Tretuvar, Fransızca kökenli olup, kelime anlamı olarak yaya kaldırımı anlamına gelmektedir. İnşaat sektöründe sıklıkla kullanılır. Genel olarak yaya ve araç yolunu birbirinden ayırmak için kullanılıyor gibi gözükse de, aynı terim binalar için de kullanılmaktadır.
Bina tretuvarı, binaları suya karşı korumak amacıyla yapılan, bina çevresini kaplayan yaya kaldırımına denilmektedir. Bu yaya kaldırımı tamamen binayı korumak için yapılan bir önlem amacıyla koyulmaktadır. Genel olarak 1 metre genişliğinde yapılan bu kaldırımlar, binaların su alarak yapı elemanlarının zarar görmesine engel olmaktadır.
Yaya Yolu Tretuvar:
Bina Çevresi Tretuvar:
İçindekiler
Sıkça Sorulan Sorular
Tretuvarın Kullanım Amacı Nedir?
Tretuvar araç yolu ve yaya yolu arasında bir kot farkı oluşturur. Akan suların kaldırım yüzeyine gelmemesini ve yayaların güvenli şekilde olmasını sağlar. Binalarda ise binayı doğal etkilerden korumak ve bina ile zemini ayırmak amacıyla yapılır. Bina çevresine tretuvar yürüme yolu oluşturur. Bina çevresindeki tretuvar genişliği genellikle 1 metre şeklindedir. Yükseklikte 18 cm civarı olmaktadır.
Tretuvar Nasıl Yapılır?
Bina çevresini korumak amacıyla yapılan tretuvar işlemi için ilk olarak dolgu sıkıştırılır. Dolgu sıkıştırılmasının ardından ideal beton dökülür ve zemini pürüzsüz hale getirmek için perdah işlemleri yapılır. Bu işlemler tretuvarın iyi bir şekilde koruma yapması adına başlangıçta yapılan önemli adımlardır. Perdah işleminin ardından tretuvar için seçilmiş olan kaplama malzemesinin uygulaması yapılır. Bu malzeme genel olarak granit, kil taşı gibi malzemelerden seçilmektedir.
Tretuvarın yapımında tüm işlemlerin tekrar tekrar kontrolden geçerek yapılması gereklidir. Kalıp malzemeleri, derz araları ve tüm tretuvarın yapım aşamasında her adımın ayrı bir önemi vardır. Adımlardan birine dikkat edilmemesi halinde ya da özensiz yapılması halinde tretuvar bina çevresi için uygun olmayacak şekilde yapılmış olacak ve amacından saparak su geçişini engelleyemeyecektir.
Tretuvar Seviyesi Nedir? Nasıl Uygulanır?
Tretuvar seviyesini İmar Yönetmeliği tarafından belirlemektedir. Binaların bulunduğu konuma göre verilen seviyenin tespiti adına bordür taşı üst kotu incelenmelidir. Kırmızı kot adı verilen üst seviye, tretuvarın boyutlarının ne kadar olması gerektiği hakkında fikri verir. Tretuvar seviyesi sadece binalar için belirlenir. Kırmızı kota göre tretuvar seviyesi 0.18 olarak kabul edilerek imalat yapılmaktadır. Tretuvar seviyesi belirlenirken zemin kotu ve bina kotunun bilinmesi gerekmekte olup tüm değişkenler bir araya gelince tretuvar imalatı sürecine start verilmektedir.
Tretuvar Yüksekliği Ne Kadar Olmalıdır?
Bina çevresinde kot seviyesi 18 cm üzerinde olacak şekilde uygulanmalıdır. Tretuvar yüksekliği beton, bordür, kaplama dahil olmak üzere 20-40 cm aralığında olabilir. Doğal olarak yanında yer alan sahadan veya yol kotundan 30 cm kadar yüksek olabilir.
Tretuvar Genişliği Ne Olmalıdır?
Yönetmeliklerde genişlik açısından herhangi bir ibare bulunmamaktadır. Çevrenin yapısına ve şartlarına, kullanılacak kaplama malzemesinin türüne göre değişmektedir. Tretuvar genişliği çoğunlukla 130-150 cm aralığında uygulanmaktadır.
Tretuvar Yapmak Zorunlu Mudur?
Tretuvar bina çevresine yapılan yürüme yoludur. Tretuvarın en önemli amacı bina çevresine gelen sulardan korumaktır. Bu yüzden tretuvar yapılmaz ise bina çevresinden ulaşım sağlanamaz. Aynı zamanda bina temeli veya bodrum katı daha fazla suya maruz kalabilir. Yollarda da yaya yolu olarak kullanılır. Buradaki amaç ise yayaları yoldan korumak ve güvenli yürüme alanı oluşturmaktır. Aynı zamanda tretuvar ile yolda biriken sudan koruma sağlanacaktır.
Tretuvar Binayı Sudan Korur Mu?
Kaldırımlar araç yollarından belirli bir yükseklikte yapılmaktadır. Binaların ise hemen önünde ve çevresinde bulunur. Yoğun bir şekilde yağmurun yağması durumlarında suyun bu yüksekliği aşamayarak ilerlemesini sağlar. Bu sayede binaların giriş katlarına su girişi olmaz. Tretuvarlar binaya giriş seviyesi göz önünde bulundurularak yapılmalıdır. Ancak bu şekilde düzgün koruma sağlanır. Tretuvar genişliği ise iki kişinin geçebileceği genişlikte olmalıdır.