Metreküp Hesabı Nasıl Yapılır?

Metreküp (m3) bir kenar uzunluğu 1 metre olan küpün hacmi olarak tanımlanır. Metreküp hesaplama metre cinsinden uzunluğun, genişliğin ve yüksekliğin çarpılmasıyla elde edilir. Metreküp aslında bir hacim hesabıdır. Metreküp inşaat sektöründe beton hacmi hesaplamada, gaz beton hesabında, kazı metrajlarında kullanılmaktadır. Bunun haricinde satın alınmış olan bir konut içerisinde net ya da brüt metreküpü, balkon, oda ya da herhangi bir eşyanın bulunduğu yüzeyde kapladığı yüzey alanı ve kargo gönderileri olarak hacim hesaplaması yapılması için de metreküp kullanılmaktadır.

İçindekiler

Metreküp Formülü Nedir?

Metreküp formülü uzunluk, genişlik ve yüksekliğin çarpılmasıyla oluşur. Bu üç çarpanın birimi metre olduğu için metreküp denilmektedir.

Metreküp formülü:

Hacim Metreküp=Uzunluk*Genişlik*Yükseklik

Örnek Metreküp Hesabı

Bir adet betonarme kolon düşünelim. Genişliği 25 cm, uzunluğu 50 cm ve yüksekliği 300 cm olsun. Metreküp hesabını yapalım.

25 cm=0,25 m

50 cm=0,50 m

300 cm=3,00 m

Kolon Metreküp Hesabı=0,25*0,50*3=0,375 m

Hesaplanan değere göre kolon hacmi 0,375 metreküp olarak hesaplanmıştır.

Sıkça Sorulan Sorular

1 m3 nasıl hesaplanır?

Metreküp formülü uzunluk, genişlik ve yüksekliğin çarpılmasıyla oluşur. 1 m3 hesabı, uzunlukları 1 m olan cismin hacmidir. Tüm kenarların çarpılmasıyla hesaplanır. 1 m3 hesabı genellikle birim maliyet belirlerken kullanılır. 1 m3 hacme ait maliyet hesaplandıktan sonra toplam m3 le çarpılarak toplam maliyet bulunur.

1 m3 kaç metrekaredir?

Metreküp tüm kenarları 1 metre uzunluğunda ve küpün hacmine eşit hacim ölçü birimine denmektedir. Metreküp kısaca m3 olarak gösterilmektedir.  Metrekare alan birimdir. Metrekare kısaca m2 olarak gösterilmektedir.

1 m3 kaç desimetreküptür?

1 metre 10 desimetreye eşittir. Hacim birimi m3 tür. 1 metreküp 1000 dm3’e eşittir.

1 metreküp kereste nasıl hesaplanır?

Kereste hesabı; kalınlık , genişlik ve boy birimlerinin çarpımıyla çıkan sonuçtur. Kereste metre küp olarak satılır. M3 olarak gösterilir. 1M3 ten az olan ölçüler için desimetreküp olarak ölçü verilir. Desimetreküp dm3 olarak gösterilir.

100 metreküp kaç santimetrekaredir?

1 metre=100 santimetre
1 metreküp=1.000.000 santimetreküp
100 metreküp=100.000.000 santimetreküp

Metreküp hesaplama nerelerde kullanılır?

  • Boya metraj tablosu
  • Akvaryum hacmi hesaplama
  • Nakliye ve kargoda yük gönderilerinde
  • Oda metreküpü hesaplama
  • Konut metreküpü yani alanı hesaplama
  • Binalarda mantolama için hesaplama yaparken
  • Kereste hacmi hesaplama
  • Her türlü desi hesaplaması
  • Havuzun ne kadar su aldığının hesaplanması
  • Oda büyüklüğü