Eskalasyon Nedir?

Eskolasyon

Eskalasyon, yüksek enflasyondan kaynaklı olarak girdi fiyatlarında görülmekte olan hızlı artış kaynaklı ihalenin sabit birim fiyatlarla gerçekleştirilmesi engellendiği için başvurulan yola denilmektedir. Kısaca fiyat farkı olarak tanımlanmaktadır. Enflasyon nedeniyle fiyatlar ve piyasadaki baskının etkisi artmasıyla bu duruma enerji fiyatlarındaki eskalasyon adı verilmektedir. Eskalasyon yalnızca mimari, inşaat gibi alanlarda değil her alanda karşı karşıya gelinebilecek bir işlemdir. Bundan kaynaklı olarak tüm fiyatların içerisinde bir eskalasyon görmek mümkündür. Zamlanan her iş kaleminde bir eskalasyon fiyat farkı da oluşmaktadır. Eskalasyon diğer bir deyişle inşaat işindeki fiyat farkı olarakta bilinir.

İçindekiler

Eskalasyon Yöntemi Nedir?

Proje yöneticisinin yetkisini aşan bir durumla karşılaştığında yönetimi devreye sokması durumudur. Yönetimin hızlı anlayıp doğru karar vermesini sağlayacak hazırlığın yapılması burada önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Eskalasyon ve Enflasyon Arasındaki Fark Nedir?

Enflasyon ile eskalasyon arasında belirli ve bariz farklar bulunmaktadır. Enflasyon taşınabilir mallar üzerine bir çalışma sürdürürken, eskalasyon ise bu malların ve hizmetlerin özel kapsamları ile ilgili çalışmalar yapmaktadır. Bundan kaynaklı olarak eskalasyona etki eden farktörler bulunmaktadır. Bu faktörler direkt olarak eskalasyon ile bağlantılı ve birbirini aynı oranda etkileyen faktörlerdir.

Eskalasyon Kat Sayısı Nedir?

İnşaat işlerinde fiyatlardaki artış nedeniyle bütün işler ya da kimi iş grupları için müteahhide, yüzde cinsinden, yıl bazında fark ödenmesi.

Eskalasyon Edilen Tutar Ne Demektir?

Örnek olarak bir ürünün yaklaşık maliyeti geçen yıl hesaplamışsınızdır, bu yıl yeni baştan hesap yapmak yerine belli bir endekse göre maliyeti güncellersiniz. Eski yılda kullanılan bir fiyatı günümüz fiyatlarına uyarlamak şeklinde kullanılır.

Eskalasyon İle Bağlantılı ve Birbirini Aynı Oranda Etkileyen Faktörler Nelerdir?

  • Enflasyon
  • Arz-talep
  • Politika
  • Çevre
  • Teknoloji

Eskalasyon Farkı Ne Demektir?

İnşaat işlerinde, fiyatlardaki artış nedeniyle bütün işler ya da kimi iş grupları için müteahhide, yüzde cinsinden, yıl bazında fark ödenmesi demektir.

Eskalasyon Sistemi Kurmak İçin Takip Edilecek Adımlar Nelerdir?

  • Hedefleri Belirlemek (Sevkiyat Doluluk Oranı, Müşteriye Cevap Verme Süresi, Çözülecek Problemin Süresi, Hata Oranı, Stok Seviyesi, v.b.)
  • Verilerin nasıl ve ne sıklıkla gözden geçirilmesi gerektiğini belirlemek
  • Takip edilecek göstergeler için sorumlu kişileri belirlemek
  • Hedeften uzaklaşıldığında durumu analiz edecek kişileri belirlemek
  • Belirlenen hedeften sapma ve problem ne kadar süre çözüme ulaştırılamadığında haber verilecek kişileri belirlemek
  • Sapma durumunda yapılacakları listelemek
  • Eskalasyon süreci için gerekli düzeltmeleri yapmak ve süreci devam ettirmek

Eskalasyon Bedeli Nedir?

Yükleniciye baz fiyat ile zamlı fiyat arasındaki farkı ödenmektedir.

De-eskalasyon Nedir?

Bir krizde ya da savaşta yoğunluğu, gerilimi, şiddeti düşürme amacını belirtmek için kullanılan yoldur.