İnşaata Hangi Mevsimde Başlanmalıdır?

İçindekiler

Mevsimlerin İnşaata Olan Etkisi Nedir?

İnşaat projelerine başlamak için hangi mevsimin ideal olduğu konusunda fikir birliği olduğunu söylemek pek mümkün değildir. Bazı inşaat mühendisleri kış aylarında başlamanın ideal olduğunu söylese de bazıları yaz aylarının inşaat için ideal mevsim olduğunu söyler. Aslında yapılacak inşaatın türüne, bulunulan ülkeye ve bölgeye ve iklim koşullarına göre inşaata başlama mevsimleri değişkenlik gösterebilir. Muson yağmurlarının olduğu Orta Asya ve Asya gibi bölgelerde yağışsız sezon idealken Türkiye gibi dört mevsimin yaşandığı ülkelerde bölgesel koşullara öne çıkmaktadır.

Türkiye’yi ele aldığımızda bile Doğu Anadolu ve Akdeniz bölgesi arasında iklim farklılıkları ortaya çıkmaktadır. Doğuda yer alan bölgelerde ilkbahar ve yaz aylarında inşaata başlamak daha doğru bir hamleyken Akdeniz kıyılarında kış ayları tercih edilmektedir.

Temel Aşamasında Hangi Havalar Tercih Edilmelidir?

İnşaat projelerinin ilk aşaması olan temel kazma ve temel atma işlemlerinin kuru mevsimde yapılması tavsiye edilir. Yağmur yapması durumunda temel atma süreci kesintiye uğrayabilir. Kar ise temel kazma ve temel atma üzerinde yağmur kadar olumsuz etkiye sahip değildir. Bu nedenle temel işlerine kış aylarında veya yaz aylarında başlanabilir. Fakat kış aylarında dikkat edilmesi gereken başka bir konu daha vardır. Özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgesi gibi kış aylarının sert geçtiği bölgelerde don olayına dikkat etmek gerekir. Kış ayları daha az yağışlı geçse de don nedeniyle toprağı kazmak mümkün olmayabilir. Bu gibi olumsuzluklardan kaçınmak için daha sıcak olan bölgelerde kış aylarında inşaata başlanabilir.

Kaba İnşaata Hangi Mevsimde Başlanmalıdır?

Temel kazma ve temel atma işleminden sonra kaba inşaatın yapımına başlanır. Kaba inşaat sırasında ilk aşama ise beton dökmedir. Beton dökerken hava sıcaklığının ılıman olması gerekir. Çok soğuk olduğu durumlarda yeni dökülen betonun dış kabuğu aniden soğur. Fakat iç bölümü aynı hızda soğumaz. Bu da betonun yüzeyinde çatlakların oluşmasına neden olur.

Benzer şekilde eğer sıcaklıklarla çok yüksek olursa beton hazırlanırken çimento daha hızlı kurur. Çimentonun kurumasını önlemek için daha fazla su eklenir ve bu da betonun genel dayanımını arttırır. Ayrıca su miktarının artması, betonda renk farklılıklarına neden olabilir.

Betonda meydana gelen çatlaklar ve dayanım azalması istenmediği için çok sıcak ve çok soğuk sıcaklıklar beton dökmek için uygun değildir. Beton, genellikle ilkbahar veya sonbahar aylarında dökülmelidir. Beton dökme aşamasının bu mevsimlere denk gelmesi için inşaatın yaz veya kış aylarında başlaması gerekir.

Yağmurun İnşaata Olan Etkisi Nedir?

Aşırı yağmur, genellikle inşaat projelerinde istenmeyen gecikmelere neden olur. Kar yağışında işçiler çalışmaya devam etse de yağmur yağdığında inşaat işleri yarım kalır. Ayrıca yağmur sularının inşaat alanında birikmesi de gecikmeleri arttırır. İşçiler yağmur suları çekilene kadar çalışmaya başlayamaz ve arka arkaya yağmur yağan günler, projede önemli gecikmeler yaşanmasına yol açar. Bu nedenle bina içerisindeki ince işlerin yağmurlu mevsimlere bırakılması inşaat projesinin daha kısa sürede tamamlanmasına yardımcı olur.

İnşaata Kış Aylarında Başlamanın Avantajı Nedir?

Kış ayları inşaat açısından pek çok avantaj sunar. Bunlardan en önemlisi, inşaat projelerinde çalışan taşeronların istedikleri fiyatların düşmesidir. Ayrıca ilkbahar ve yaz aylarının aksine, taşeron şirket bulmak çok daha kolay olur. Kış ayları, hava sıcaklığının düşük olması nedeniyle işçilere daha rahat çalışma koşulları sağlar. Böylelikle işçilerin genel verimi artar.

Kış aylarının diğer bir avantajı ise izinlerin daha kısa sürede çıkmasıdır. Gerekli yıkım, hafriyat ve yapım izinlerinin alınacağı devlet kurumları, kış aylarında daha az yoğun olur. Bu nedenle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarına göre izinler daha kısa sürede çıkar. Ama bazı bölgelerde kış aylarının çok sert geçtiğini, suyun donduğunu ve birçok işin yapılamayacak duruma geldiğini de bilmek gerekir. Aslında inşaata başlanacak zaman inşaatın durumuna göre değişiklik gösterecektir. Örneğin: hafriyat alınması gerekiyorsa yağmurlu ve soğuk bir mevsimde hafriyat işlemi zor olur. Kışın beton dökülecekse betonun içindeki suyun donma riski vardır. Bunun için betona antifriz katkısı konur.

İnce İşler Ne Zaman Yapılmalıdır?

Kaba inşaat tamamlandıktan sonra ince işler mevsimden veya yağmur gibi olumsuz hava koşullarından etkilenmez. Bu nedenle ince işlerin yağmurlu dönemlere kalması çok fazla olumsuzluk yaratmaz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, çatının kapatılmış olmasıdır. Sonrasında beton dökme, tuğla örme, sıva ve boya gibi dış cephe işlerini tamamlayın. Daha sonra binanın içerisinde yapılacak tesisat detayları, döşeme, merdiven detayları gibi işlere başlayabilirsiniz. İnşaat hesabı olarak genel inşaat bilgilerini sizlere sunmaktayız.