Barbakan Nedir?

İstinat duvarı gibi yapıların arkasında birikmiş olan suların yapıya zarar gelmeden tahliyesini sağlamak amacıyla yapılan deliklerdir. İstinat duvarındaki suyu dışarı aktarır. Suyu aktarmasının yanında duvarın stabilitesinide korur. Suyun yanal basınç riskini ortadan kaldırır.


Barbakan

İçindekiler

Barbakan Ne İşe Yarar?

Barbakan Ne İşe Yarar

Yapıların arkasında biriken suların, yapıya ulaşıp zarar vermesine engel olur.

Barbakan Ne Amaçla Yapılır?

Barbakan yapılış amacı, suyun yapının arkasında birikerek betonarme yapının bozulmasını engellemektir. Barbakan sadece istinat duvarlarında kullanılmaz. Yapıda suya karşı bozulma tehlikesi olan her türlü eleman için de uygulanabilir.

Barbakan Nasıl Yapılır?

Zeminden 10 cm yukarıda tertiplenmeye başlanıp aralıklarla şaşırtmalı olarak yapının boyutlarına ve arkasındaki zeminin özelliklerine göre yatay ve düşey olarak belli aralıklarla konulur. Suyun barbakanlara yönlendirilmesini sağlamak ve barbakanların kapanmasını önlemek amacıyla arkasına iri taneli agregalar konulur. Ayrıca barbakanlardan toprak ve agreganın akmaması için de barbakanların ucuna file çekilir. Barbakan boruları imalat aşamasında konulup, beton dökümünde yerinden oynamayacak şekilde sabitlenir ve beton dökülür. Barbakan borularının yerine delik bırakılmak isteniyorsa çörten uygulaması yapılmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Barbakan Borularının Çapı ve Yerleşimi Nasıl Olmalıdır?

Barbakan Boru

Projelerde kullanılan boruların 20 cm, 50 cm, 100 cm gibi çapları vardır. Yapılarda çeşitli çaplarda barbakan boruları kullanılabilmektedir. Bu çaplar yapının ve zeminin özelliğine göre değişmektedir. Barbakan boruları zeminden yaklaşık 10 cm yukarıda yerleştirilmeye başlanır. Yatay ve düşeyde şaşırtmalı olarak yerleştirilirler.

Barbakan Borularının Duvardan İleri Çıkma Sebebi Nedir?

Barbakanlardan akan suyun yapıyı ıslatmaması esastır bu sebeple borular ileri çıkık olarak yerleştirilir.

Barbakanda Kullanılan Borunun Adı Nedir?

Barbarakan Borusu 1

Piyasadaki ismi ile barbarakan perfore boru olarak bilinir.

Barbakan Borularına Neden Tel Örgü veya Kafes Takılır?

Barbaran Borusu 2

Boru çapının küçük olması tıkanma riskini doğurabileceği gibi çok büyük olması da bazı hayvanların barınağı haline gelebilir.Bu nedenle boru içerisine çeşitli hayvanların giriş çıkışını önlemek için boru ağızlarının tel örgü veya kafes ile kapatılması gerekebilir.