Donatıların ek yapıldığı yerlerde eklenen yerin bağlanıp aderans sağlaması için yapılan hesapla belirtilen ve eklenen boya bindirme boyu denir. Bindirme boyunun olmasının nedeni donatı sürekliliğini sağlamak ve donatı imalatında kolaylık sağlamaktır. Örneğin: 16 metrelik bir yapının kolonlarını, 16 metrelik tek donatıda çözemeyiz. İllaki bir ek yapmak gerekir. İşte bu noktada donatı eklerindeki kenetlenmeyi ve aderansı sağlamak için hesaplanan mesafe ile bindirme boyunu oluşturmuş oluruz. Bu boylar yapıların uzunluklarına, elemanların boyutlarına, konulan donatı çapı gibi durumlara bağlıdır. TBDY-2018 ve TS500 yönetmeliğinde bindirme boyu için bilgiler elaman türüne göre belirtilmiştir.
İçindekiler
Sıkça Sorulan Sorular
Donatı Bindirme Boyu Nasıl Hesaplanır?
Aşağıda verilen formül ile hesaplanmaktadır:
Lb= 0,12 x ø x (fyd/fctd)
Deprem Yönetmeliğinde bindirme boyu, sıkılaştırma mesafesi, sıkılaştırma aralığı gibi konularla alakalı kurallar verilmiştir. TBDY-2018 yönetmeliğinden bu bilgilere erişebilirsiniz.
Donatı boylarıyla İlgili Kurallar Nelerdir?
- Bindirmeli ek yapılan kesitlerde toplam boyuna donatı oranı %6’yı geçmeyecektir.
- TBDY 2018’e göre kolon boyuna donatıları ø 14’den daha ince olamaz ve kullanılabilir en düşük beton sınıfı C25’tir.
- TS 500 (9.2.6.1) Çapı 30 mm’den büyük olan donatı çubuklarına bindirmeli ek yapılamaz. Bu çubuklar yeterliliği deneylerle kanıtlanmış özel manşonlarla eklenmelidir.