Döşeme kaplamaları: Yapılarda betonarme döşemeler üzerine yapılan öğelerdir. Döşeme kaplama metrajı, kaplandığı yüzeyin net en ve boy uzunluklarının çarpımı sonucu bulunur. Alan şeklinde hesap edilir ve birimi m2 olarak ifade edilir. Değişik döşeme kaplama çeşitleri vardır.
Bunlara örnek olarak:
- mermer kaplama
- seramik kaplama
- laminat kaplama
- masif kaplama
- pvc kaplama
- karo kaplama vs verebiliriz.
Döşeme kaplama metrajını anlamak adına bir örnek yapacağız. Diğer yazılarımızda da aynı plan ve detayları kullanmıştık. Öncelikle döşeme kaplama alanlarını bulacağız. Sonrasında insaathesabı.com üzerinden fiyatlandırma detaylarına ve seçeneklere bakacağız.
Mimari planın detayları ve ölçüleri verilmiştir. Tüm ofisler laminat kaplama olacaktır. Fakat biz, diğer kaplamalar olsaydı bugünün fiyatları ile nasıl bir maliyet artışı olurdu onu da inceleyeceğiz. Wc, çay ocağı ve hol seramik kaplama olarak yapılacaktır. Tüm verilere göre hesaplarımızı yapalım.
İçindekiler
Laminat Parke Alanları
Öncelikle ofis-1’den başlayalım. Ofis-1’in genişliği 3,60 metre uzunluğu ise 3,80 metredir. İki ölçüyü çarpıp alan hesabı yaparsak 13,68 m2’lik bir alan ortaya çıkmıştır. Bu alanı laminat alanı kısmına dahil edebiliriz. Aşağıdaki görselde tüm detayları görüyorsunuz.
Aynı işlemi ofis-2 için de yapalım. Ofis-2’nin genişliği 3,30 metre, uzunluğu ise 3,80 metredir. İki uzunluğu çarpıp alan hesabı yaparsak 12,54m2’lik bir alana ulaşmış oluyoruz.
Ofis-3 için alan hesabı yapalım. Ofis-3’ün genişliği 3,30 metre, uzunluğu ise 4,10 metredir. İki uzunluğu çarparsak 13,53 m2’lik bir alan ortaya çıkar. Bu alanı da laminat alanına ekleyebiliriz. Aşağıdaki görselde tüm hesap detaylarını görebilirsiniz.
oplam laminat alanı 39,75 m2 bulunmuştur. Hesap adımları bittikten sonra tüm parke çeşitleri için maliyet hesabını yapıp konuyu tamamlayacağız.
Seramik Kaplama Alanları
Hol için alan hesabı yapalım. Holün genişliği 2,10 metredir. Uzunluğu ise 5 metredir. İki uzunluğu çarptıktan sonra 10,50 m2’lik bir alan bulunmuştur.
Çay ocağının alan hesabını yapalım. Çay ocağının genişliği 2,80 metre uzunluğu ise 3,30 metredir. İki ölçüyü çarptıktan sonra 9,24 m2’lik bir alan ortaya çıkmıştır. Aşağıdaki görselde detayları görebilirsiniz.
Son olarak tuvalet için alan hesabı yapalım. Tuvaletin genişliği 1,90 metre uzunluğu ise 2,10 metredir. İki uzunluğu çarpıp alan hesabı yaparsak 3,99 m2’lik bir alan ortaya çıkar. Bu alanı da seramik kaplama alanına ekleyebiliriz.
İnşaat Maliyet Hesabı
Tüm seramik kaplama alanlarını hesapladıktan toplam alan 23,73 m2 çıkmıştır. Kat planı için tüm detayları bulduğumuza göre maliyet kısmına geçebiliriz. Maliyeti kısmında “inşaathesabı.com”dan destek alacağız. İnşaathesabı güncel bir şekilde %90 doğrulukta maliyet hesabı ve maliyet analizi yapan bir programdır. İnşaathesabında kaplama kısmında birçok seçenek bulunur. Tüm alanları girdikten sonra seçeneklerden ayarlayarak maliyet hesabınızı yapabilirsiniz. İnşaathesabı sadece kaplama maliyeti çıkarmanızı sağlamaz. Genel hesap yapan bir programdır. Biz sadece burada döşeme kaplama kısmını göstereceğiz. İçerisinde birçok iş kalemi bulunur. Diğer iş kalemlerini incelemek isterseniz, demo sürümünden kayıt yaparak inceleyebilirsiniz. Şimdi sırasıyla maliyet hesaplarını inceleyelim.
İnşaat Hesabı ile Kaplama Maliyeti Hesabı Nasıl Yapılır?
Bu kısımda sizlere inşaathesabında kaplama maliyetinde işleyişin nasıl olduğundan bahsedeceğiz.
Seramik Kategorisi
Seramik maliyetine geçmeden şunu söylemek gerekir. Seramik malzemesinin birçok türü vardır. Birden fazla boyutları vardır ve bunlara ait farklı farklı işçilik değerleri vardır. Bizim yapmak istediğimiz, ortalama fiyatlar ile sizlere bir ön maliyet sunabilmektir. Bunun yanında boyutların değişmesi işçilikleri de değiştirmektedir. Tüm işçilik fiyatları ekibimiz tarafından belirlenen ve girdiğiniz konuma ait olan ortalama işçilik fiyatlarıdır. İnşaathesabı olarak birçok firmadan fiyat alarak ortalama değerlerini girmekteyiz.
Seramik maliyetine geçmeden şunu söylemek gerekir. Seramik malzemesinin birçok türü vardır. Birden fazla boyutları vardır ve bunlara ait farklı farklı işçilik değerleri vardır. Bizim yapmak istediğimiz, ortalama fiyatlar ile sizlere bir ön maliyet sunabilmektir. Bunun yanında boyutların değişmesi işçilikleri de değiştirmektedir. Tüm işçilik fiyatları ekibimiz tarafından belirlenen ve girdiğiniz konuma ait olan ortalama işçilik fiyatlarıdır. İnşaathesabı olarak birçok firmadan fiyat alarak ortalama değerlerini girmekteyiz.
Seramik kategorisine girince ilk karşımıza çıkan işçilik fiyatıdır. Bu işçilik fiyatı İstanbul için ortalama işçilik fiyatıdır. 20 Mayıs 2022 tarihine aittir. Bu kısma dokunmadan devam ediyoruz.
İnşaahesabı seramik kategorisinde bazı kısımlara ayrılmaktadır. İlk karşımıza çıkan banyo kısmıdır. Burada banyo seramiğine ait duvar seramik alanı, duvar seramik fiyatı, yer seramiği alanı, yer seramiği fiyatı krom bordür çıta gibi kısımlar bulunmaktadır. Banyo alanları girildikten sonra sistem otomatik olarak tüm maliyetleri hesaplayacaktır. Biz banyo kısmına 2.10 m2 değerini gireceğiz. Tuvalet kısmına da 1.89 m2 lik kalan alanı girerek tüm maliyetleri göstermeye çalışacağız. Banyonun duvar alanı 12 m2 şeklindedir. Tuvalet duvar alanı da 12 m2 dir. En başta girdiğiniz alanlara göre sistem maliyetinizi otomatik olarak hesaplar. Eğer ki fiyatlarda değişiklik yapmak isterseniz fiyat kısımlarına girebilirsiniz.
Mutfak kısmında ekstra olarak tezgâh arası seramik alanı bulunur. Çay ocağı alanını mutfak olarak sayabiliriz. Yer seramiği üzerinden gittiğimiz için çay ocağı için 9,24 m2 değerini giriyoruz. Tezgah arası seramik için 2 m2 ve süpürgelik için 12.20 mtül değerini giriyoruz.
Ekstradan teras ve balkonlar için balkon kısmı bulunur. Güncel yer seramiği fiyatını da bu kısımdan görebilirsiniz. Bizim hesabımızda balkon yok fakat hesap detayını görmek adına 2 m2 lik bir balkon alanı girelim.
Hol kısmında kullanılacak malzeme türü, süpürgelik yüksekliği, yer seramik alanı, yer seramiği fiyatı ve süpürgelik mtül kısmı bulunmaktadır. Fiyatlar yine güncel şekilde sunulmaktadır. Girdiğiniz tarihe ait ortalama fiyatlar sunulmaktadır. Biz burada sadece hole ait yer seramik alanını girerek maliyeti hesaplamış olacağız. Hol için hesapladığımız alan miktarı 10,50 m2 olduğu için hol yer seramiği alanı kısmına gireceğiz. Süpürgelik yüksekliği için 5 cm ve uzunluk olarakta 14.20 mtül değerlerini giriyoruz.
Biz maliyet hesabında sadece yer döşemesi için alanları girdik. İnşaathesabı girdiğiniz alanlara göre otomatik olarak tüm detayları sizlere hesaplayacaktır. Sizlere seramik kaplama kısmında neler bulunduğunu anlatmış olduk. Normalde döşeme kaplamasında ona ait süpürgelik, mutfaklarda tezgâh üstü kaplama, banyoda duvarlara seramik kaplama gibi birçok detay ve beraberinde maliyeti bulunmaktadır. Aşağıdaki resimde kaç torba yapıştırıcı gideceği, derz dolgunun kaç torba olduğu, diğer malzeme fiyatlarının ne olduğu ve son olarak işçilik fiyatının metrekare alanına göre ne olduğu yazmaktadır. Girilen bu değerlere göre programa alan tanımlandığında 27.553 TL malzeme fiyatı ve 3032 TL işçilik fiyatı çıkmıştır.
Parke Kategorisi
Parke kategorisinde laminat, lamine ve masif türleri bulunmaktadır. Öncesinde bulmuş olduğumuz 39,75 m2’lik değeri alan kısmına giriyoruz. Öncelikle laminat parke için maliyet şuan ki fiyatlara göre ne kadar oluyor görelim.
Laminat Parke Olması Durumunda;
Laminat parke fiyatı 169 TL/m2 olarak verilmiştir. İstanbul iline ait ortalama fiyattır. Tabi ki birçok laminat parke kalitesi ve çeşidi bulunmaktadır. Bu fiyatlar ortalama değerlerdir. Toplam maliyet olarak da 6.718 TL bulunmuştur.
Lamine Parke Olması Durumunda;
Laminat parke fiyatı 169 TL/m2 olarak verilmiştir. İstanbul iline ait ortalama fiyattır. Tabi ki birçok laminat parke kalitesi ve çeşidi bulunmaktadır. Bu fiyatlar ortalama değerlerdir. Toplam maliyet olarak da 6.718 TL bulunmuştur.
Lamine Parke Olması Durumunda;
Lamine parke kısmına ekstra olarak 43,80 m’lik süpürgelik alanı girilmiştir. Laminat parke kısmına girilmemesinin sebebi fiyata dahil olmasıdır. Bu veriler ışığında 21.499 TL lamine parke maliyeti bulunmuştur. Girilen alan miktarı burada da aynıdır.
Yukarıdaki görselde son olarak masif parke olarak seçilmiştir. Masif parke tamamen ahşap olduğu için daha maliyetli olacaktır. Masif parke içinde 50.040 TL’lik bir maliyet hesaplanmıştır. Son olarak hesapladığımız maliyetler yukarıda belirtilen tarihe aittir. Bu yazıdaki amacımız döşeme metrajının nasıl olduğunu ve inşaathesabında kaplama maliyetinin nasıl hesaplandığını göstermektir. Demo sürümünü denemek ve diğer ayrıcalıkları görmek isterseniz aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda örnek raporlara ve metrajlara ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayarak indirebilirsiniz.
Kayıt için:
https://panel.insaathesabi.com/kullanici/kayit-ol-demo
Apartman Maliyet Hesabı ile Alakalı Örnek Maliyet Raporu Linki:
Apartman Metraj Hesabı ile Alakalı Örnek Metraj Raporu Linki:
Villa Örnek Raporu Linki:
https://insaathesabi.com/wp-content/uploads/2021/10/Ornek-Villa-Projesi-Maliyeti.pdf