Çimentoların Hidratasyon Isısı Nedir?

Çimento ve suyun yapmış olduğu kimyasal reaksiyona hidratasyon denir. Su ile çimento birleştiğinde kimyasal bir reaksiyon başlar, açığa ısı çıkar, bu ısıya hidratasyon ısısı denir. Su ile çimentonun teması, çimentonun tüm reaktif fazlarda çeşitli iyonlar suya geçerek eriyebildikleri düşük hidrate bileşenler oluşur. Bu bileşenler daha önce su ile dolu olan boşlukları doldurarak poroziteyi azaltır. Hidratasyon sırasında ısı açığa çıkar. Bu ısının büyük bir bölümü ilk günlerde meydana gelir. Hidratasyon ısısı çimentonun inceliği, içeriği ile ilgilidir.

İçindekiler

Sıkça Sorulan Sorular

Hidratasyon Isısı Neden Önemlidir?

Yapının içerisinde ısı varsa içsel gerilmeler oluşur, gerilmeler çatlaklara sebep verir. Bu çatlaklar geçirimliliğe sebep olur. Geçirimlilik yüzünden demir donatı paslanır ve genişler. Donatı genişlemesi yüzünden çatlaklar büyür ve geçirimlilik artar. Geçirimlilik daha fazla arttığında, donatı daha fazla paslanır ve taşıma kabiliyetini hızla kaybeder. Böylelikle yapı zayıflamış olur.

Hidratasyon Isısı Nerelerde Önemlidir?

  • Baraj betonunda önemlidir.
  • Radye temel gibi kütle betonlarında önemlidir.
  • Rötre çatlağının önemli olduğu şaplarda önemlidir.
  • Poksi altı tesviye betonlarında önemlidir.

Hidratasyon Isısını Minimize Etmek İçin Ne Yapılmalıdır?

Beton içine mineral katkı, minimum çimento, geciktiricili kimyasal katkı kullanılmalı ve beton ısısı mümkün olduğu kadar düşük tutulmalıdır.

Hidratasyon Isısı Kaç Derecedir?

Betonun iç kısımlarında sıcaklık 80 dereceyi bulurken çevre ile farkları 40-50 dereceyi aşmaktadır.

Hidratasyon Isısı Nasıl Düşer?

Çimentoya puzolanik katkı maddeleri katılır böylece hidratasyon ısısı düşer.

Hidratasyon Isısında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Betondaki çimento miktarının arttırılması rötreyi artıracağından, yüksek mukavemete sahip beton üretilmek istendiğinde en son çare olarak çimento miktarının arttırılması düşünülmelidir.
  • Su miktarının artması, betonda boşluk miktarını arttırdığından ve agrega miktarını azalttığından rötreyi belli bir şekilde yükseltir. Bundan dolayı yoğurma suyu da gereğinden fazla olmamalıdır. Kalın agrega taneleri rötreyi azaltır, bundan dolayı mümkün oldukça katılmalıdır.
  • Beton, iyi bir şekilde yerleştirilip sıkıştırılırsa az boşluklu olması sağlanır ve rötreyi azaltır.
  • Beton döküldükten sonra 1-2 hafta kürlenerek, ıslak çuvalla sarılarak nemli tutulursa, ilk günlerdeki buharlaşma önemli derecede önlenir ve rötreyi azaltır.
  • Agregaların kirli (killi, siltli, tozlu vs.) olması aderansı olumsuz etkilemekte, ayrıca bu tanecikler su ihtiyacını da arttırmaktadır.
  • Agregaların emeceği su, beton hesabı yapmadan önce hesaplanmalıdır.