Günümüzde toplu konutların çokluğu ve hayat sıkılığı insanları müstakil evlere götürmektedir. Bu noktada dublex evler yani villa tarzı evler ortaya çıkmaktadır. Villa yapabilmek içinde maliyetlerinizi hesaplayabileceğiniz bir programa ihtiyaç duyarsınız. Sizlere İnşaat Hesabı maliyet hesabı programını anlatmadan villa inşaatı nedir, villa maliyeti nasıl hesaplanır gibi soruları yanıtlayacağız.

İnşaat Hesabı: https://insaathesabi.com/
İnşaat Hesabı Fiyatlandırma: https://insaathesabi.com/fiyatlandirma/

Villa inşaat maliyeti: İnşaat maliyeti yapılacak olan yapının değerini içeren, içerisinde tüm iş kalemlerinin bedellerini bulunduran ve bu iş kalemlerine ait işçilik fiyatları içeren bir maliyet sistemidir. Bir villaya ait maliyeti hesabı projelendirme maliyeti, şantiye kurulum maliyeti, hafriyat maliyeti, iş makinaları maliyeti, beton-demir maliyeti, duvar maliyeti, çatı maliyeti gibi maliyetlerden oluşur. Villa maliyetinin içerisinde birden fazla iş kaleminin bulunması maliyet hesabını zorlaştırmaktadır. Bir iş kalemindeki fiyat artışı diğer işlerin fiyat artışına sebep olabilir. Villa maliyet hesabı bu denli değişken olduğundan çeşitli programlara ve yazılımlara ihtiyaç duyulur. İşte bu noktada İnşaat Hesabı’nda bulunan Villa Maliyet Hesabı karşımıza çıkıyor. İnşaat Hesabı olarak villa maliyet hesaplarında bulunan tüm sorunları ve zorlukları irdeledik. Yazılımımız sayesinde inşaat maliyet hesabını basit bir şekilde sizlere sunduk. Sizlerde villa maliyetlerinizi İnşaat Hesabı sayesinde hesaplayabilirsiniz.

 

İçindekiler

1) Villa İnşaatı Nedir? 

Villa; çoğunlukla şehrin karmaşasından uzakta sakin bir yaşam sürmek ve hayat konforlarını üst noktalara çıkarmak isteyenlerin tercih ettiği, pek çok farklı zevk ve bütçeye göre tasarımı yapılıp inşası gerçekleştirilen lüks, geniş, gösterişli ve konforlu yapılara denir.

Gün geçtikçe mimari açıdan gelişime uğrayan villalar, günümüzde tasarımıyla hayranlık uyandıran ve pek çok isteğe cevap verebilen bir yapı haline geldi. Tercih ve bütçe durumuna göre konum olarak doğa ile bütünleşen, havuzu, hamamı, saunası, spor salonu, garajı, bahçesi, terası; birden fazla salonu, yatak odası, giyinme odası, banyosu, tuvaleti vb. mahali olan oldukça da gelişmiş peyzaj alanına sahip lüks villalar olabildiği gibi daha düşük bütçelere uygun villalar da mevcuttur. Biz bu yazımızda sizlere ultra lüks bir villa yerine daha orta ölçekli bir villanın maliyetini çıkaracağız. 

2) Villa Maliyeti Nasıl Değişkenlik Gösterir?

Villa maliyeti, diğer yapılarda da olduğu gibi bulunduğu şehre, ilçeye, bağlı olduğu belediyeye, arsa durumuna, kullanılan malzemelerin marka ve kalitesine, kat sayısına, kat yüksekliğine, kat m²’sine, zeminin durumuna, deprem bölgesinde olup olmamasına, uymak zorunda olduğu yönetmelik kriterlerine, dairelerin iç yapısına, dövizdeki hareketliliğe, statik ve mimari proje tasarımına, yapının taşıyıcı sistemine, tercihe bağlı özel isteklere (havuz, spor salonu, otopark, sinema salonu, sauna, hamam vb. mahaller), peyzaj kalitesine, talep edilen wc-lavabo-banyo sayısına, dış cephe süslemelerine, işçilik kalitesine vb. yüzlerce detaya göre değişim göstermektedir. 

Bir inşaat maliyetinin hangi unsurlara göre nasıl bir değişim geçirdiğini detaylı incelemek için sitemizin 2022 İnşaat Maliyeti Hesaplama [Detaylı Rehber] yazısına bakabilir, inşasını düşündüğünüz projelerin maliyet hesabını da daha arsaya tek bir çivi bile çakmadan bulunduğunuz il ve ilçedeki en güncel fiyatlara göre İnşaat Maliyeti Hesaplama Programı ile sizlerde öğrenebilir ve yatırımlarınızı programın sizlere sunduğu detaylı harcama raporları çerçevesinde gerçekleştirebilirsiniz.  

Biz bu yazımızda toplam maliyetini açıklayacağımız örnek villa projemizin kaba ve ince tüm metraj bilgilerini, her bir iş kaleminin birim fiyatlarını ve toplam ödemeleri, tüm ince detaylarıyla 14.10.2022 tarihi güncelliği ile sizlere paylaşacağız. 

3) Örnek Villa Projesi ve Maliyeti

Örnek villa projemizin maliyetini, İnşaat Maliyeti Hesaplama Programı ile tüm proje girdilerini programa girerek hesapladık. Program bizlere kaba işler, ince işler ve diğer işler olmak üzere 3 ana harcama başlığı altında, çokça alt harcama başlıklarını da sunarak 70 sayfalık detaylı bir maliyet raporu oluşturdu. Ayrıca program bizlere yapıya dair bilgileri sisteme girerken her malzeme ve metraj değişimlerinde oluşan maliyet farkını da göstererek dilediğimiz şekilde yapı dizaynı gerçekleştirmemizi sağladı. 

Örnek olarak iç ve dış duvarların malzeme türünde tuğla yerine gazbeton kullanımının yapımızın maliyetini işçilik ücretleri de dahil 16.061 TL artırdığını fakat iç duvarlarda tuğla dış duvarlarda ise gazbeton kullanımının yapımızın maliyetini 7.979 TL artırdığını program vasıtası ile gördük. Seçimimizi de iç duvarların tuğla dış duvarların ise gazbeton ile örülmesi yönünde gerçekleştirdik. 

Şekil 1: Tuğla ve Gazbeton

Bir diğer örnekte çatının karkas türünün maliyeti ne kadar etkilediğini göstermek olsun. Program bizlere villamızın metrajları dahilinde çelik çatı ile ahşap çatı arasındaki maliyet farkının işçilikler de dahil 92.045 TL olduğunun bilgisini verdi. Fakat biz projemizde çatımızın depreme, yangına ve çeşitli doğal afetlere daha dayanıklı olabilmesi için karkas türü seçimimizi çelikten yana kullandık. Sizlerde bu örneklerde olduğu  gibi yüzlerce seçenek arasında oluşacak maliyet farklarını tek bir tıkla sistem üzerinden görerek tasarımınızı ve yatırımınızı daha inşaata başlamadan kontrollü bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.  

Şimdi villa projemizin 3 ana harcama (kaba, ince, diğer işler) başlığı ve bu ana başlıkların altındaki alt harcama (beton, demir, alçı, tesisat, peyzaj vb. işler) başlıklarında oluşan maliyetleri sizlere tek tek analiz ederek açıklayacağız. Fakat önce programa girdilerini yaptığımız villamızı özetle sizlere tanıtalım. 

Yapımızın:

Proje tipi: Villa

Bulunduğu Konum: Türkiye / İstanbul / Beykoz  

Bağımsız Bölüm Sayısı: 1

Bağımsız Bölüm Bilgileri: Toplamda 253,04 m² net alan. Bu alanları oluşturan mahaller: 

İki adet salon (46 ve 37,5 m²), iki adet mutfak (18 ve 12,46 m²), 4 oda (23 – 21 – 16,86 – 12,5 m²), üç adet banyo (7 – 5,5 – 5,1 m²), iki adet hol-antre (11 – 8 m²), iki adet balkon (6 – 9,12 m²), bir adet teras (14 m²). 

Yapı Bilgileri: 

Arsa alanı: 512 m² 

Toplam kat sayısı: 2 (Bodrum kat bulunmuyor zemin ve 1.kat olmak üzere toplam iki katlı) 

Zemin kat yüksekliği: 3 m

Normal kat yüksekliği: 3 m

Bina yüksekliği: 6 m

Yapı yüksekliği: 6 m 

Toplam net alan: 253,04 m²

Toplam inşaat alanı: 286 m²

Planlanan inşaat yapım süresi: 8 ay (yapı ruhsatı ile iskan arası geçen zaman)     

Yapımıza dair programın istediği ön yapı bilgilerini özetle sizlere paylaştık. Program bu ön bilgilerini binlerce verinin hesabında kullanıyor. Bazı detay yapı bilgilerini de alt başlıkların gerekli bölümlerinde bizlerden istiyor ve maliyet hesabını bu ön bilgileri kullanarak titizlikle gerçekleştiriyor. Detay yapı bilgilerinden kasıt ise kendi isteklerimiz, tercihlerimiz, kullanılmasını istediğimiz malzeme seçimlerimiz gibi detaylardır. Örneğin program bizlere çatıda döşeme üstüne kullanacağımız ısı yalıtım malzemesini sorduğunda biz taş yünü, cam yünü, XPS, EPS malzemelerinden taş yününü seçtik. Programda bizim girdiğimiz bilgilere göre taş yünü metrajını otomatik olarak çıkartarak, malzeme birim fiyatı ile metrajı çarpıp toplam taş yünü maliyetini çıkarmıştır. Şimdi villa projemize giden tüm harcamaları bölüm bölüm sırasıyla sizlere açıklayalım. 

3.1) Kaba İşler Maliyeti

Kaba işler maliyetine projelendirme, şantiye kurulumu, hafriyat, iş makineleri, beton, demir, su yalıtımı, drenaj, duvar ve çatı maliyetleri girmektedir. Şimdi bu iş kalemlerinin getirdiği maliyetleri sırasıyla inceleyelim:                       

3.1.1) Projelendirme Maliyeti: 55.235 TL

Şantiyede inşaat uygulaması yapabilmek için yapıya dair statik, mimari, elektrik ve mekanik projelerin çizilmiş olması gerekmektedir. Sektörde çoğu müteahhit bu projeleri tek bir paket halinde mimar ile anlaşarak çizdirir. Mimar önce kendi projesini çizer daha sonra diğer projeleri yetkili kişilere çizdirir, takibini yapar ve yapı ruhsatını alma işlemlerine bakar. Fakat bazı müteahhitler ise projeleri ayrı ayrı kendisi çizdirir ve takibini kendi yapar. Bizler villa projemizin tüm çizimlerini mimara devrettik. 286 m²’lik toplam inşaat alanı, m²’si 119,7 TL’den 34.235 TL’ye projelendirildi. Merak edenler için şunuda söylemeliyiz ki: Eğer tüm projeleri ayrı ayrı çizdirseydik her projenin kendi dalına göre ücret hesaplama formülü ile mimari proje m²’si 67,62 TL’den 19.339 TL’ye, statik proje m²’si 11,45 TL’den 3.275 TL’ye, elektrik ve mekanik projeler m²’si 4,2 TL’den 1202’şer TL’ye toplamda da 25.018 TL’ye çizilecekti. Biz 9.217 TL daha fazla ücret ödeyerek sadece mimar ile muhatap olmak isterken projelerin mimar tarafından kontrollü ilerlemesini istedik. Projelendirme maliyetleri kapsamında zemin etüdüne 15.000 TL, haritacıya temel kotu, bodrum kat kotları, kolon aks verme gibi işlemler için 4000 TL, binaların gürültüye karşı korunması maksadıyla yapı ruhsatı alırken istenen bir belge olan akustik rapora 2000 TL ödeme tutarı programda gözüktü. Villamızın toplam projelendirme maliyeti de 55.235 TL olarak program tarafından hesaplandı. 

PROJELENDİRME ÇALIŞMASIFİYAT
Mimari, Statik, Elektrik ve Mekanik Proje Çizimi34.235 TL
Zemin Etüt Çalışması15.000 TL
Harita işlemleri4.000 TL
Akustik Rapor Çalışması2.000 TL
TOPLAM PROJELENDİRME MALİYETİ55.235 TL

3.1.2) Şantiye Kurulum Maliyeti: 86.430 TL

İnşaat, mobilizasyon da denilen şantiye kurulumu ile başlar. Maliyet hesaplama programı diğer bölümlerde olduğu gibi bu bölümde de bizlere bolca tercihe dayalı seçenekler sunuyor ve o seçeneklerdeki tercihlerimiz dahilinde maliyetimizi hesaplıyor. Örneğin şantiye sahasının çevresine güvenlik amaçlı çit tercihini şantiyenin 4 cephesine de olacak şekilde tercih ederken, şantiye çevresine m² fiyatı ortalama 180 TL olan dijital baskı ve şantiye içerisine ortalama 34.020 TL değerlerinde konteyner alma seçeneğini yapının küçük oluşundan dolayı tercih etmedik. 4 cephesi çitle çevrilecek şantiye çevremiz, program tarafından 91 metre uzunluğunda hesaplanarak mtül fiyatı 730 TL olan çitin genel tutarı 66.430 TL tutmuştur. Ayrıca baret, fosforlu ikaz yeleği, ayakkabı, eldiven, çapak gözlüğü, emniyet kemeri, emniyet şeridi, emniyet alan perdesi, ikaz levhaları, yangın tüpü, ilk yardım çantası, merdiven kenarlarına ve çeşitli düşme pozisyonu içeren alanlara korkuluk gibi iş güvenliği malzeme ve çalışmalarına da 20.000 TL’lik bütçe ayırdık. Program bizlere şantiyeyi hırsızlığa, yangına, depreme vb. olaylara karşı sigortalatıp sigortalatmayacağımızı sorduğunda ise sigortalatmamayı tercih ettik. Villamızın toplam şantiye kurulum maliyeti de böylece 86.430 TL olarak program tarafından hesaplandı.

ŞANTİYE KURULUM ÇALIŞMASIFİYAT
Şantiye Sahasının Çevresine Yapılan Güvenlik Çiti 66.430 TL
İş Güvenliği Malzemeleri20.000 TL
TOPLAM ŞANTİYE KURULUM MALİYETİ86.430 TL

3.1.3) Hafriyat Maliyeti: 39.780 TL

Hafriyat maliyeti İstanbul’da genelde m³ usulü hesaplanmaktadır. Bunun için program bizden hafriyat alanı ve ortalama hafriyat yüksekliği değerini (±0,00 kotundan aşağıya kaç cm kazım yapılacağını) istemektedir. Bu iki değeri de mimari ve statik projeye bakarak çıkartabiliriz. Daha sonra bu bilgileri programa girdiğimizde anında hafriyat metraj ve maliyetimiz sistem tarafından bizlere hesaplanmaktadır. Hafriyat alanı 195 m², hafriyat yüksekliği 0,6 m ve hafriyat metrajı 117 m³ olan villamıza; m³ maliyeti 340 TL olan hafriyat işleminde toplamda 39.780 TL ücret yansımaktadır. Bu hafriyat çalışmasının içerisinde kazma, yükleme ve döküm sahasına ulaştırıp dökme işlemleri bulunmaktadır.  Ayrıca zeminimizde etüt sonucu çıkan raporda sert kayaç gözükmediğinden kırıcı, kazı sonucu yıkılma riski bulunan duvarlar olmadığı içinde shotcrete veya kuyu temel ihtiyacı olmadığından bu kalemler hafriyat maliyetimize etki etmedi.  

HAFRİYAT ÇALIŞMASIFİYAT
Temel Kazısı İçin Hafriyat Çalışması39.780 TL
TOPLAM HAFRİYAT MALİYETİ39.780 TL

3.1.4) İş Makineleri Maliyeti: 31.500 TL

Şantiyede iş makineleri zaman zaman ihtiyaç haline gelir ve bu makineleri haftalık, günlük veya çoğunlukla yapıldığı üzere saatlik üzerine kiralarız. Bu iş makineleri genelde JCB loder (kepçe), seyyar vinç, forklift olur. JCB ile çevre düzenleme, hafriyat, tesviye, toprak nakli gibi işler; seyyar vinç ile ağır malzemeleri bir yerden bir yere taşıma işleri, forklift ile şantiyeye gelen malzemelerin güvenli bir zemine indirilmesi gibi işler yapılır. Biz projemizde ortalama 15 saat vinç kullanılacağını 20 saat kadar da JCB kepçe kullanılacağını öngördük. Ve programa bu değerleri girdik. Aynı zamanda programa kiralık forklift, kiralık kule vinç, kiralık cephe asansörü ve şantiye de binek otomobil kullanmayacağımızı işaretledik.  Vinç maliyetimiz saati 1.100 TL den toplam 16.500 TL (15 saat kullanım),  JCB maliyetimiz de saati 750 TL’den toplam 15.000 TL (20 saat kullanım) çıkmıştır. İş makinelerinin genel maliyeti de 31.500 TL olarak hesaplanmıştır. 

Şekil 2: JCB Loder ile Hafriyat Çalışması.
İŞ MAKİNELERİ ÇALIŞMASIFİYAT
Vinç Kiralama ve Kullanım16.500 TL
JCB Kiralama ve Kullanım15.000 TL
TOPLAM İŞ MAKİNELERİ MALİYETİ31.500 TL

3.1.5) Beton-Demir Maliyeti: 571.080 TL

İnşaatımızın taşıyıcı sistemini oluşturan karkas betonarme yapının ana maliyetlerini; malzemeli kalıp işçiliği ve demir işçiliği ile beton ve demir siparişi oluşturur. Bu ana maliyetler yapımızın toplam maliyetinin %21,13’lük kısmını oluşturmaktadır. Bu istatistiki değerleri de sizlere yazımızın sonunda çizelgeler halinde genel harcama listesi başlığı altında sunduk. Şimdi yapımızın beton ve demir maliyetlerini inceleyelim. 

Yapının betonarme maliyetine kalıp işçiliği ile başlayalım. Genelde olduğu gibi bizde yapımızda kalıp imalatını taşerona yaptırmayı tercih ettik. Bunun nedeni kalıp imalatında kullanılacak malzemelerin (plywood, çeşitli ebatlarda kereste, çivi,  teleskobik direk, çiroz, kelepçe, tel, kalıp yağı vs. malzemeler) temini, takibi, zayiatı ve çalışacak ekibi bulmak istemeyişimizdir. Maliyet hesaplama programı, taşeron ile villamızın kirişli döşeme kalıp imalatına piyasadaki güncel ortalama fiyat değeri olan m² başına 185,8 TL şeklinde ödeme yapacağımızı söylemektedir. Toplam kalıp imalatını 471 m² girdiğimiz sistem bize kalıp işçiliği için toplamda 87.512 TL ödeme yapacağımızı söylemektedir. 

Şimdi demir işçiliğine bakalım. Demir işçiliği ücreti iki şekilde belirlenir. Bu ücret kimi yerlerde kullanılacak demirin tonuna göre kimi yerlerde ise toplam kalıp işçiliğine göredir. Biz hakedişin toplam demir tonuna göre hesaplanmasını istedik. Buna bağlı olarak tonu 1.201 TL’den 16,05 ton demir işçiliğinin maliyeti 19.276 TL olmaktadır. Toplam kalıp işçiliğine göre bulunan maliyetin ne kadar çıkacağını merak edenler için m² başına 53 TL’den 471 m² demir işçilik ücreti  24.963 TL olmaktadır. Fakat bizim bulunduğumuz bölgede genelde ton usulü ödeme yapıldığı için biz bu ödeme metodunu tercih ettik. Şu anda işçilik ücretlerimiz belirlendi sırada malzeme fiyatları var. 

Şantiyemize gelecek betonun birim ücreti, yapı inşaat alanının küçük oluşundan dolayı sabit fiyat üzerinden değerlendirildi. Program, C30 beton için birim maliyeti bulunduğumuz konumu da dikkate alarak KDV dahil  1.730 TL olarak belirledi.  Ardından temel, kolon+perde, kiriş ve döşeme beton metrajlarını ve kullanılacak beton sınıfını bizden sisteme yazmamızı isteyerek toplam beton maliyetini hesapladı. Program beton maliyetlerini radye temel için 113.869 TL, kolon+perde için 39.271 TL, kirişli döşeme için 58.284 TL olarak hesapladı ve toplam beton maliyetinin 211.424 TL olacağını bizlere bildirdi. 

Demir siparişini yapımızın inşaat alanının küçük oluşundan dolayı tek seferde yapmayı planladık. Yapımızda temel için 5,37 ton, kolon+perde için 2,39 ton, kirişli döşeme için 8,29 ton toplamda da 16,05 ton demir kullanılacak. Program demirin şantiyemize nakliyat dahil birim ton fiyatını 15.755 TL olarak belirledi ve toplam maliyeti 252.868 TL olarak hesapladı.  

Beton-Demir bölümünde 4 ayrı maliyet kaleminin genel tutarı toplamda 571.080 TL tutmuştur.

BETON-DEMİR ÇALIŞMASIFİYAT
Kalıp İşçiliği (Malzemeli)87.512 TL
Demir İşçiliği19.276 TL
Beton Siparişi211.424 TL
Demir Siparişi252.868 TL
TOPLAM BETON-DEMİR MALİYETİ571.080 TL

3.1.6) Su Yalıtımı ve Drenaj Maliyeti: 28.134 TL

Bir müteahhidin en rahatsız olduğu konulardan biri; iskanı alınmış yapı bile olsa zamanla yapının bir yerlerden su alması ve ev sahiplerinden şikayetlerin gelmesidir. Hem yapıya zararı hem de istenmeyen şikayetlerin yaşanmaması için yapımızı suya karşı dayanıklı hale getirmeliyiz. Bizler yapımızın temel hizasının 50 cm üstüne kadar bohçalama yapılacağını varsayarak toplamda 215 m² alana temel su yalıtımı yapılacağını programın metraj hesaplama özelliğiyle görmekteyiz. Temel su yalıtım malzemesi olarak membran seçimini yaptık. Membran işçilik fiyatı m²’de 11,3 TL olmak üzere 2 kat membran uygulaması da tercih ederek toplamda 48 top membran kullanılacağını ve temel su yalıtım maliyetinin 25.829 TL olduğunu bizler programdan öğrendik.  

Şantiyenin çevresinden villamıza doğru gelen suların temele ulaşmaması için de yapımızın çevresine 56 metre uzunluğunda temel su drenajı yapılmasını uygun gördük. Birim maliyeti metre başına 84,3 TL olan bu iş kalemi bizlere toplam da 4.721 TL maliyet çıkarmaktadır.

Bunların dışında programa balkon ve teras seramiklerinin altına su yalıtımı yapmak istediğimizi belirttiğimizde program; balkon su yalıtımı için 1.134 TL, terasların su yalıtımı için de 1.050 TL fiyat çıkarmaktadır. 

Su yalıtımı ve drenaj çalışması bu 3 iş bölümüyle birlikte 32.734 TL çıkmıştır.

Şekil 3: Örnek Su Yalıtım ve Drenaj Uygulaması
SU YALITIMI VE DRENAJ ÇALIŞMASIFİYAT
Temel Su Yalıtımı25.829 TL
Su Drenajı4.721 TL
Balkon Seramik Altı Su Yalıtımı1.134 TL
Teras Seramik Altı Su Yalıtımı1.050 TL
TOPLAM SU YALITIMI VE DRENAJ MALİYETİ32.734 TL

3.1.7) Duvar Maliyeti: 35.672 TL

Duvar metrajı program tarafından daire sayısı, kat alanı, kat yüksekliği gibi girilen ön bilgiler ışığında hesaplanmaktadır. Ayrıca hesaplama yaparken de kapı boşlukları, pencere boşlukları gibi minhalar da düşülmektedir. Program bizden sadece iç ve dış duvarlarda kullanacağımız duvar malzeme türü ve ebatını sormaktadır. Biz villamızın iç duvarlarının 8,5x19x19’luk ebatta tuğla ile dış duvarlarının ise 13,5x60x25’lik ebatta gazbeton ile örülmesini tercih ettik. Böylece iç duvarda kullanılan tuğla sayısı 4237 adet, dış duvarda kullanılan gazbeton hacmi ise 9 m³’tür. 8,5x19x19’luk tuğlanın tane fiyatı 2,75 TL ile toplamda 11.651 TL,  gazbetonun m³ fiyatı ise 1.520 TL ile toplamda 13.680 TL tutmaktadır. 

Program bizlere bu duvar malzeme metrajına göre kullanılması gereken harç metrajlarını da vermektedir. Bu malzemeler tuğla için; 2 m³ kum, 8 torba çimento, 4 torba kireç olurken gazbeton için ise 6 torba gazbeton yapıştırıcısı olmaktadır. Bu malzeme birim fiyatları kum 519 TL/m³, çimento 89 TL/Torba, kireç 63 TL/Torba, gazbeton yapıştırıcısı 48,4 TL/Torba’dır.  Maliyetleri ise kumun 1.038 TL, çimento 712 TL, kireç 252 TL, gazbeton yapıştırıcısı 290 TL olmak üzere toplamda 3.742 TL tutmaktadır.

Tüm malzemelerin metraj ve maliyeti çıktı geriye işçilik fiyatları kaldı. İşçilik program tarafından tuğla duvar için 29 TL/m², gazbeton için 24,9 TL/m³ olarak öngörülmüştür. Genel olarak işçilik maliyetimiz ise 6.599 TL tutmaktadır. 

Toplam duvar çalışmasına ayrılan bütçe bu harcama bölümleriyle birlikte 35.672 TL çıkmıştır.

DUVAR ÇALIŞMASIFİYAT
İç ve Dış Duvar Toplam Harç Malzemesi3.742 TL
8,5x19x19’ luk Tuğla11.651 TL
13,5x60x25’lik Gazbeton13.680 TL
İç ve Dış Toplam İşçilik6.599 TL
TOPLAM DUVAR MALİYETİ35.672 TL

3.1.8) Çatı Maliyeti: 241.116 TL

Villa çatımızın karkas türünü yani taşıyıcı sistemini çelik olarak seçtik. Çelik profil fiyatı, boyut ve kalınlıklarına göre değişsede ortalama olarak inşaat demiri fiyatına oranla %15 civarlarında daha pahalıdır. Çatımızda kullanılacak çeliğin ağırlığı programın hesapladığı metraj doğrultusunda toplamda 3,46 ton gelmektedir. Çeliğin ton fiyatı 18.276 TL ve çelik çatının işçilik fiyatı da toplamda 63.235 TL gelmektedir. Böylece çelik çatının toplam karkas maliyeti 126.470 TL’ye gelmektedir. Merak edenler için şunu da belirtelim ki eğer çatımızı ahşaptan yapsaydık toplam karkas maliyeti 34.422 TL olacaktı fakat biz yapımızı daha kaliteli imal etmek istedik.

Çelik karkas imalatından sonra bu karkasın üzerini kapatmak için kaplama yapılması gerekir. Kaplama OSB ve ahşap malzemeden yapılabilir. Biz tercihimizi OSB’den yana kullandık. OSB katman sayısını da yalıtımın daha sağlıklı olması için çift kat olarak düşündük. Programın hesapladığı metraja göre 101 adet 3 m²’lik OSB plaka gerekmekte. 15 mm kalınlığında ki OSB plakanın tanesi 319 TL’den toplam kaplama maliyeti 31.996 TL olmaktadır.  

Şekil 4: Çelik Çatı Üzerine Kaplanan Örnek OSB Fotoğrafı

Çatının kaplamasından sonra çatının ısı yalıtımını sağlaması için gerekli malzemelerle uygulama yapılması gerekiyor. Isı yalıtımı yapılacak döşeme 145 m² yer teşkil etmektedir. Döşeme üstüne ısı yalıtım malzemesi olarak taş yünü seçimi yaptık. Taş yünü birim fiyatı 42 TL/m²’dir. Böylece toplam çatı ısı yalıtım maliyetimiz 6.090 TL çıkmaktadır.  Eğer taşyünü seçimi yerine cam yünü seçseydik 5.365 TL, XPS seçsek 13.860 TL, EPS seçsek 10.951 TL maliyet çıkacaktı.  

Şekil 5: Taş Yünü ve Cam yünü Malzemeleri 
(Soldaki resim taş yünü, sağdaki resim cam yünü)
Şekil 6: EPS Levha Malzemesi
Şekil 7: XPS Levha Malzemesi

Çatı için su yalıtımı da olmazsa olmazdır. Su yalıtımı yapılacak toplam alan 157 m² ve bu imalatta kullanmak istediğimiz ürün membran+şingıldır. 10 m²’lik bir top membran fiyatı 440 TL’dir. Çatımız için 18 top membran gerekmektedir. Membran işçilik birim fiyatı da m² başına 12 TL’dir. Şıngıl fiyatı da m²’de 75 TL’dir. 157 m²’ye şıngıl uygulaması yapılacaktır. Şıngıl işçilik birim fiyatı da 13,6 TL’dir. Bu metraj ve birim maliyetler dahilinde toplam su yalıtım maliyeti 26.528 TL çıkmaktadır. 

Şekil 8: Örnek Membran + Şingıl Kaplama Uygulaması

Çatımızın son çalışması olarak dere imalatı kalmıştır. Çatıya yağan yağmurun bina kenarına akmaması için yapılan deremizin türünü gizli sac dere olarak seçtik. Gizli sac dere fiyatı 966 TL/mtül’dür. Dere uzunluğumuz da toplamda 52 mtül’dür. Toplam dere maliyetimizde 50.032 TL’yi bulmaktadır. 

Toplamda 5 imalat ile sonlanan çatının genel tutarı 241.116 TL tutmuştur. 

Şekil 9: Gizli Sac Dere Uygulaması
ÇATI ÇALIŞMASIFİYAT
Karkas (Çelik)126.470 TL
Kaplama (OSB)31.996 TL 
Isı Yalıtımı (Taş Yünü)6.090 TL
Su Yalıtımı (Membran + Şıngıl) 26.528 TL
Dere (Gizli Sac)50.032 TL
TOPLAM ÇATI MALİYETİ 241.116 TL

Kaba işlerin kalem kalem maliyetleri 8 ana başlıkta açıklanmıştır. Yazımızın sonunda özet halinde istatistiksel oranlarla tablo haliyle de sizlere sunum yapacağız. Şimdilik şunu bilelim ki : Villamızın kaba işlerinin genel tutarı 1.088.997 TL çıkmaktadır. Şimdi ince işlerin maliyet değerlerini sizlere açıklayalım.

3.2) İnce İşler Maliyeti

İnce işler maliyetlerini; dış cephe, ısıtma-soğutma ve sıhhi tesisat, şap, seramik, mermer, elektrik tesisatı, sıva-boya, alçıpan, pencere, parke, kapılar, ahşap işleri-dolap, ankastre, ortak alanlar-havalandırma, balkon-korkuluk, peyzaj maliyetleri oluşturmaktadır. Şimdi sırasıyla bu maliyetleri sizlere açıklayalım. 

3.2.1) Dış Cephe Maliyeti: 179.065 TL 

Dış cephe maliyetini kendi içerisinde 3 ana bölüme ayırabiliriz. Bu bölümler cephe süslemeleri, cephe yalıtımı ve cephe iskelesidir. Bu maliyetlerden önce cephe bilgilerimiz şunlardır: Binanın 4 cephesi bulunmaktadır. Her cephenin genişliği 11,96 m ve her cephenin alanı 72 m²’dir. 1.cephede %50 kompozit, %50 boya, 2. ve 3. cephede %20 kompozit, %30 söve,%50 boya, 4.cephede %30 söve, %70 boya oranları tercih edilmiştir. 

Şekil 10: Örnek Kompozit Paneller

Cephe süslemelerinin getirdiği maliyete bakacak olursak: Kompozit toplam alanı 65 m², işçilik dahil kompozit birim fiyatı 1107 TL/m² ve toplam maliyeti 71.491 TL olmaktadır. Söve toplam alanı 65 m², işçilik dahil söve birim fiyatı 369 TL/m², söve toplam mtülü 148 mtül, işçilik dahil söve mtül birim fiyatı 63 TL/mtül ve bu metraj ve birim fiyatlarla birlikte toplam söve maliyeti 33.045 TL olmaktadır. Boya toplam alanı boyanması gereken sövelerde dahil 158 m², işçilik ve astarda dahil boya birim fiyatı 62 TL/m², toplam boya maliyeti 9.764 TL’dir. Bu 3 kalem ile birlikte yapı toplam cephe süsleme maliyeti 114.300 TL çıkmaktadır.

  Cephemizin ısı yalıtım maliyetine bakacak olursak: Mantolama için kullanacağımız ısı yalıtım malzemesini 5 cm kalınlıklı XPS seçtik. Bu malzemenin birim fiyatı 96 TL/m² iken 261 m² mantolama yapılacak alan için oluşan genel tutar 25.056 TL’dir. Program mantolama için harç miktarını 25 kilogramlık 63 torba kalekim, torbanın tanesini de 61 TL olarak belirlemiştir. Dübel miktarı için 1562 adet dübelin yeterli olduğunu öngören program  500 adetlik bir dübel paketinin fiyatını 649 TL olarak belirlemiştir. Program mantolama filesi içinde 1 topu 50 m² olan fileden 6 topun yeterli olduğunu 1 top file fiyatınında 390 TL/Top olduğunu söylemektedir. Son ısı yalıtım maliyeti olarakta işçilik ücreti gelmektedir. Mantolama işçilik birim ücreti 89 TL/m²’dir. Bu metraj ve birim fiyatlarla mantolama için toplam malzeme fiyatı 32.920 TL, işçilik ve malzeme dahil toplam ısı yalıtım maliyeti de 55.956 TL olmaktadır. 

Cephemizin son maliyetini oluşturan kalem de iskele kurulumudur. İskeleler aylık olarak m² usulü kiralanır. İskelemizin bir aylık ücreti 14,16 TL/m². Ayrıca iskelenin kurulum ve söküm ücreti de vardır. Bu ücret program tarafından 14,16 TL/m² olarak belirlenmiştir. İskele kurulacak alanımız 312 m²’dir.  İskele kullanım süremizde bir aydır. Toplam iskele maliyetimiz 8.809 TL olarak hesaplanmıştır. 

İskele maliyeti ile birlikte dış cephemizin toplam maliyeti 179.065 TL olarak hesaplanmıştır.

DIŞ CEPHE ÇALIŞMASIFİYAT
Kompozit (İşçilik Dahil)71.491 TL
Söve (İşçilik Dahil)33.045 TL
Boya (İşçilik Dahil)9.764 TL
Mantolama (İşçilik Dahil)55.956 TL
İskele (İşçilik Dahil)8.809 TL
TOPLAM DIŞ CEPHE MALİYETİ179.065 TL

3.2.2) Isıtma, Soğutma ve Sıhhi Tesisat Maliyeti: 120.346 TL 

Isıtma, soğutma ve sıhhi tesisat maliyetini; maliyet hesaplama programının bize sorduğu 10 ayrı soruya cevap vererek saniyeler içinde öğrenebilmekteyiz. Program bu sorularda,  tercih edeceğimiz tesisat detaylarını bizden öğrenmek istiyor. Bu detaylar:

1) Villamızda kullanacağımız klima sayısı nedir? (yok,1,2,3…),

2) Sıcak su temin yönteminiz nedir? (kazana takılacak boyler, termosifon, kombi)

3) Isıtma cihazı tercihiniz nedir? (kombi, kazan, soba) 

4) Isıtma tesisatı türü nedir? (radyatör, yerden ısıtma, ısıtma tesisatı yok) 

5) Radyatörün çeşidi nedir? (panel, alüminyum, krom) 

6) Banyolarda havlupan var mı? Kaç adet ve çeşidi nedir? (yok, beyaz, alüminyum, krom) 

7) Mutfakta havlupan var mı? Kaç adet ve çeşidi nedir? (yok, beyaz, alüminyum, krom). 

8) Hidrofor var mı?

9) Dalgıç pompa var mı?

10) Su deposu var mı? 

Bizler bu sorulara verdiğimiz yanıtlar ile maliyet kıyaslamasını çok kolay bir şekilde yapabilir gönlümüze göre tasarım yapabiliriz. 

Şimdi tercih ettiğimiz seçenekleri ve programın hesapladığı metrajlara göre ısıtma ve soğutma maliyetimizi sizlere açıklayalım.

Villamızda 2 adet klima tercih ettik. Tek bir klima fiyatı 12.000 TL ve toplam klima maliyeti 24.000 TL’yi bulmaktadır. 

Sıcak su ve ısıtma temin cihazını 1 adet kombi ile karşıladık. Tek bir kombi fiyatı 11.470 TL ve toplam kombi maliyetimiz de 11.470 TL olmaktadır. 

Isıtma tesisatı türü olarak olarak yerden ısıtma seçiminde bulunduk. Yerden ısıtma için birden fazla maliyet kalemi bulunmaktadır. Bu maliyet kalemlerinden; 

  • Yerden ısıtma işçiliği m²’si 36 TL’den 254 m² alan için işçilik ücreti 9.144 TL,
  • Yerden ısıtma borusu mtül fiyatı 14 TL’den 1772 mtül boru 24.808 TL,
  • Strafor fiyatı m²’si 105 TL’den 254 m² strafor için toplam fiyat 26.670 TL,
  • Kollektör fiyatı daire başına 952 TL’den toplam yerden ısıtma maliyeti 61.574 TL olmaktadır. 
Şekil 11: Örnek Yerden Isıtma Uygulaması (strafor, ısıtma borusu, kollektör)

Ayrıca program bizlere dairemiz için doğalgaz hattı malzeme ve işçilik tutarının 3900 TL olduğunu söylemektedir. 

Havlupan tercihlerinde ise banyoda 3 adet beyaz, mutfakta 2 adet beyaz havlupan tercihinde bulunduk. Beyaz havlupan fiyatı 354 TL’den toplam 1.770 TL havlupan maliyeti çıktı. 

Şekil 12: Beyaz Havlupan Uygulaması

Sıhhi tesisat için işçilik ücreti 4300 TL, pis su atık malzemeleri 4200 TL, temiz su malzemeleri 4290 TL ve toplam sıhhi tesisat maliyeti 12.790 TL’dir. Ayrıca su basıncının yetersiz ya da düşük olduğu zamanlarda su basınç seviyesini yükseltmek için tanesi 1.100 TL’den 1 adet hidrofor, bir bölgedeki suyu başka bir bölgeye transfer etmek için tanesi 2.692 TL’den 1 adet dalgıç pompa, 1 adette suyun muhafazası ve ihtiyaç durumunda kullanabilmek için hacmi 0,4 tonluk 1.050 TL değerinde su deposu tercihlerinde bulunduk. Böylece toplam ısıtma, soğutma ve sıhhi tesisat maliyetimiz 120.346 TL çıkmaktadır.

Şekil 13: Hidrofor (Otomatik Sistem Su Pompası)
Şekil 14: Dalgıç Pompa
ISITMA,SOĞUTMA VE SIHHİ TESİSAT ÇALIŞMASIFİYAT
Klima [2 Adet]24.000 TL
Kombi (Sıcak Su ve Isıtma Temin Cihazı) [1 Adet]11.470 TL
Strafor (Yerden Isıtma İçin) 26.670 TL
Boru (Yerden Isıtma İçin)24.808 TL
Kollektör (Yerden Isıtma İçin)952 TL
İşçilik (Yerden Isıtma İçin)9.144 TL
Doğalgaz Hattı Malzeme ve İşçilik3.900 TL
Beyaz Havlupan  [3 Adet]1.770 TL
Pis Su Atık Malzemeleri (Sıhhi Tesisat İçin)4.200 TL
Temiz Su Malzemeleri (Sıhhi Tesisat İçin)4.290 TL
İşçilik (Sıhhi Tesisat İçin)4.300 TL
Hidrofor [1 Adet]1.100 TL
Dalgıç Pompa [1 Adet]2.692 TL
0,4 Tonluk Su Deposu1.050 TL
TOPLAM ISITMA,SOĞUTMA VE SIHHİ TESİSAT MALİYETİ120.346 TL

3.2.3) Şap Maliyeti: 20.525 TL 

Şap; yerden ısıtma tesisatımızı gizlemek ve korumak, estetik görünüm sağlamak, seramik ile parke uygulamalarından önce zemini düz bir yüzey haline getirmek maksadıyla döşeme betonunun üzerine yapılan bir zemin kaplama uygulamasıdır.  

Şap maliyeti; uygulama yapılacak alanın büyüklüğüne, şap kalınlığına, işçilik fiyatına ve dozajına (1 m³ kum içerisine konulan çimento miktarı) göre değişir. Villamızda toplam şap yapılacak alan 254 m², şap kalınlığı ise 7 cm’dir. Şap için gereken kum 18 m³ iken kumun m³ fiyatı 520 TL’dir.  Böylece kum maliyeti 9.360 TL’yi bulmaktadır. Şap için 71 torba çimento gereklidir. 1 adet 50 kilogramlık çimento torbasının fiyatı 89 TL’dir. Böylece çimento maliyeti 6.319 TL’yi bulmaktadır. Şap altına ses ve ısı yalıtımını sağlaması için gereken şilte 265,7 m² iken şilte fiyatı 3 TL/m²’dir. Böylece şilte maliyeti 797 TL’dir. Şap işçilik maliyeti de m²’si 16 TL’den 4.049 TL gelmektedir. Toplam şap maliyeti; 11.673 TL’si malzeme, 4.049 TL’si işçilikle birlikte 20.525 TL çıkmaktadır. 

ŞAP ÇALIŞMASIFİYAT
Kum 9.360 TL
Çimento6.319 TL
Şilte797 TL
İşçilik4.049 TL
TOPLAM ŞAP MALİYETİ20.525 TL

3.2.4) Seramik Maliyeti: 100.418 TL 

Maliyet hesaplama programı, büyük ebatlı seramiklerin küçük ebatlı seramiklere oranla daha pahalı olduğunu belirterek seramik malzeme maliyetini banyonun yer ve duvar seramiğini ayrı ayrı, hol, mutfak yer ve tezgah arası seramiğini ayrı ayrı, hol, balkon, teras seramiklerini de ayrı ayrı hesaplamaktadır. Seramiğin m² maliyeti, kişinin zevkine ve seçtiği markaya da bağlı olduğu için program ortalama seramik maliyeti ile hesaplama yapmaktadır. Şimdi seramik maliyetine bakalım: Seramik işçiliğinde ücret seramik alanı ile belirlenir ve program tarafından belirlenen m² işçilik maliyeti 56,9 TL’dir. Banyo için duvar seramiği alanı 76 m², birim duvar seramik fiyatı 481 TL/m²’dir. Banyo için yer seramiği alanı 19 m², birim  yer seramik fiyatı 472 TL/m²’dir. Ayrıca banyoya estetik görünüm kazandırmak amacıyla krom bordür çıta kullanılmasını tercih ettik ve mtül fiyatı 84,5 TL olan çıtadan 29 mtül malzeme gerektiğini program vasıtasıyla öğrendik. Mutfak için  yer seramiği alanı 31 m², birim seramik fiyatı 503 TL/m²’dir. Mutfak için 31 mtül süpürgelik gerekmektedir. Mutfak tezgah arası seramik alanı 4 m² ve birim seramik fiyatı 774 TL/m²’dir. Hol için yer seramiği alanı 19 m², birim seramik fiyatı 453 TL/m²’dir. Hol için 7 cm yüksekliğinde 20 mtül süpürgelik gerektiği hesaplanmıştır. Balkon için yer seramiği alanı 16 m² ve birim seramik fiyatı 388 TL/m²’dir. Teras için yer seramiği alanı 14 m², birim seramik fiyatı 456 TL/m²’dir. Genel özetle toplam seramik alanı 180 m² gelmekle beraber işçilik maliyeti 10.242 TL gelmektedir. Toplam seramik malzeme maliyetine; birim fiyatı 91 TL/torba olan 36 torba seramik yapıştırıcısı, birim fiyatı 84 TL/torba olan 4 torba derz dolgusu ve derz artısı gibi diğer malzemelere de 152 TL gerekmektedir. Böylece toplam seramik malzeme maliyeti 90.178 TL gelmektedir. İşçilik dahil seramik maliyeti de 100.418 TL’yi bulmaktadır. 

Şekil 15: Örnek Banyo Seramik Uygulaması
SERAMİK ÇALIŞMASIFİYAT
Seramik Fayans (Banyo, mutfak, hol, balkon, teras)83.961 TL
Krom Bordür Çıta 2.451 TL
Seramik Yapıştırıcısı 3.276 TL
Derz Dolgusu336 TL
Derz Artısı152 TL
İşçilik10.242 TL
TOPLAM SERAMİK MALİYETİ100.418 TL

3.2.5) Mermer Maliyeti: 91.867 TL

Villamızda mermeri, merdiven ve yapı girişinin döşeme ile duvar kaplamasında tercih ettik. Mermer; yapıda zarafet, güzellik ve stil oluşturduğu için maliyeti seçim zevkine ve malzeme kalitesine göre değişim göstermektedir. Ayrıca mermer fayansların döşenmesi seramik fayansların döşenmesinden biraz daha zor ve detaylı olduğu için işçilik maliyeti de seramik işçiliğine oranla daha yüksek rakamlara tekabül etmektedir. Örneğin villamızın bulunduğu İstanbul’da ortalama olarak seramik işçiliğinin m² fiyatı zemin ve duvar kaplamalarında 56,9 TL iken mermer işçiliğinin merdiven döşeme ve sahanlıklarında m² fiyatı 99 TL, basamaklarda mtül fiyatı 88 TL, süpürgeliklerde mtül fiyatı 38 TL, yapı girişi duvar kaplamasında ise m² fiyatı 96 TL gelmektedir. Bu fiyatlardan da anlaşılacağı üzere İnşaat Maliyeti Hesaplama Programı gerçekten de çok ince detaylara kadar yapının maliyetini hesaplıyor. İstatistiklere göre yapı maliyetini %98 oranla doğru hesaplayan program yatırımcılara inşaata çivi dahi çakmadan yapının bitmiş haldeki maliyetini gösterebiliyor. Bu nedenle binlerce müteahhit ve yatırımcı bu programı işe başlamadan önceki ilk adım olarak görüyor. 

Mermer maliyetimize geçmeden önce yapımızın merdivenini sizlere tanıtalım. Merdivenimiz iki katta bulunmaktadır. Her kat merdiveninde 18 basamak olup basamak uzunluğu 130 cm ve rıht yüksekliği 17 cm’dir. Ayrıca her kat merdiveninde 2 m² alana sahip 1 ara sahanlık, 7 mtül süpürgelik ve 6 m² alana sahip kat holü döşeme alanı bulunmaktadır. Böylece toplamda 36 adet basamak, 16 m² döşeme alanı, 46 mtül basamak uzunluğu, 14 mtül de süpürgelik mermeri bulunmaktadır. Malzeme fiyatlarında ise döşeme mermeri 662 TL/m², basamak mermeri 813 TL/mtül, süpürgelik mermeri 45 TL/mtül’dür. Yapı girişimiz de ise 10 m²’lik kaplama döşeme alanı ile 30 m²’lik duvar kaplama alanı mevcuttur. Kaplama mermer birim fiyatı ise m²’de 1.082 TL’dir. Ayrıca bu metrajlardaki mermer uygulamasını yapabilmek için 2 m³ kum ve 10 torba çimentoya ihtiyaç vardır. Kumun m³ fiyatı 520 TL iken çimentonun torba fiyatı 89 TL’dir. Toplam yapı mermer uygulama maliyetimiz, bu metraj ve fiyatlar dahilinde işçilik  ile toplamda 91.867 TL’yi bulmaktadır.

Şekil 16: Mermer ile Örnek Merdiven Uygulaması
MERMER ÇALIŞMASIFİYAT
Merdiven (işçilik Dahil)54.645 TL
Yapı Girişi (İşçilik Dahil)35.292 TL
Kum1.040 TL
Çimento890 TL
TOPLAM MERMER MALİYETİ 91.867 TL

3.2.6) Elektrik Tesisat Maliyeti: 63.026 TL

Elektrik tesisat maliyeti dairenin büyüklüğüne, priz-anahtar sayısına, tavana yapmak istediğimiz led-spot uygulamalarına, kullanılan kablo uzunluklarına vb. istek ve metrajlara göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin diyafon türünde görüntülü diyafon 1.571 TL iken görüntüsüz diyafon 224 TL’dir. İnşaat Maliyeti Hesaplama Programı bu detayları da boş geçmeyerek özel tercihlerimizi bizlere sormaktadır. Elektrik tesisat maliyetinde işçilik maliyeti her kat için 4.100 TL, elektrik malzeme fiyatı da 8.800 TL’dir. Böylece toplamda 2 kat için işçilik fiyatı 8.200 TL, elektrik malzeme fiyatı da  17.600 TL olmaktadır. Tercihen 1.571 TL’ye görüntülü diyafon, 13.530 TL’ye 8’li kamera sistemi, 392 TL’ye 1 adet uydu çanak anteni, 13.917 TL’ye de cephe aydınlatma sistemi tercih ettik. Ayrıca jeneratör, akıllı ev sistemi, merkezi süpürge sistemi, araçlar için şarj istasyonu, paratoner gibi özel istekleri de tercih etmedik. Elektrik panosunun tesisatına bakacak olursak da birim fiyatı 353 TL olan 1 adet elektrik sayacı, birim fiyatı 115 TL olan otomatik sigorta, birim fiyatı 622 TL olan kaçak akım koruma rölesi, birim fiyatı 1.068 TL olan yangın koruma rölesi ile toplamda 2.157 TL maliyet çıkmaktadır. Son olarak temel topraklama tesisatında mtül fiyatı 69 TL olan topraklama şeridinden 52 metre, adet fiyatı 546 TL olan topraklama çubuğundan 4 adet malzeme gerekmektedir. Böylece topraklama tesisatı için toplam maliyet 5.742 TL’yi bulmaktadır. Elektrik tesisatında toplam gidere bakacak olursak da  63.026 TL sonuç çıkmaktadır.

Şekil 17: Elektrik Sayacı (tüketilen elektrik enerjisini ölçen ölçü aleti)
Şekil 18: Otomatik Sigorta (tesisatı ve tesisata bağlı elektrik cihazlarını aşırı akımlara ve kısa devrelere karşı koruyan devre elemanı)
Şekil 19: Kaçak akım koruma rölesi (faz ve nötr iletkenleri arasında bir dengesizlik yani fark oluştuğunda devreyi açan anahtar)
Şekil 20: Yangın Koruma Rölesi (elektrik devrelerinde oluşabilecek yangın tehlikesine karşı tesisatı korur) 
Şekil 21: Galvanizli Çelik Topraklama Şeridi (elektriksel güvenliğin sağlanmasında gerekli olan topraklama tesisatı için kullanılan ürün)
ELEKTRİK TESİSAT ÇALIŞMASI FİYAT
Bağımsız Bölüm İçin Elektrik Malzemesi 17.600 TL
Elektrik Tesisatı İşçilik 8.200 TL
Görüntülü Diyafon1.571 TL
Elektrik Panosu2.074 TL
Temel Topraklama Tesisatı5.742 TL
8’li Kamera Sistemi13.530 TL
Uydu Çanak Anten Sistemi392 TL
Cephe Aydınlatması13.917 TL
TOPLAM ELEKTRİK TESİSAT ÇALIŞMASI63.026 TL

3.2.7) Kara Sıva, Alçı ve Boya Maliyeti: 86.898 TL 

Duvarlar örüldükten sonra duvarın bulunduğu bölüme göre boya öncesi sıva ve alçı imalatı yapılır. Örneğin banyo ve tuvalet, ıslak hacim olduğundan dolayı ve alçının suya karşı dayanıklılığı sıvaya oranla çok az olduğu için bu bölümlerin duvarını kara sıva ile sıvamayı tercih ettik. Banyo ve tuvalet dışındaki duvarları ise alçı ile sıvadık. Program girdiğimiz değerlere göre duvar metrajımızı otomatik olarak hesaplamaktadır. Banyo ve tuvaletlerdeki duvar alanı 79 m² iken diğer bölümlerin duvar alanı 894 m²’dir. Önce kara sıva maliyetimize bakalım: Kara sıva alanımız yukarıda da belirttiğimiz üzere 79 m²’dir. Kara sıva kalınlığımız 15 mm’dir. Bu metrajlara göre program hemen malzeme ihtiyacı ve maliyetini bizlere çıkarıyor. İhtiyacımız olan malzemeler: m³’ü 520 TL olan 2 m³ kum ve torba fiyatı 89 TL olan 5 torba çimentodur.  Böylece kara sıva malzeme maliyetimiz 1.485 TL gelmektedir. Kara sıva işçilik fiyatı da m²’de 31 TL’den 2.370 TL çıkmaktadır. Kara sıva imalatının işçilik dahil tutarı 3.855 TL gelmektedir. 

Alçı maliyetimize bakacak olursak 894 m² alçı yapılacak duvar alanımız var ve alçı kalınlığımız 15 mm olacaktır. Önce kaba alçı yapılır. Kaba alçı, makine alçısı diyede geçer. Makine alçısına 1 torbası 35 kg ve 54 TL olan perlitli sıva alçısından 192 torba gerektiği ve toplam 10.368 TL kaba alçı malzeme maliyeti çıktığı program tarafından hesaplandı. Kaba alçı bittikten sonra yüzeyi daha pürüzsüz yapmak adına saten alçı öncesi karışık alçı yapılır. Karışık alçıda yine aynı metrajdaki duvar alanına torba fiyatı 59 TL olan ve el alçısı olarakta bilinen karışık alçıdan 18 torba gerekmektedir. Karışık alçı üzerine de boya ve duvar kağıdı öncesi yapılan son alçı olan saten alçıdan 18 torba gerekmektedir. Saten alçının 30 kilogramlık torba fiyatı 89 TL’dir. Bunlara ilave olarak köşelerin düzgün gönyeye sahip olması köşelere zarar gelmemesi adına bu bölgelere köşe çıtası ve file kullanılır. Köşe çıtası ve filenin maliyeti ise villamız için 2.005 TL tutmaktadır. İşçilik ücretlerine gelecek olursakta alçı imalatının işçilik fiyatı m²’de 31 TL’dir. Alçı imalatının işçilik dahil toplam maliyeti 43.645 TL olmaktadır. 

Boya maliyetimize bakacak olursak duvar boyasını daha verimli ve daha uzun süreli kullanmak, boyanın uygulandığı duvarları nem ve rutubetten korumak adına boya öncesi duvara boya astarı sürmemiz gerekir. Boya astarının 1 tenekesi 15 litredir ve villamız için 5 teneke astar gerekmektedir. 1 teneke boya astarının fiyatı 709 TL toplam astar maliyetimiz ise 3.545 TL’dir. Duvar boyasının 1 tenekesi ise 20 kilogram ağırlığında ve 1.070 TL değerindedir. Toplamda 7 teneke gereken duvar boyasının maliyeti 7.490 TL’dir. Tavan boyasının 1 tenekesi ise 17,5 kilogram ağırlığında ve 660 TL değerindedir. Toplamda 7 teneke tavan boyası gerekmekte ve maliyeti 4.620 TL’yi bulmaktadır. Bu malzeme listesi ile toplam boya malzeme tutarını 15.655 TL olarak hesaplamıştır. Boya işçilik maliyeti de m²’de 25 TL’dir. Toplamda 972 m² boya yapılacak alan vardır. Bu metraj ve birim fiyat ile toplam boya işçilik tutarı 24.300 TL’dir. Böylece işçilik dahil toplam boya maliyeti 39.955 TL çıkmaktadır. 

Bu başlık altında da kara sıva, alçı ve boya maliyeti çıkarılmış olup toplamda 86.898 TL fiyat çıkmıştır. 

KARA SIVA, ALÇI VE BOYA ÇALIŞMASIFİYAT
Kara Sıva (İşçilik Dahil)3.855 TL
Alçı (İşçilik Dahil)43.645 TL
Boya (İşçilik Dahil)39.398 TL
TOPLAM KARA SIVA, ALÇI VE BOYA ÇALIŞMASI86.898 TL

3.2.8) Alçıpan Maliyeti: 65.845 TL

Villamıza estetik görünüm kazandırmak maksadıyla bazı bölgelere düz alçıpan, kartonpiyer ve havuz tavan uygulamaları düşündük. Programa düz alçıpanın gelmesini istediğimiz bölgeleri belirttiğimizde otomatik olarak metrajları şu şekilde hesapladı: Odalarda 74 m², mutfakta 31 m², banyoda 18 m², hol-antrede 19 m² toplamda ise 141 m². Düz alçıpanın işçilik dahil m² fiyatı 214 TL’den toplam düz alçıpan maliyeti 29.918 TL olarak hesaplanmıştır. 

Kartonpiyer metrajı ise salonda 52 mtül, odalarda 69 mtül, mutfakta 32 mtül, hol-antrede 25 mtül olmak üzere toplamda 176 mtül olarak hesaplanmıştır. Kartonpiyerin işçilik dahil mtül fiyatı 98 TL’den toplam kartonpiyer maliyeti 17.103 TL olarak hesaplanmıştır. 

Havuz tavan alçıpan uygulamasını ise sadece salonda düşündük ve salon toplam havuz tavan uzunluğu 52 mtül gelmiştir. Havuz tavan uygulamasının işçilik dahil mtül fiyatı 362 TL’den 18.824 TL gelmektedir.

Alçıpan uygulamasının genel maliyeti ise bu üç alçıpan uygulamasının toplam fiyatı olarak 65.845 TL olarak hesaplanmaktadır. 

Şekil 22: Örnek Düz ve Havuz Tavan Alçıpan Uygulaması
Şekil 23: Örnek Kartonpiyer Uygulaması
ALÇIPAN ÇALIŞMASIFİYAT
Düz Alçıpan (İşçilik Dahil)29.918 TL
Kartonpiyer (İşçilik Dahil)17.103 TL
Havuz Tavan (İşçilik Dahil)18.824 TL
TOPLAM ALÇIPAN ÇALIŞMASI65.845 TL

3.2.9) Pencere Maliyeti: 110.928 TL

Pencere maliyetini etkileyen 2 ana unsur vardır. Bu unsurlar cam ve doğramadır.  Diğer unsurlar ise silikon, aksesuar, pervaz gibi detaylardır. Bu bölümde her detayı ince ince göreceğiz. Öncelikle program bizden salondaki, odalardaki, mutfaktaki, banyodaki pencereleri; balkon ve terastaki kapıları sayı ve ebatlarıyla belirtmemizi istemektedir. Ardından program tercih edeceğimiz pencere tiplerini (kanat ve açılım yönünden) ve cam türünü bizden seçmemizi istemektedir. Biz bu detayları programa girdiğimiz an program bizlere saniyeler içerisinde yapıdaki kapı ve pencerelerde kullanılacak toplam pvc doğrama sayısını (16 adet), toplam doğrama profilini (178 mtül), toplam cam alanını (30 m²) ve hatta yapıda dış cephede kullanılan pvc doğramalarının alanını dış cephede sıva, mantolama, boya gibi imalatların metraj ve maliyetini çıkarırken toplam maliyetten düşmek için hesaplamaktadır (31 m²). Aksesuarlara geçmeden buraya kadar ki maliyetleri sizlere aktaracak olursak: doğrama profil maliyeti birim fiyatı 390 TL/mtül’den 61.054 TL, cam maliyeti birim fiyatı (ısıcam) 708 TL/m²’den 21.240 TL tutmaktadır. 

Pencere aksesuarlarında ise adet fiyatı 385 TL olan 3 adet (banyo ve tuvaletlere) vasistas kanat aksesuarı, adet fiyatı 425 TL olan 5 adet tek kanat aksesuarı (mutfak ve kapılara), adet fiyatı 484 TL olan 8 adet (salon ve odalara) çift kanat aksesuarı, adet fiyatı 125 TL olan 29 adet silikon ile toplamda 10.777 TL aksesuar maliyeti oluşmaktadır. 

Estetik görünümü güzelleştirmek için pencerelerin pervazlı olmasını tercih ettik. Pencere pervazının maliyeti, birim fiyatı 100 TL/mtül’den toplam 91 mtül ile 9.100 TL olmaktadır. 

Pencere maliyetini oluşturan son aşama ise denizliktir. Hem dekoratif amaçlı hem de yağmur ve kar sularının doğrama boşluklarından sızıp yapıya zarar vermesini engellemek amaçlı kullanacağımız denizliğin malzeme birim fiyatı 321 TL/mtül, işçilik birim fiyatı 96 TL/mtül, metrajı 21 mtül ve toplam maliyeti 8.757 TL olmaktadır.

Pencerelerin toplam maliyeti de hepsi içinde 110.928 TL gelmektedir. 

Şekil 24: Pencere ve Kapılarda Bulunan Pervaz Uygulaması
Şekil 25: Örnek Pencere Önü Denizlik Uygulaması
PENCERE ÇALIŞMASIFİYAT
Doğrama Profili61.054 TL
Cam21.240 TL
Aksesuar10.777 TL
Pervaz9.100 TL
Denizlik 8.757 TL
TOPLAM  PENCERE ÇALIŞMASI (İşçilik Dahil)110.928 TL

3.2.10) Parke Maliyeti: 40.820 TL

Yer döşemelerinde kullanılan bir kaplama türü olan parke; genelde laminant, lamine ve masif olmak üzere üçe ayrılır. En çok kullanılan parke türü fiyatından dolayı laminant parkedir. Yapımızın toplam parke metrajı 157 m²’dir. Laminat parkenin işçilik ve süpürgelik dahil m² birim fiyatı 260 TL’dir.  Böylece toplam maliyetimiz de 40.820 TL’ye tekabül etmektedir. 

Merak edenler için bu 3 parke hakkında ki farktan bahsedebiliriz. Laminant parke üzerinde mikron kalınlıkta istenilen desenin verilebildiği kağıt tabaka bulunur. Bu kağıt tabaka ile yani dijital baskı ile parke üzerine ağaç görünümü verilir. Lamine parke ise alt tabaka ve orta tabaka biraz daha ucuz malzemeden oluşurken üst tabaka ise kaliteli ağaç tabakadan oluşur. Masif parke ise komple ağaç tabakadan oluşur. Lamine parke ve masif parke üzerine cilalama işlemi yapılır.

Şekil 26: Laminant Parke Katmanları
Şekil 27: Lamine Parke Katmanları
Şekil 28: Masif Parke Malzemesi
PARKE ÇALIŞMASIFİYAT
Laminant Parke (İşçilik ve süpürgelik dahil)40.820 TL
TOPLAM PARKE ÇALIŞMASI40.820 TL

3.2.11) Kapı Maliyeti: 101.465 TL

Kapı maliyetine villa dış mekan kapısı ile başlayalım. Bu kapının maliyeti 40.000 TL’dir. Ardından villaya giriş kapısının çeşidini çelik olarak tercih ettik ve çelik kapının maliyeti de 14.000 TL’dir. Kapılar çok çeşitli özellikte ve çeşitli maliyetler sergilemekle beraber program bize ortalama bir fiyat vermektedir. Dış kapıları bitirdiğimize göre iç kapılara geçiş yapabiliriz. İç kapılarda program bizlere 5 çeşit kapı sunmakta ve tercih yapmamızı istemektedir. Bu kapı çeşitleri lake kapı, cam göbekli ahşap kapı, katlanır kapı, ahşap kapı, amerikan panel kapıdır. Bu kapı çeşitlerini pahalıdan ucuza doğru sıralayacak olursak şu şekilde sıralama olur: Lake kapı, ahşap kapı, cam göbekli ahşap kapı, katlanır kapı, amerikan panel kapı. Biz villamızda ahşap kapı tercih ettik. Toplamda 11 iç kapımız mevcuttur. Ahşap kapı birim fiyatı 4.315 TL toplam maliyeti ise 47.465 TL çıkmaktadır. Böylece tüm kapıların hesabı bitmiş olmakla beraber toplam kapı maliyeti işçilik dahil 101.465 TL gelmektedir.  

Şekil 29: Akordiyon Katlanır Kapı Modeli
KAPI ÇALIŞMASIFİYAT
Bina Dış Kapısı40.000 TL
Daire Dış Kapısı14.000 TL
İç Kapılar47.465 TL
TOPLAM KAPI ÇALIŞMASI101.465 TL

3.2.12) Ahşap İşleri ve Dolap Maliyeti: 183.122 TL

Bu bölümde mutfak, banyo, lavabo dolapları ile dairenin estetik görünümünü güzelleştiren portmanto ile dresuar imalatlarının maliyetini inceleyeceğiz. Ahşap işlerinde birim maliyet mtül, m² veya adet bazında hesaplanır. Bu birimi firmalar belirler. Bizim hesabımızda mutfak dolabı ile mutfak tezgahı mtül; banyo, lavabo, portmanto ve dresuar adet bazında hesaba dahil edilmiştir. Şimdi sırayla bu maliyetleri sizlere açıklayalım:

Mutfak dolabımızın maliyet hesabı için program bizden sadece alt dolabın uzunluğunu istemektedir. Bu uzunluk 6 metredir. Ardından program; alt üst dolapları, dolaptaki boşlukları, buzdolabı ve bulaşık makinesi yerlerini de dikkate alarak toplam mutfak dolabı uzunluğunu hesaplamıştır. Bu uzunlukta 22 mtül’dür. Mutfak dolabının birim mtül fiyatı 5.693 TL toplam maliyeti de 125.246 TL gelmektedir.  

Mutfak tezgahı için program bizden mermer, granit, çimstone, sabuntaşı, lamine, ahşap, akrilik malzemelerinden birini seçmemizi istemektedir. Çünkü seçeceğimiz malzemeye göre tezgah maliyeti anında program tarafından belirlenecektir. Biz granit malzemesini seçtik. Toplam tezgah uzunluğumuz 12 mtül, granit tezgah mtül fiyatı 1.502 TL, toplam maliyeti de 18.024 TL gelmektedir. 

Banyo ve lavabo için dolap sayısını 3 olarak belirledik. Adet fiyatı 10.000 TL olan bu dolabın toplam maliyeti 30.000 TL tutmaktadır. 

Villamızın albenisini yükseltmek için adet fiyatı 6.627 TL olan bir adet portmanto ve adet fiyatı 3.225 TL olan bir adet dresuar tercihinde bulunduk. Böylece toplam dolap ve ahşap işleri maliyetimiz 183.122 TL’ye tekabül etmektedir.  

Şekil 30: Portmanto
Şekil 31: Dresuar 
AHŞAP İŞLERİ VE DOLAP ÇALIŞMASIFİYAT
Mutfak Dolabı 125.246 TL
Mutfak Tezgahı18.024 TL
Banyo ve Lavabo Dolabı30.000 TL
Portmanto6.627 TL
Dresuar3.225 TL
TOPLAM AHŞAP İŞLERİ VE DOLAP ÇALIŞMASI (İşçilik Dahil)183.122 TL

3.2.13) Ankastre Maliyeti: 62.549 TL

Ankastre denilince genellikle akla ilk mutfaktaki 3’lü set (ocak, fırın, davlumbaz) gelir. Fakat ankastre; bir oyuğa, bir yuvaya yerleştirilmiş tesisat anlamına gelir. Bu nedenle daire içerisindeki gömme rezervuar, asma rezervuar, klozet, klozet kapağı, duş teknesi, küvet, duşakabin, ara musluk, lavabo bataryası, duş bataryası, evye bataryası, mutfak evyesi, tuvalet kağıtlığı, havluluk, askılık, köşe şampuanlığı, şömine gibi detaylarda birer ankastredir.

Ankastre ürünlerin fiyatı marka ve modele göre çok değişkenlik göstermektedir. Fakat program bizlere ortalama fiyatlara göre maliyet hesaplamaktadır. Şimdi ankastre maliyetimizin detaylarını sizlere açıklayalım ancak açıklamadan önce villamızda 2 adet mutfak ile 3 adet banyo olduğunu da sizlere hatırlatalım: 

Banyolardaki rezervuar türünü gömme tipinde seçtik. Program gömme rezervuarları adet fiyatı 2.197 TL’den 3 tane, klozetleri adet fiyatı 1.742 TL’den 3 tane, klozet kapaklarını adet fiyatı 230 TL’den 3 tane olarak hesapladı.  Duş modelini duş teknesi+duşakabin olarak tercih ettik. Program duş teknesini adet fiyatı 2.189 TL’den 3 tane, duşakabini ise adet fiyatı 3.537 TL’den 3 tane olarak hesapladı. 

Banyo aksesuarlarında ise adet fiyatları 148 TL olan 3 tane tuvalet kağıtlığı, 148 TL olan 3 tane havluluk, 116 TL olan 3 tane askılık, 298 TL olan 3 tane köşe şampuanlığı, 1.313 TL olan 3 tane duş bataryası+duş başlığı, 706 TL olan 3 tane lavabo bataryası tercihlerimiz olmuştur. Ayrıca villamıza adet fiyatı 117 TL olan toplamda 21 adet ara musluk gerekmektedir. 

Mutfakta ise adet fiyatları 2.787 TL olan 2 adet set üstü ocak, 4.106 TL olan 2 tane fırın, 2.630 TL olan 2 tane davlumbaz isteklerimizi programa belirttik. Mutfak evyesini de paslanmaz çelik, granit, tectonite ve cam çeşitlerinden paslanmaz çelik olacak şekilde tercih ettik. Program paslanmaz çelik evyeyi adet fiyatı 984 TL’den 2 tane, evye bataryasını adet fiyatı 1.103 TL’den 2 tane olarak hesapladı. Ayrıca ankastre türlerinden şömine ve aspiratörü villamız için istemedik. 

Ankastre malzemelerin fiyatlarını tek tek açıkladık. İşçilik dahil toplam ankastre maliyeti 62.549 TL’ye tekabül etmektedir. 

Şekil 32: Ankastre 3’lü Mutfak Seti
Şekil 33: Örnek Ankastre Duşakabin, Duş Teknesi, Duş Bataryası, Duş Başlığı
ANKASTRE ÇALIŞMASIFİYAT
Rezervuar (Gömme)6.591 TL
Klozet5.226 TL
Klozet Kapağı690 TL
Duş Teknesi6.567 TL
Duşakabin10.611 TL
Tuvalet Kağıtlığı444 TL
Havluluk444 TL
Askılık348 TL
Köşe Şampuanlığı894 TL
Duş Bataryası+Duş Başlığı3.939 TL
Lavabo Bataryası2.118 TL
Ara Musluk2.457 TL
Set Üstü Ocak5.574 TL
Fırın8.212 TL
Davlumbaz5.260 TL
Mutfak Evyesi (Paslanmaz Çelik)1.968 TL
Evye Bataryası2.206 TL
TOPLAM ANKASTRE ÇALIŞMASI62.549 TL

3.2.14) Ortak Alanlar ve Havalandırma Maliyeti: 18.493 TL

Bu bölümü oluşturan maliyetler sığınak, spor salonu, depo ve havalandırma bölümlerini kapsıyor. Biz villamıza bu bölümlerden sadece sığınağı tercih ettik. Sığınak için kişi kapasitesini 4 olarak belirledik. Sığınakta wc ve duş sayısını birer adet belirledik. Program bizlere wc ve duş için maliyeti; 1,20×1,40 ölçülerinde içerisinde tesisat işçiliği, tesisat malzemeleri, duvar, alçı, seramik, kapı vb. maliyetleri de içerisine dahil ederek bizlere anında hesapladı. Bu hesaba göre wc maliyeti 6.028 TL, duş maliyeti de 5.210 TL olarak sonuçlandı. Sığınakta olması gereken mutfak nişinin maliyeti de mutfak dolabı, tezgah, lavabo, ocak vb. detaylar dahil  6.039 TL olarak belirlendi. Sığınak için gereken son iş kalemi olan zemin kaplamasının birim maliyeti de işçilik dahil  304 TL’dir. Toplam 4 m² olan sığınağımızın zemin kaplama maliyeti 1.216 TL tutmaktadır. 

Yukarıda açıkladığımız 4 maliyet kaleminin toplam değeri 18.493 TL’dir.    

ORTAK ALANLAR VE HAVALANDIRMA ÇALIŞMASIFİYAT
WC6.028 TL
DUŞ5.210 TL
MUTFAK NİŞİ6.039 TL
ZEMİN KAPLAMASI1.216 TL
TOPLAM ORTAK ALANLAR VE HAVALANDIRMA ÇALIŞMASI18.493 TL

3.2.15) Balkon ve Korkuluk Maliyeti: 47.103 TL 

Bu bölümde sizlere merdiven, balkon ve teras gibi bölgelere güvenlik amaçlı imal edilen korkuluk maliyetini açıklayacağız. Program bizlere merdiven korkuluğu için 3 seçenek veriyor. Bu seçenekler alüminyum, paslanmaz çelik ve camdır. Alüminyum korkuluğun mtül fiyatı 803 TL, paslanmaz çelik korkuluğun 1.039 TL ve cam korkuluğun ise 3.085 TL’dir. Biz villamız için alüminyum korkuluk tercih ettik. İki katlı yapımızda toplamda 10 mtül merdiven korkuluk metrajı bulunmakta ve merdiven korkuluğunun maliyeti bu metrajla 8.030 TL gelmektedir. 

Program bizlere balkon korkuluğunun kaç cephesinde korkuluk olacağını sormaktadır. Villamızın balkonun da 2 cephe olduğu için 2 seçeneğini işaretledik. Balkon korkuluğunda yukarıdaki 3 seçenek dışında bir de ferforje seçeneği bulunmaktadır. Ferforjenin de mtül fiyatı 2.458 TL’dir. Biz balkon korkuluğumuzu da birim fiyatı 803 TL/mtül olan alüminyum malzeme seçtik ve 11 mtül gelen uzunluk ile toplam da 8.833 TL hesap çıktı. 

Teras için tek cephede korkuluk seçeneğini seçtik. Alüminyum malzeme ile 4 mtül gelen uzunluk yine 803 TL/mtül birim fiyat ile toplamda 3.212 TL’ye tekabül etti. 

Villamızda temiz hava ve ışığın yüksek miktarda oda içerisine gelmesi için fransız balkon tercih ettik. Fransız balkon önlerinde bulunan bariyerleri de 1 balkon için 3 adet alüminyum malzeme seçtik. Villamızda 1 adet fransız balkon bulunmakta ve bu balkonda oluşan korkuluk maliyeti de 2.408 TL’dir. 

Villamızda 2 adette cam balkon tercih ettik. 1 adet cam balkonun maliyeti 12.310 TL, toplam cam balkon maliyetimiz de 24.620 TL gelmektedir. 

Tüm korkuluk maliyet detaylarımızı sizlerle paylaştık. Bu detaylara göre toplam korkuluk maliyetimiz 47.103 TL gelmektedir.

Şekil 34: Örnek Fransız Balkon Modeli
Şekil 35: Örnek Balkon Ferforje Uygulaması
BALKON VE KORKULUK ÇALIŞMASIFİYAT
Merdiven Korkuluğu8.030 TL
Balkon Korkuluğu8.833 TL
Teras Korkuluğu3.212 TL
Fransız Balkon2.408 TL
Cam Balkon24.620 TL
TOPLAM BALKON VE KORKULUK ÇALIŞMASI47.103 TL

3.2.16) Peyzaj Maliyeti: 82.240 TL

Peyzaj maliyeti yapı sahibinin seçeceği kriterlere göre çok fazla değişkenlik göstermektedir. Maliyet hesaplama programı da bunu bilerek bizlere 13 adet seçenek sunmaktadır. Bu seçenekler şunlardır: Bahçe duvarı, bahçe düzenleme, zirai danışmanlık, ağaçlandırma çalışması, çimlendirme, süs havuzu, patlatma taş, yapı çevresinde bank, sulama sistemi, ışıklandırma sistemi, site giriş kapısı, bariyer, havuz.

Bu seçeneklerde kendi içerisinde seçeneklere ayrılmaktadır. Bu da demek oluyor ki programın, yapı maliyetini %98 oranla doğru hesaplaması şans değil detaylı bir çalışmanın sonucudur. Program her detaya önem verilerek tasarlamış durumda. 

Maliyet detayımıza tekrardan gelecek olursak biz bu 13 seçenekten 3 tanesini tercih ettik. Bunlar bahçe duvarı, çimlendirme ve sulama sistemidir. Bahçe duvarı bedelimiz 80 metre çevre için 30.000 TL, çimlendirme bedelimiz 185 m² çimlendirme alanı için m²’si 129,8 TL’den 24.013 TL tutmaktadır. Son olarak sulama sistem bedeli ise 8.227 TL tutmakla beraber toplam peyzaj maliyetimiz 82.240 TL çıkmaktadır. 

PEYZAJ ÇALIŞMASIFİYAT
Bahçe Duvarı 50.000 TL
Çimlendirme24.013 TL
Sulama Sistemleri8.227 TL
TOPLAM PEYZAJ ÇALIŞMASI (İşçilik Dahil)82.240 TL

İnce işlerin kalem kalem maliyetleri 16 ana başlıkta açıklanmıştır. Yazımızın sonunda özet halinde istatistiksel oranlarla tablo haliyle de sizlere sunum yapacağız. Şimdilik şunu bilelim ki : Villamızın ince işlerinin genel tutarı 1.374.710 TL çıkmaktadır. Şimdi diğer işlerin maliyet değerlerini sizlere açıklayalım.

3.3) Diğer Maliyetler

Bu maliyet bölümünde kaba ve ince işler kategorisine girmeyen harcamaların listesi verilmektedir. Bu harcama maliyetleri “aylık ödemeler” ve “kamu ödemeleri” dir. Şimdi sizlere bu maliyetleri açıklayalım. 

3.3.1) Aylık Ödemeler:  169.560 TL

Bu maliyet kaleminde bulunan harcamalar aylık faturalar, maaş, sgk ödemeleri gibi genelde sabit olan ödemelerdir. Program bu bölümün toplam maliyetini, planlanan inşaatı bitirme süremizi bizden öğrenerek hesaplamaktadır. Biz planlanan bitirme süresini 8 ay olarak belirledik. Program İstanbul’daki villa inşaatımızda aylık elektrik fatura tutarını ortalama 2.500 TL, su fatura tutarını 800 TL, şantiye şefi net maaşını 8.000 TL, çalışan net maaşını 6.610,5 TL, inşaat süresince ödenecek sgk prim tutarını 20.276 TL, aylık OSGB (Ortak  Sağlık ve Güvenlik Birimi) 750 TL olarak belirlemiştir. Bu ödemeleri inşaat bitim tarihi olan 8 ay ile çarptığımızda toplamda 169.560 TL maliyet çıkmaktadır.

AYLIK ÖDEMELERFİYAT
Elektrik Fatura Tutarı (2.500 TL x 8 ay)20.000 TL
Su Fatura Tutarı (800 TL x 8 ay)6.400 TL
Şantiye Şefi Net Maaşı (8.000 TL x 8 ay)64.000
Çalışan Net Maaşı (6.610,5 TL x 8 ay)52.884 TL
SGK Prim Tutarı (20.276 TL)20.276 TL
OSGB Tutarı (750 TL x 8 ay)6.000 TL
TOPLAM AYLIK ÖDEME (8 ay)169.560 TL

3.3.2) Kamu Ödemeleri: 68.825 TL

İnşaatımızda kamu ödemeleri; yapı denetim bedeli, şantiye su ve elektrik abonelik bedelleri, ruhsat – iskan ve tapu harç bedelleri ile emlak vergisi için ödenen bedelleri kapsamaktadır. Şimdi bu maliyetleri size tek tek açıklayalım.

Yapı denetim için ödenecek ücret işin bitirilme süresine, inşaat sınıfına, bakanlık tarafından her yıl yayımlanan “Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ” de yer alan birim m² maliyetine ve inşaat alanına bağlıdır. Villa inşaatımız; bitirilme süresi 8 ay olduğundan dolayı 1 yıl içinde biten yapılara verilen yapı denetim asgari hizmet yüzdesi olan %1,43, villa yaptığımız için bulunduğu sınıf 4, birim m² maliyeti olarak 2.940 TL ve 286 m² inşaat alanı verilerine sahiptir. Bu verilere göre yapı denetim maliyeti:

2,940 TL/m² x 286 m² x 1,43/100 =  12.025 TL çıkmaktadır.

Hesap biraz detaylı gelmiş olabilir fakat siz, sadece programın size sorduğu ön bilgileri cevaplandırarak saniyeler içerisinde programın bu hesabı sizin için otomatik olarak yaptığını göreceksiniz. Biz burada size sadece yapı denetim bedelinin nasıl hesaplandığını belirtmek istedik. 

Şantiye su ve elektrik abonelik bedelleri 22.477 TL tutmuştur. Ruhsat harcına 8.632 TL, mekanik tesisat ve mimari için iskan harcına 1.047 TL, tapu harçları vekaletler ve diğer noter masraflarına da 14.345 TL gider gözükmektedir.  

Emlak vergisinde arsa rayiç bedeli 2.070 TL, emlak vergisi tutarı 6.359 TL, enerji kimlik belgesi bedeli de 1.870 TL’dir. 

Yukarıda açıkladığımız kamu ödemeleri için toplam 68.825 TL maliyet hesaplanmaktadır. 

KAMU ÖDEMELERİFİYAT
Yapı Denetim Bedeli12.025 TL
Şantiye Su ve Elektrik Bedeli 22.477 TL
Ruhsat Harcı8.632 TL
Mekanik Tesisat ve Mimari İskan Harcı1.047 TL
Tapu Harçları, Vekaletler ve Diğer Noter Masrafları14.345 TL
Arsa Rayiç Bedeli 2.070 TL
Emlak Vergisi Tutarı6.359 TL
Enerji Kimlik Belgesi Bedeli1.870 TL
TOPLAM KAMU ÖDEMELERİ68.825 TL

Kaba ve ince işlerin dışında kalan maliyetleri açıkladığımız diğer işler başlığı altında toplam maliyet 238.385 TL çıkmaktadır. 

4) Genel Harcama Listesi

Kaba, ince ve diğer işler başlıkları altında tüm harcama detaylarını sizlere titizlikle aktarmaya çalıştık. Şimdi ise yine tüm harcama tutarlarını ve toplam maliyeti istatiksel verilerle sizlere  aktaralım. 

4.1) Kaba İşler Maliyet Listesi

8 harcama kaleminden oluşan kaba işler, genel tutarın %40,30’unu kaplayarak 1.088.997 TL tutmuştur. Kaba işlerde en çok maliyeti, beton-demir ardından çatı işleri oluşturmaktadır. 

DETAYYÜZDEFİYAT
Projelendirme2,0455.235 TL
Şantiye Kurulumu3,2086.430 TL
Hafriyat1,4739.780 TL
İş Makineleri1,1731.500 TL
Beton-Demir21,13571.080 TL
Su Yalıtımı ve Drenaj1,0428.134 TL
Duvar1,3235.672 TL
Çatı8,93241.166 TL
TOPLAM40,301.088.997 TL

4.2) İnce İşler Maliyet Listesi

16 harcama kaleminden oluşan kaba işler, genel tutarın %50,88’ini kaplayarak 1.374.710 TL tutmuştur. İnce işlerde en çok maliyeti, ahşap-dolap ardından dış cephe işleri oluşturmaktadır.

DETAYYÜZDEFİYAT
Dış Cephe6,63179.065 TL
Isıtma ve Soğutma4,45120.346 TL
Şap0,7620.525 TL
Seramik3,72100.418 TL
Mermer3,4091.867 TL
Elektrik2,3363.026 TL
Kara Sıva, Alçı ve Boya3,2286.898 TL
Alçıpan2,4465.845 TL
Pencere4,11110.928 TL
Parke1,5140.820 TL
Kapılar3,76101.465 TL
Ahşap İşleri ve Dolap6,78183.122 TL
Ankastre2,3162.549 TL
Ortak Alanlar ve Havalandırma0,6818.493 TL
Balkon ve Korkuluk1,7447.103 TL 
Peyzaj3,0482.240 TL
TOPLAM50,881.374.710 TL

4.3) Diğer İşlerin Maliyet Listesi

2 harcama kaleminden oluşan diğer maliyetler, genel tutarın %8,82’sini kaplayarak 238.385 TL tutmuştur. 

DETAYYÜZDEFİYAT
Aylık Ödeme6,28169.560 TL
Kamu Ödemeleri2,5568.825 TL
TOPLAM8,82238.385 TL

4.4) Özet

Toplam İnşaat Alanı286 m²
Toplam Net Alan253,06 m²
Kaba İşler Maliyeti1.088.997 TL
İnce İşler Maliyeti1.374.710 TL
Diğer Maliyetler238.385 
TOPLAM MALİYET2.702.092 TL
İNŞAAT METREKARE MALİYETİ9.448 TL