Reglaj, kelime anlamı olarak düzenlemek, düzeltmek, kontrol altına almak demektir. İnşaat, elektrik, tesisat gibi işlerde reglaj kullanılmaktadır. Tesviye ve finişleme olarak reglaj, pürüzlü araziye kazı ve dolgu ile istenilen eğimi verme işlemidir. Örneğin, karayollarında reglaj sayesinde oluşabilecek kazalar engellenir. Aynı zamanda yollara eğim verilerek drenaj ile yağmur sularının atılması amaçlanır.
İçindekiler
Sıkça Sorulan Sorular
Karayollarında Reglaj Nasıl Yapılır?
Reglaj karayolları şantiyelerinde altyapı çalışmalarının bitişinde, greyderlerin orta kısmında bulunan bıçak denilen kısımlarıyla daha pratik olarak yapılmaktadır.
Tesisat İşlerinde Reglaj Nedir?
Tesisat işlerinde reglaj, petek vanası ayarına verilen isimdir. Kalorifer peteklerinin kombiye uzaklığına göre yapılan petek vanası ayarına reglaj ayarı denir. Peteklerin kombiye uzaklık durumuna göre daha uzak peteklerin daha verimli yanması sağlanır.
Tesisat İşlerinde Reglaj Ayarı Nasıl Yapılır?
Ayarlamak için şu mantık doğrultusunda hareket edilmelidir:
- Petekleri yakınlık derecesine göre sıralamak gerekir.
- Alt ve üst vanalar kapatılır.
- Kombiye en yakın peteğin giriş vanası bir diş açılır.
- Diğer sıradaki petek iki diş açılır.
- Sırasıyla tüm petekler birer diş fazla olucak şekilde açılır. Son vana tamamen açılır.
- 15-20 dk bekletilir.
- Isınmalara göre ayarlamalar yapılır. Tümü aynı ısınana kadar beklenilir. Reglaj ayarı yapılmış olur.
Elektrik İşlerinde Reglaj Ne Demektir?
Elektrik işlerinde reglaj derken kablo düzenlemesi kastedilmektedir. Kablo tavasına yerleştirilen kabloların, klips ve kablo bağlantıları yapılarak düzgün bir hale getirilmesidir.
Kablo Reglajında Uyulacak Kurallar Nelerdir?
Avrupa mühendislik şirketlerince kabul görmüş pratiğe göre kablo reglajında uyulacak kurallar:
- Yatay kablo tavalarında kablolar her 3 metrede bir olmak üzere kilitlemeli naylon kablo klipsleri (kablo bağı) ile tespit edilmelidir.
- Düşey kablo tavalarında kablolar 1.2 m aralıkla kablo kelepçesi ile kablo tavasına (tava basamaklarına) yerleştirilmelidir.
- Her bir kablo tava yolu bölümünün başında ve sonunda, kablo yolu dönüş ve kod değiştirmelerinde, kablo tavasından münferit kablo ayrılma noktalarında, pano girişlerinde kablolar kelepçe ile kablo tavasına veya pano girişlerindeki özel C profillere bağlanması öngörülmektedir.
Elektrik İşlerinde Reglajın Avantajı Nedir?
- Meydana gelebilecek arızanın tespit edilmesi
- Basitçe tamir edilmesi
- Reglaj ile düzenli görüntü sağlanması