Tuğla duvar mı Gazbeton duvar mı?

Tuğla kil malzemesinden imal edilen kurutulmuş bir şekilde çimento bazlı bir harçla tutturulan duvar malzemesidir. Türkiye’de oldukça fazla kullanılmaktadır. Tuğlanın birçok çeşidi bulunmaktadır. Kullanım alanına göre tuğlanın şekli, büyüklüğü değişmektedir. Gazbeton ise ince öğütülmüş silisli bir agrega ve kireç ve/veya çimento ile hazırlanan karışımın, gözenek oluşturacak madde katkısı ile hafifleterek buhar kürünün etkisiyle sertleşip oluşan bir duvar malzemesidir. Halk arasında marka ismi olan ytong olarak bilinir. Günümüzde kullanımı artmaktadır. Hafif olması sebebiyle deprem etkisine karşı avantaj sağlamaktadır.

İçindekiler

Tuğla Duvar ile Gazbeton Duvar Arasındaki Farklar Nelerdir?

Tuğla Duvar

  • Tuğla bilinen en eski duvar malzemesidir.
  • Uygulama esnasında zorluk çıkarmaz. Boyutu gazbetona göre küçüktür. Taşıma kolaylığı ve yerleştirme kolaylığı vardır.
  • Her boyutta kullanımı mevcuttur.
  • Maliyeti en ucuz duvar malzemesidir.
  • Ana hammaddesi kildir. Üretimi ve temini kolaydır.
  • Duvar içerisinden tesisat geçirmek oldukça kolaydır.

Gazbeton Duvar

  • Gazbeton tuğlaya göre daha hafiftir.
  • Tuğlanın ses ve ısı yalıtımı vardır. Fakat gazbetonun ısı ve ses yalıtımı daha iyidir. Fakat bu durum kalınlığa göre değişmektedir. Ortak cephelerde ne kadar kullanılırsa, diğer yalıtım araçları kullanılmadığı takdirde sorun çıkarabilir.
  • Düz yüzey oluşturdukları için az sıva malzemesi kullanımı sağlar.
  • Gazbetonun boyutları tuğlaya nazaran büyüktür.

Tuğla ve Gazbeton Malzemelerinin Maliyet Açısından Farkı Nedir?

  • İşçilik fiyatı açısından neredeyse aynıdır. Genellikle tuğlanın işçilik fiyatı gaz betondan 50 krş-1 TL daha pahalı olur.
  • Malzeme açısından bakıldığında gazbeton, tuğlaya kıyasla biraz daha pahalıdır.
  • Tuğla, adet bazlı satın alınır.

  • Gazbetonu örerken sadece ilk sıra için kum ve çimento gerekir. Sebebi döşemedeki çıkıntıları, kot farklılıklarını düzeltmektir. Onun haricinde üst sıraları örerken yapıştırma harcı kullanılır ki bu harcı kullanmak kum ve çimento ile harç yapmaktan daha kolaydır.
  • Arasındaki maliyet farkı için kesin bir şey söylemek mümkün değildir. Çünkü her bölgede işçilik ve malzeme fiyatları farklılık gösterebilir ama genelde ytong maliyeti tuğla maliyetinin %10 daha üstündedir.

Tuğla Siparişi Nasıl Olur?

2 türlü sipariş ve bununla birlikte taşıma yöntemi bulunmaktadır.

1.Yöntem

Kamyon veya tırla dökme olarak gelir. Yani paletsiz olarak tek tek yüklenir. Bu demektir ki tek tek boşaltılır ve tek tek katlara çekilir. Katlara çekilirken gırgır vinç kullanılır. Dökme gelen tuğlalar; kamyona yüklenirken, indirilirken, vince yüklenirken, tekrar indirilirken, indirildiği yerde beklerken sürekli zarar görebilir, bu zayiatları müteahhit üstlenir. Usta, ördüğü duvara göre ödemesini alır. Ustanın kalitesi burada çok önemlidir.

2.Yöntem

Tuğla, şantiyeye paletli bir şekilde gelir. Paletli gelen tuğlanın maliyeti dökme gelen tuğladan daha fazladır. Bu farkı müteahhit üstlenir. Ayrıca tuğlanın paletli gelmesinin amacı, mobil vinçle katlara rahat bir şekilde dağıtılmasıdır. Mobil vinç ücretinin de maliyete eklenmesi gerekir. Bazı şantiyelerde vinç ücretini usta öderken bazılarında müteahhit öder.

Gazbeton Siparişi Nasıl Olur?

Ytong daima paletle gelir ve çoğu şantiyede mobil vinçle katlara taşınır. Tuğlada ayrıca katlara kum-çimento çekme işi de olur. Gaz betonda sadece paketindeki yapıştırıcı taşındığından taşıma işlemi çok daha kolay olur.

Sıkça Sorulan Sorular

Tuğla mı daha iyi gazbeton mu?

Amacınız ucuza mal etmek ise tuğlayı tercih edebilirsiniz fakat tuğla daha ucuz gibi gözükse de gazbeton da harç maliyeti tuğlanınkinin yaklaşık 3’de 1’idir ve adam-saat olarak gazbeton daha uygundur. Ayrıca gazbeton daha hafif olduğundan ve daha hafif yapı çözümleri sağlayabileceğinden demir ve beton maliyetinde de tasarruf sağlayabilir. Yani tuğla daha ucuz olsa da büyük pencereden baktığımızda maliyetleri arasında büyük bir fark bulunmamaktadır.

Ytong ev iyi mi?

Ytong evler genelikle tek katlı ve iki katlı olarak imal edilir. Ytong evleri yığma bina olarak nitelendirebiliriz. Ytong blokların üzerine şerit beton dökülür ve yük tamamen ytong duvar elemanlarına taşıtılır. Ytong diğer duvar elemanlarına göre maliyetlidir fakat tuğla bina kadar harç masrafı yoktur. Ytong evler hızlı kurulum ve yalıtım açısından ideal bir çözümdür. Fakat yüksek katlı bir yapı yapılamaz. Deprem etkisi altında performanslı bir eleman değildir. Fakat bir köy evi gibi yapı düşünülüyorsa maliyetli olsada ytong ev ideal çözüm olabilir.

Ytong tuğla ateşe dayanıklı mı?

Ytong tuğla A1 yanmaz malzeme sınıfındadır. 1000 santigrat derece sıcaklığa kadar dayanıklı bir yapı malzemesidir.

Gazbeton sudan etkilenir mi?

Ytong’un yapısındaki kapalı gözenekler, duvarın su emmesini önler. Ytong üretiminde kullanılan teknoloji sayesinde, malzemenin bünyesi kılcal yapılar şeklinde değil, kürecikler (gözenekler) şeklindedir. Bu gözenekler, suyun malzeme içinde ilerlemesini engeller. Araştırmalar, Ytong’da su emmenin, diğer dolgu duvar malzemelerine oranla 5 ila 10 kat daha az ve yavaş olduğunu göstermektedir.

Gazbeton depreme dayanıklı mıdır?

Gazbeton yoğunluğu düşük olan bir malzemedir. Sağlam ve hafif olan gazbeton bina yükünü azaltarak depremden dolayı oluşabilecek kuvveti azaltmaktadır. Bu yüzden tuğla duvar yerine gazbeton duvar kullanmak depreme karşı binayı daha dayanıklı hale getirecektir.

Gazbeton yalıtımı sağlar mı?

Gazbetonun hacminin %84’ü gözeneklerden oluşur. Diğer dolu duvarlara nazara ısı yalıtımı oldukça iyidir. Ytong tek katmanlı duvarlar için ses yalıtımını sağlayan bir malzemedir. Fakat ne kadarda boşluklu yapıya sahip olsa bile diğer ses yalıtım malzemelerine ihtiyaç duyulabilir.

İnşaat alanı genel kategorileri sizlere sunmaya devam ediyoruz.