 m

Kapı Sayısı= 1 adet

Pencere Eni= 50 cm

Pencere Boyu= 50 cm

Yer Seramik m2 Fiyatı= 497 tl/m2

Duvar Seramik m2 Fiyatı= 506 tl/m2  

 

Maliyetler;

Duvar Seramik Alanı= 51.42 m2

Yer Seramik Alanı= 20 m2

Kırım, Söküm, Moloz Maliyeti= 5,356 TL

Yapıştırma Harcı Tutarı= 357 TL

Derz Alçısı Tutarı= 36 TL

Seviye Tespit Artısı Sayısı= 1,428 adet

Seviye Tespit Artısı Maliyeti= 286 TL

Seviye Tespit Takozu Maliyeti= 55 TL

Toplam Seramik Maliyeti= 35,956 TL

Toplam İşçilik Maliyeti= 2,500 TL

Genel Toplam= 44,545 TL