Kalıp Sökme Süresi Nedir?

Betonarme binayı oluşturan iki malzeme: Beton ve çeliktir. İkisi birlikte çalışır. İki malzemenin arasındaki etkileşimi sağlayan unsur aderanstır. Aderans, sadece donatıyı etriyelerle bağlamak veya paspayı bırakmak değildir. Betonun gereken dayanımda olması, betonun dökülmesi, bakım yapılması gibi unsurlara da bağlıdır.

Kalıp sökme süresi beton döküldükten sonra elemanların gerekli dayanıma ulaşana kadar bekletilmesi ve sonrasında sökülmesi işlemine kadar geçen süreye denir. Beton dökümünden sonra elemanları ayakta tutan kalıp elemanlarıdır. Beton gerekli dayanıma ulaşana kadar kalıplar yardımcı olur. Bu yüzden kalıp sökme işlemi için geçen süre oldukça önemlidir. Betonarme kalıp üzerinde elemanların yükü haricinde kalıp yükü, çalışan işçilerin yükü, kullanılan malzeme yükü, üst kata ait yük gibi yükler bulunur. Kalıp bu yükleri taşımakla yükümlüdür. Kalıp sökülmesinden sonra yük elemanlara taşıtılır.

İçindekiler

Sıkça Sorulan Sorular

Kalıp Sökme Süresi Nasıl Belirlenir?

Kalıp sökme süresinin gelip gelmediğini, betonun yeterli derecede mukavemeti alması sonucunda anlayabiliriz. Yani betonun yeterli dayanıklılığa ulaşıp ulaşmadığı anlaşılması halinde söküm işlemlerine başlanabilir. Kısaca kalıp döküm süresi şudur şeklinde net bir bilgi vermemiz yanlış olacaktır. Genelleyecek olursak betonarme yaparken destekler ve diğer taşıyıcı elemanlar 7 ila 28 gün boyunca sökülmemelidir. Bu gün sayısı da yine betonun çeşidine ve ne için kullanılacağına bağlı olarak değişim göstermektedir.

Beton Kalıbı Ne Zaman Sökülür?

  • Kirişlerin dikey bölümleri, betonarme duvarlar ve kolonlar için 2 gün.
  • Taşıyıcı dikmelerinin altında kalan döşemeler için 3 gün.
  • Taşıyıcı dikmelerinin altında kalan kirişler için 7 gün.
  • 4.5 metre açıklığa ulaşan döşemelerde yer alan dikmelerin sökümü için 7 gün.
  • 4.5 metreyi geçen döşemelerdeki dikmeleri sökebilmek için 14 gün.
  • 6 metreye kadar olan kirişlerde yer alan dikmeleri sökmek için 14 gün.
  • 6 metreyi aşan kirişlerde bulunan dikmeleri sökebilmek için 21 gün.
  • Priz hızlandırıcı gibi teknikler kullanılırsa bu sürelerin tamamı 7’de 3 oranında azaltılabilmektedir. Ama yine de tüm dikey kalıp elemanlarını sökmek için mutlaka ama mutlaka 24 saat beklemek şarttır.

Beton Priz/Kuruma Süresi Nedir?

Priz taze betonun plastik halden katı hale geçmesidir. Beton karışımındaki malzemelerin karıştırılmaya başlandığı andan, betonda katılaşmanın sona erdiği ve sertleşmenin başladığı ana kadar geçen süreye priz sona erme süresi denir. Priz süresi ile kalıp alma süresi karıştırılmamalıdır. Priz betonun katı hale geçmesidir. Kalıp alma süresi ise belirli bir taşıyıcılığa sahip olması için gereken süredir. Genel olarak beton 28 günde mukavemet kazanır. Fakat bu süresi bazı durumlarda değişebilir. Örneğin geleneksel kalıpta beton 28 gün mukavemet kazanırken bir tünel kalıp projesinde yapılan kürler ve katkılar sonucu daha kısa sürelerde dayanım kazanmaktadır.

Döşeme Kalıbı Kaç Günde Sökülür?

Taşıyıcı dikmelerin altında kalan döşemeler 3 gün içerisinde sökülebilir. Fakat döşeme açıklığı 4,5 metre altında olursa teleskopik dikmeler 7 gün sonra sökülür. 4,5 metreyi geçen açıklıklarda ise 14 gün sonra dikmeler sökülebilir. Bu durum beton katkısına, beton kürüne ve hava sıcaklığına göre değişebilir. Priz hızlandırıcının kullanılması kalıp sökme süresini azaltacaktır.

Kolon Kalıbı Kaç Günde Sökülür?

Kolon ve perde kalıpları 2 gün içerisinde sökülebilir. Diğer kalıplara nazaran daha az sürede sökülebilir. Kalıpların sökülmemesi kolon kürüne yardımcı olur. Ama bir üst katta kolon kalıplarından başlanacağı için kalıpların sökülmesi gerekir. İnşaatın kısa sürede bitirilmesi için gerekli bakım ve kür koşullarını göz ardı etmemek gerekir.

Kiriş Kalıbı Kaç Günde Sökülür?

6 metreye kadar olan kirişlerin kalıp sökme süresi 14 gündür. 6 metreyi aşan kirişlerde ise 21 gün yeterli olacaktır. Kiriş kalıplarında dikkat edilmesi gereken sehim yapmamasıdır. Sehim olabilecek kirişlerin dikmeleri kaldırılmamalıdır. Gerekli dayanımı aldıktan sonra dikmeler sökülebilir.

Kalıp Sökülürken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kalıp sökme süresi belirlendikten sonra dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bu noktaları da şu şekilde listelemek doğru olacaktır:

  • Şantiye şefi tarafından yapılan deney sonucunda beton eğer yeterli dayanıklılığa ulaşmadıysa şantiyede sökme işlemi yapılmamalıdır.
  • Şantiyede kalıplar söküldükten sonra yük taşıyacak olan bölümlere dikkatlice bakmak gerekmektedir.
  • Betonun sertleşmesi sırasında donma olursa kalıp sökme süresine mutlaka 24 saat daha eklenmelidir.
  • Ek olarak ortamda hava sıcaklığı +5 derece altına düşerse her gün için kalıp sökme süresine 24 saat daha eklenmelidir.

Beton Kaç Gün Sulanır?

Beton sertleşmeye başlar başlamaz su ile kür edilmelidir. Kür süresi en az 4-7 gün olmalıdır. Beton yüzeyi devamlı nemli kalacak şekilde farklı metotlar ile kür yapılabilir. Beton dökümünün bitiminden takriben 12 saat sonra kür işlemine başlanmalıdır. Bu süreler zarfında günde en az iki defa sabah erken saatlerde ve akşam güneş batımı saatlerinde sulama yapılarak betonun nem ve rutubeti korunarak betonun korunması sağlanır. 7 günlük beton dayanımı 28 günlük dayanımın %70’inin altına düşmemelidir.

Beton Ne Kadar Sürede Sertleşir?

Taze betonun standart mukavemetine ulaşması yaklaşık 28 gün sürer. Genç beton / yeşil beton bu dört hafta boyunca kürlenme aşamasında olmalıdır. Birkaç ay sonra, nem büyük ölçüde buharlaşacaktır. Beton yıllar sonra nihai mukavemetine ulaşacaktır.

Beton Kuruma Süresini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

  • Kullanılan Çimento Cinsi
  • Betonun Dayanım Kazanma Hızı
  • Su/Çimento Oranı
  • Yapı Türü
  • Yapı Yükü Cinsi
  • Hava Koşulları
  • Beton Bakımı