Rutubet Bulunan Evlerde Rutubet Nasıl Anlaşılır? Nasıl Önlenir?

Rutubet birçok evde yaşanan bir sorundur. Sorunun ana nedeni ise uygun olmayan veya hiç olmayan su yalıtımıdır. Rutubet ilk olarak duvarlarda veya tavanda çıkar, evin her yanında yayılabilir. En kötü durumlarda, eşyalar rutubet kaparak kullanılmaz hale gelebilir.


Her ne kadar olumsuz ve istenmeyen bir durum olsa da rutubetten kaçınmak mümkün olmayabilir. Fakat alınacak önlemler, zararın en aza indirilmesine yardımcı olur. Rutubet genellikle zemin katı veya bodrum katı dairelerde ve alanlarda görülür. Bodrum katlarında daha yaygın olan rutubet, duvarların toprak zeminden su çekmesiyle meydana gelir. Ancak normal katlarda ve çatı katlarında da rutubet meydana gelebilir.

Rutubetin ilk başladığı nokta, evin en savunmasız olduğu noktadır. Bu nedenle en savunmasız noktanın tespit edilmesi oldukça önemlidir. Rutubete karşı savaşırken kendi önlemlerinizi alabileceğiniz gibi doğru bir tadilatla da bu sorunun önüne geçebilirsiniz.

İçindekiler

Rutubetin Kaynağı Nedir?

Bodrum katlarda rutubet, yetersiz bina yalıtımından kaynaklanır. Zeminle temas eden duvarlar, topraktaki nemi çekerek küf benzeri bir doku oluşturur. Rutubet ayrıca evdeki odaların su ile temas etmesiyle de oluşabilir. Örneğin şiddetli bir yağış olduğunda pencereden giren su, pencere altında veya zeminde rutubet olmasına neden olabilir. Buna ek olarak doğru bir şekilde takılmayan pencereler de rutubete neden olabilir. Pencere ve duvar arasında boşluk kalırsa, bu boşluktan su girerek rutubet oluşumuna neden olabilir. Nemli bölgelerde yaşamak evdeki rutubet oranını arttırabilir.

Tadilat işlemine başlamadan önce evdeki rutubetin kaynağı tespit edilmelidir. Pencere ve duvar arasındaki boşluk silikon ya da diğer yapı dolgu malzemeleri ile giderilebilirken, yetersiz bina yalıtımının olduğu binalarda kapsamlı tadilat gerekebilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Rutubet Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

Bazı ev sahipleri, evlerini kiraya vermek veya satmak için rutubet izlerini kapatabilir. Yoğun rutubet olmayan durumlarda izler boya ile kapatılabilir. Bu genelde evi kiralayacaklar için yanıltıcı olabilir.

Fakat birkaç noktaya dikkat ederek evde rutubet olup olmadığını belirlemek mümkündür. İlk olarak evde rutubet kokusu varsa bu en önemli işarettir. Eğer evde eşya varsa, eşyaların nemli olup olmadığı da kontrol edilebilir. Evin girişinde veya apartman boşluğunda rutubet olup olmadığı da evin durumu hakkında genel bilgi verir.

Duvardaki Rutubet Neden Oluşur?

Rutubetin oluşmasının temel nedeni ısı farkıdır. Evdeki çeşitli kaynaklardan çıkan su buharı soğuk duvarlarda yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucu oluşan su, duvar tarafından emilerek rutubetin oluşmasına sebep olur. Duvarda oluşan rutubetin bir diğer nedeni ise yalıtımı yapılmayan cephenin yağmur suyunu emmesidir. Bu sıvılar, içerideki sıcak havanın etkisiyle buharlaşır ve evin içerisindeki nem miktarını artırarak iç duvarlarda terleme yapar ayrıca patlayan veya sızdıran borular rutubete dışardan sebep olabilir.

Duvarda Oluşan Rutubeti Nasıl Anlarız?

Duvarda oluşan rutubeti anlamanın en kolay yolu el ile dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuzda ıslaklık geliyorsa duvarda rutubetin olup olmadığını anlayabilirsiniz. Duvarda sarıya çalan lekeler nemin varlığını gösterir. Bunun haricindeki fiziksel etkilerde duvarda rutubetin olup olmadığı hakkında bilgi verir. Tavan ve duvar boyalarının dökülmesi, yüzeydeki kabarmalar rutubetin göstergesidir. Duvarları rutubet olmuş odada çürük kokusu olur. Burada oluşan rutubeti anlayabilirsiniz.

Duvardaki Rutubet Nasıl Önlenir?

  • Oda sık sık havalandırılmalıdır.
  • Mümkünse çamaşırları dışarıda kurutulmalıdır.
  • Oda içerisinde fazla bitki olmamalıdır.
  • Nem alıcı cihazlar kullanılmalıdır.
  • Isıtma ve su tesisatı sürekli kontrol edilmelidir.
  • İç mekanda rutubet önleyici boya kullanılmalıdır.

Temelden Gelen Rutubet Nasıl Önlenir?

Temelden gelen rutubette yapılacaklar diğer durumlardaki yöntemlerle aynıdır. Fakat burada şunu söylemek gerekir. Temelden dolayı oluşan rutubet genellikle yağmur suyu kaynaklı olur. Yağmur suları temel altına girmesiyle bekler ve zamanla öncelikle temele sonrasında diğer elemanlara sıçrar. Eğer temelin en baştan yalıtımı yapılmazsa nem kaçınılmaz olacaktır. Temel ve bodrum kat bohçalama yöntemi ile yağmur sularından izole edilmelidir. Yalıtımı düzgün yapılmayan temellerde ve bodrum katlarda nem önleyici katkılar, su yalıtım katkıları gibi katkılar kullanılarak nemin önlenmesi sağlanabilir.

Evdeki Rutubetin Sebepleri Nelerdir?

  • Dış Nedenler
  • Sıhhi Tesisat Sızıntıları
  • Küf Kokulu Yüksek Nem
  • Sıcaklık Farkları

Evim Rutubetli Ne Yapmalıyım?

Eğer evinizde rutubet varsa yapmanız gereken tadilat işlerini başlatmak olacaktır. Rutubetin kaynağını tespit ettikten sonra tadilat planı oluşturun. Tadilat sürecinde güvenilir tadilat şirketlerinden ve ustalardan destek alın. Bazı uygulamaları evde ustaya gerek duymadan yapabilirsiniz. Ama yoğun rutubet olan durumlarda sorunun kökenine inmek ve yok etmek gerekir. Bu gibi durumlarda ustalar ve tadilat şirketleri imdadınıza yetişecektir. Tadilat sürecine başlamadan önce rutubet olan yer dışında sorun olup olmadığına bakın. Tadilatı bir kere başlattıktan sonra tüm evi elden geçirmek iyi bir fikir olabilir. Böylece ileride ortaya çıkabilecek sorunlar önceden engellenmiş olur.

Rutubete Karşı Ne Yapılmalıdır?

Rutubetin engellenmesi için uygun yalıtım yapılması gerekir. Rutubet, yetersiz su yalıtımından kaynaklı eve su girmesiyle meydana gelir. Tüm evde su yalıtımı sağlamak, rutubetin önlenmesini, sağlayacaktır.

Yalıtım planı yapılırken, tadilat şirketlerinden yardım almak gerekir. Tadilat şirketleri tüm yalıtım sürecini baştan sona planlar. Su yalıtımı yapılırken doğru malzemenin kullanılması ve iyi bir işçilik, sorunun tamamen ortadan kalkmasını sağlar.

Bazı durumlarda apartmanın içinde rutubet meydana gelebilir. Apartmanın içinde ağırlıklı olarak merdiven boşluklarında, bodrum katında ve varsa kazan dairesinde nemlenme meydana gelir. Bu durumda apartmanda yaşayan herkesin yalıtım sürecine katılması gerekir. Tüm apartmanda alınacak önlemler, ileride dairelerin içerisinde yaşanabilecek rutubetin önlenmesine yardımcı olabilir.

Rutubet Önleyici Yöntemler Nelerdir?

Asidik İçerikler

Elma sirkesi ve limon suyu gibi asit içeriği yüksek malzemeler küflü duvara uygulanarak sağlanır. Rutubetin etkilendiği alanlara fırça ya da püskürtme yoluyla uygulanabilir.

Karbonat

Karbonat uygulaması önleyici bir yöntemdir. Rutubet bölgelerine dökülür.

Çamaşır Suyu

Çamaşır suyu baziktir. Püskürtülerek veya dökülerek uygulanır. Çamaşır suyu küf mantarlarını öldürür ve oluşmasını engeller.

Küflerin Silinmesi

Küf, sürekli üreyen bir organizmadır. Bu nedenle küfün yani rutubetin çok ilerlememesi adına aralıklı olarak duvarın veya rutubet olan yerin silinmesi rutubeti engelleyen bir adım olacaktır.

Banyoda Oluşan Rutubet Nasıl Engellenir?

Evin en çok rutubet oluşan yeri banyodur. Sürekli su ve su buharıyla temas eden duvarlar ve tavanlar, nem tutma eğiliminde olur. Özellikle duşakabin tavanında rutubet sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

Ayrıca üst kat komşunuzun su tesisatında meydana gelen sızıntılar, sizin dairenizde de rutubete neden olabilir. Bu durumda sadece sizin yalıtım önlemi almanız bir fayda sağlamayacaktır. Komşunuzun da su tesisatını tamir ettirmesi ve gerekli yalıtımı uygulaması gerekir.İki tarafın da uygun yalıtımı yapmasıyla evinizdeki rutubet önemli ölçüde engellenmiş olur.