İçindekiler

2023 Villa İnşaat Maliyeti Hesaplama

Bahçeli, havuzlu, şehirden uzak veya isteğe göre yakın, doğa manzaralı, deniz manzaralı, 2 ya da 3 katlı bir villada oturmak az çok herkesin hayali olabilir. Günümüzde toplu konutların çokluğu ve şehrin kalabalığı insanları müstakil evlere olan talebini artırmaktadır. Bu noktada dubleks evler yani villa tarzı evler ortaya çıkmaktadır. Apartman hayatından sıkılan kişiler bahçeli villalara yöneliyor. Genellikle şehir merkezinden uzak kurulan doğa manzaralı bazen deniz kenarına inşa edilen villalar göz dolduruyor. Villalar çoğunlukla şehrin dışında yer alan müstakil evlerdir. Bazı villalarda yazlık yerlerde bulunmaktadır. ‘Peki bu imrenilen evlerin maliyeti ne kadar? Villa maliyeti nasıl hesaplanır?’ gibi sorular aklımıza geliyor. Villa yapabilmek için maliyetlerinizi hesaplayabileceğiniz bir programa ihtiyaç duyarsınız. Sizlere İnşaat Hesabı maliyet hesabı programını anlatmadan ‘Villa inşaatı nedir, villa maliyeti nasıl hesaplanır?’ gibi soruları yanıtlayacağız.

Villa Nedir?

Genellikle 2-3 katlı olacak şekilde inşa edilmiş, şehrin dışı veya yazlık bölgelerde bahçeye ve havuza sahip müstakil tarzda lüks evlerdir. Villalar 2,3,4 katlı olabilmektedir. Villar ahşap, çelik, taş, betonarme gibi malzemeden oluşabilir.

Villa Özellikleri Nelerdir?

Villalar genellikle özgür yaşam alanlarıdır. Bahçesi, havuzu, geniş iç ve dış alanları ve genellikle 2 katlı lüks yaşam alanları olmaları, villaları diğer yapılardan ayıran özelliklerdir. İç mekan tasarımı kadar dış mekan tasarımına da oldukça özen gösterilen villalar apartman hayatından sıkılmış, özgür bir hayat sürdürmek isteyenlerin tercihi olmuştur.

Villa Yapımı Nasıl Olur?

Villa inşaatında belli başlı ihtiyaçlar belirlenir. Belirlenen bu ihtiyaçlar doğrultusunda plan yapılır. Maliyet çıkarılır. Bir villa inşaatı için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz.

  • İhtiyaçların belirlenmesi
  • Villa için yer seçimi
  • Planın yapılması
  • Plana göre bir bütçe çıkarılması
  • İsteğe bağlı bir mimar ve iç mimarla çalışma
  • Mühendislik işlerinin tamamlanması
  • Belediye, arsa gibi resmi işlemlerin halledilmesi
  • Kaba yapı inşaatı
  • İnce yapı inşaatı 
  • Villa yaşantısında dikkat edilmesi gerekenler (güvenlik, konum, ulaşım gibi..)

Villa Çeşitleri Nelerdir?

A tipi villalar: Müstakil bahçesi olan en büyük metrekareye sahip; giriş kat, bodrum kat, yatak odaları katı ve çatı katı olmak üzere dört kattan oluşan villa tipidir.

B tipi villalar: Giriş, bodrum kat, yatak odaları ve çatı katından oluşan orta büyüklükte denilebilecek aileler için uygun olan villa tipidir.

C tipi villalar: Diğer villalara göre daha küçük tasarlanmış yapılardır.

İkiz villalar: Kalabalık ailelerce tercih edilen bir parsel üzerine konumlanmış bitişik villa tipidir.

Triplex villalar: Bahçesi, havuzu, terası olan üç katlı villalardır.

Dubleks villalar: İki kattan oluşan bir bahçe içerisinde konumlanan villalardır.

Loft villalar: Tek katın üzerine çatının eklenmesiyle oluşan yüksek tabanlı villalardır.

Villada Yapımında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?

Villa yapımında çoğunlukla betonarme sistem kullanılırsa taş, ahşap gibi malzemelerden de villa yapılabiliyor ayrıca çelik üretim sistemlerinden de villa yapımı mevcuttur.

Villa İnşaat Maliyeti

Villalar istek ve ihtiyaçlara göre konumlanan lüks konutlardır. İnşaat maliyeti yapılacak olan yapının değerini içeren, içerisinde tüm iş kalemlerinin bedellerini bulunduran ve bu iş kalemlerine ait işçilik fiyatları içeren bir maliyet sistemidir.

Villa İçin Maliyet Hesabı Nelerden Oluşur?

  • Projelendirme maliyeti
  • İş makinaları maliyeti
  • Beton-demir maliyeti 
  • Duvar maliyeti

Birden fazla iş kaleminin bulunması villa maliyet hesabını zorlaştırmaktadır. Bu iş kalemlerinin birindeki fiyat değişikliği öbür iş kalemlerini etkilemektedir. Villa maliyet hesabı bu denli değişken olduğundan çeşitli programlara ve yazılımlara ihtiyaç duyulur. İşte bu noktada İnşaat Hesabı’nda bulunan Villa Maliyet Hesabı karşımıza çıkıyor. Yazılımımız sayesinde inşaat maliyet hesabını basit bir şekilde sizlere sunduk. Sizlerde villa maliyetlerinizi İnşaat Hesabı sayesinde hesaplayabilirsiniz. Villa maliyeti hesabında projenin büyüklüğüne göre, projede olması istenen ayrıntılar ve malzemelere göre fiyat değişecektir.

İnşaat Maliyeti Nasıl Hesaplanır?

İnşaatın maliyetini iki yolla hesaplayabilirsiniz. Birincisi bakanlığın dönem dönem açıkladığı inşaat metrekare maliyetleri ile hesaplamaktır. Diğer yolda, bir maliyet hesabı programı ile hesap yapmaktır. Maliyet hesabı için kullanılan program genelde excel olmaktadır. Bunun haricinde kendi programımızda olan İnşaat Hesabı yazılımı bulunmaktadır. İleriki kısımda İnşaat Hesabı ile inşaat maliyet hesabının nasıl olduğunu anlatacağız. İnşaatın maliyetini kaba inşaat maliyeti, ince inşaat maliyeti ve diğer işler maliyeti şeklinde 3 kısma ayırabiliriz. Bu maliyetleri İnşaat Hesabı olarak 30 başlıkta topluyoruz. 30 başlık içerisinde 1000’lerce bölüm bulunmaktadır.İnşaat Hesabı olarak tüm bu maliyetleri %90 doğrulukla hesaplıyoruz.İnşaat Hesabı olarak öncelikle girdiğiniz veriler neticesinde metrajları hesaplıyoruz. Ardından hesaplanan metrajlara ait işçilik ve malzeme fiyatlarını güncel bir şekilde alarak doğru bir maliyet hesabı yapıyoruz. Malzeme seçimleri sunarak maliyetler arasında karar vermenizi sağlıyoruz. Sonrasında hesaplanan verileri 50-60 sayfalık bir rapor haline getiriyoruz. Metraj raporu ve maliyet raporu olmak üzere iki farklı rapor veriyoruz.

İnşaat Hesabı İle İnşaat Maliyeti Hesaplamak Daha Kolay!

Günümüzde oldukça gelişen inşaat sektörü için yapılacak olan inşaatın maliyeti oldukça önemlidir. İnşaat maliyet hesabında, değişen sene ile beraber güncellenen fiyatlar dikkate alınır. İnşaatın türüne göre maliyeti de değişir. Artan enflasyon miktarı inşaat maliyetlerini doğrudan etkiler. İnşaat maliyeti hesabında bulunduğunuz şehirden, inşaatınızın taban alanına, malzeme ve işçilik fiyatlarına varana kadar bilgi sahibi olup bir maliyet çıkarmanız gerekmektedir.Maliye Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı her yılın başında enflasyon oranına bağlı olarak inşaat maliyetlerini belirler ve belirlenen bu maliyetler resmi gazete yayınlanır. Tüm yıl boyunca güncel olmayan bu maliyetler, inşaat maliyet hesabında sizi hüsrana uğratabilir. Bu noktada size İnşaat Hesabı’nı öneriyoruz. 10.000 mimar, mühendis ve müteahhit üyesi olan ve 1000’lerce kişi tarafından aktif olarak kullanılan bu program güncel piyasa fiyatlarıyla %90 doğrulukta hesap yapan inşaat maliyeti hesaplama yazılımıdır. Tüm işçilik ve malzeme fiyatları illere göre değişkenlik gösterir ve sürekli güncel tutulmaktadır. Tek yapmanız gereken bağımsız bölümlerin alanlarını girerek maliyeti hesaplamanız.

İnşaat Hesabı Sitesi: https://insaathesabi.com/

İnşaat Birim Maliyetleri Ne Oldu?

İnşaat yapımı, hizmeti, mal alımı, imalatı ve malzemeleri için birimi belirlenmiş fiyata inşaat birim maliyeti denir. Aşağıda 2022 ve 2023 yılları, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen birim fiyatlarını sizlere sunacağız. Bir yapı inşasını hesaplamak için birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır. Proje metrajı, keşifleri, hangi kalitede ne tür malzemeler, malzeme işçilik birim fiyatları, projeye eklenen ilave malzeme fiyatları, genel giderler ve resmi giderler gibi birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır.

2022 İnşaat Bedelleri

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 2022 yılı için geçerli olan inşaat maliyet bedelleri aşağıdaki gibidir:

Lüks İnşaatlarda: 4950-7800 TL

  1. Sınıf İnşaatlarda: 425-640 TL
  2. Sınıf İnşaatlarda: 1050-1700 TL
  3. Sınıf İnşaatlarda: 2250-3000 TL
  4. sınıf İnşaatlarda: 3200- 4100 TL

2023 İnşaat Bedelleri

2023 yılı ilk dönemi için inşaat birim maliyetleri açıklandı. Birim maliyetler asgari ve azami olarak yapının sınıflarına göre belirlenmiştir. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen 2023 birim maliyetleri aşağıdaki gibidir:

Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No: 81)

25 Ağustos 2022 Tarihli Resmi Gazete

Sayı: 31934

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından:

29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde, binalar için vergi değerinin, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca müştereken tespit ve ilan edilecek bina metrekare normal inşaat maliyetleri ile aynı maddenin (a) bendinde belirtilen esaslara göre bulunacak arsa veya arsa payı değeri esas alınarak 31 inci madde uyarınca hazırlanmış bulunan 29/2/1972 tarihli ve 7/3995 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Emlak Vergisine Matrah Olacak Vergi Değerlerinin Takdirine İlişkin Tüzük hükümlerinden yararlanmak suretiyle hesaplanan bedel olduğu hükme bağlanmıştır.

Bu itibarla, emlak vergisine esas olmak üzere 2023 yılında uygulanacak bina metrekare normal inşaat maliyet bedelleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca bu tebliğ ekinde yer alan cetvelde belirtilen tutarlarda tespit edilmiştir.

Tebliğ olunur.

EK:

2023 İnşaat Metrekare Maliyeti PDF:

https://www.alomaliye.com/wp-content/uploads/2022/08/2023-m2-insaat.pdf

Çelik Karkas Binalar İnşaat Birim Maliyetleri:

Çelik Karkas Binalar
Lüks İnşaat1.Sınıf İnşaat2.Sınıf İnşaat3.Sınıf İnşaatBasit İnşaat
AsgariAzamiAsgariAzamiAsgariAzamiAsgariAzamiAsgariAzami
₺6,023₺6,423₺3,963₺4,295₺2,642₺2,910₺1,782₺1,982₺734₺893

Betonarme Binalar İnşaat Birim Maliyetleri:

Betonarme Binalar
Lüks İnşaat1.Sınıf İnşaat2.Sınıf İnşaat3.Sınıf İnşaatBasit İnşaat
AsgariAzamiAsgariAzamiAsgariAzamiAsgariAzamiAsgariAzami
₺3,753₺4,010₺2,256₺2,479₺1,445₺1,716₺1,019₺1,219₺734₺626

Yığma Kagir Binalar İnşaat Birim Maliyetleri:

Yığma Kagir Binalar
Lüks İnşaat1.Sınıf İnşaat2.Sınıf İnşaat3.Sınıf İnşaatBasit İnşaat
AsgariAzamiAsgariAzamiAsgariAzamiAsgariAzamiAsgariAzami
₺12,930₺3,021₺1,876₺1,979₺1,228₺1,285₺916₺954₺291₺303

Buradaki değerlere göre istenilen sınıfı seçtikten sonra o değer ile kendi inşaatınıza ait olan alanla çarparak, inşaat maliyetinizi hesaplayabilirsiniz. Bakanlığın vermiş olduğu bedeller standart bir inşaata ait bedellerdir. Yılın her bölümünde geçerli olan bedeller değildir. Çünkü inşaatın metrekare maliyeti belirli aralıklarla değişmektedir. Bu değişimler birçok faktöre bağlıdır. Bu yüzden bakanlığın verilerini inşaat maliyeti analizinde kullanmak yanlış olacaktır. Maliyetlerinizi ayrı ayrı hesaplamanız sizin yararınıza olacaktır. Şimdi tüm verileri anlattıktan sonra İnşaat Hesabı olarak, bu yılın ilk periyodu için villa inşaat maliyeti beklentimizin ne olduğunu bir örnek hesap sayesinde anlatacağız.

Örnek Proje İçin İnşaat Maliyet Hesabı

2022 yılının sona ermesi ile beraber 2023 villa inşaat maliyeti merak konusu oldu. Özellikle müstakil ev yapmak isteyenler inşaat maliyetlerinin ne düzeyde olacağını merak etmekte. Bu yazımızda fikir olması adına bir villanın inşaat maliyetini, İnşaat Hesabı üzerinden hesaplayarak analiz etmek istedik. Günümüz piyasasında direk inşaat maliyeti vermek ya da inşaat metrekare maliyeti vermek çok yanlıştır. Bizlerde genelde bir referans bina üzerinden maliyetleri vermeye çalışıyoruz. Bu örnekte de 01.02.2023 tarihi ile villa inşaat maliyetleri ne düzeyde olduğunu göstermiş olacağız.

Yazımıza geçmeden önce bu yazıya ait video animasyonlu maliyet analizini izlemek için youtube kanalımızı ziyaret edebilirsiniz veya linkten direk videoya ulaşabilirsiniz.

2023 Villa İnşaatı Maliyeti Hesaplama Animasyonlu Anlatım

2023 Villa İnşaatı Maliyeti Hesaplama Sesli Anlatım

 

İnşaat Hesabı programında toplam inşaat maliyeti İstanbul/Sarıyer konumlu villa inşaatı için 3.649.332 TL olarak hesaplanmıştır. Toplam arsa alanı 308 metrekare civarındadır. Net kullanılacak olan arsa alanı ise 240,5 metrekaredir. Toplam inşaat alanı 287 metrekaredir.

Kaba İşler Maliyeti

Kaba işler maliyeti toplamda %35’lik bir kısmı kapsamaktadır. Toplam kaba işler maliyeti 1.281.003 TL’dir. En çok maliyeti olan beton-demir kategorisidir. Bu villa inşaatı için projelendirme maliyeti 56.354 TL, şantiye kurulum maliyeti 119.720 TL, hafriyat 88.525 TL, iş makineleri 60.000 TL, beton-demir 732.174 TL, su yalıtımı ve drenaj 38.008 TL, duvar 33.715 TL ve son olarak çatı maliyeti 152.507 TL olarak hesaplanmıştır. Aşağıdaki tabloda detayları görüyorsunuz.

İnce İşler Maliyeti

İnce işler maliyeti toplamda %58’lik bir kısmı oluşturmaktadır. İçerisinde en fazla yer kaplayan pencere, parke ve peyzajdır. Diğer bölümlerle alakalı bilgilere aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz. Toplam ince işler maliyeti 2.105.928 TL’dir.

Diğer İşlerin Maliyeti

Diğer işler maliyeti daha çok resmi işlerde harcanan giderler ve ofis giderleri gibi giderlerdir. En düşük orana sahip bölümdür. Yaklaşık olarak %7.2’lik kısmı kapsamaktadır. Bu villa inşaatı için toplamda diğer işler maliyeti 262.401 TL olarak hesaplanmıştır. Aşağıdaki tabloda bu detayları görebilirsiniz.

Proje Detayları

Villa binası 2 kata sahiptir. Merdiven içeriden olacak şekilde dizayn edilmiştir. Villa içerisinde 1 adet salon, 1 adet mutfak, 10 adet oda, 3 adet banyo-wc, 3 adet hol, 1 adet antre, 1 adet balkon ve 1 adet teras bulunmaktadır. Teras ilk kata konumlandırılmıştır. Odalar içerisinde çamaşır odası, sauna, depo gibi ekstra bölümlerde bulunmaktadır. Bölümlere ait metrekare alanlarını aşağıda görüyorsunuz. Toplam alan 240 metrekare olarak hesaplanmıştır. Bu alanları programa girerek 2023 villa inşaat maliyetini referans bina için hesaplattık.

Binanın yapılacağı arsa alanı brüt olarak 308,50 metrekaredir. Net arsa alanı 240,5 metrekaredir. İlk kat yüksekliği 3,50 metre ve ikinci kat yüksekliği 3,40 metredir. Net yükseklikler 3,15 ve 3,05 metredir. Binanın toplam yüksekliği 6,9 metredir. Zemin kat alanı 145 metrekare ve 1. normal kat alanı 143 metrekaredir. Toplam inşaat alanı 287 metrekaredir. Bu verileri aşağıdaki tablodan görebilirsiniz. Tüm bu değerleri inşaat hesabına girerek maliyeti hesaplamasını sağlıyoruz.

Detaylı Maliyet Analizi

Kaba İşler Maliyeti

Kaba işler dediğimiz, inşaatın strüktürünü oluşturan imalatlardır. Kaba maliyet içerisinde projelendirme, şantiye kurulumu, hafriyat, iş makineleri, beton-demir, su yalıtımı ve drenaj, duvar ve çatı maliyetleri bulunur. Kaba inşaat maliyeti inşaat maliyetinin yaklaşık olarak %30-40’ını oluşturur. Bu referans inşaat için %35’likbir dilim söz konusu olmaktadır. Kaba inşaat maliyeti içerisinde en çok payı olan kısım demir-betondur. Özellikle çimento fiyatlarındaki artış ve demir fiyatlarındaki artış sebebiyle 2022 yılında %15 seviyelerinde olan demir-beton bölümü 2023 yılında %20-25 seviyelerine çıkmıştır. Bazı kompleks yapılarda bu oran daha fazladır. Demir-betondan sonra en fazla yer kaplayan kısım duvar imalatlarıdır. Duvar maliyetini etkileyen faktör duvarın cinsidir. Tuğla duvar en pahalı olan imalattır. Sebebi de harç maliyetidir. Son olarak duvardan sonra en fazla maliyeti kapsayan kısımda hafriyattır. Tabii ki bu arsanın durumuna bağlıdır. Eğimli bir arazi ise ya da bodrum yapılacaksa hafriyat maliyeti daha fazla olabilir. Tüm bunların neticesinde kaba inşaat maliyeti1.281.003 TL hesaplanmıştır.

Projelendirme Maliyeti: 56.354 TL

Projelendirme maliyeti içerisinde statik proje, mimari proje, elektrik proje, mekanik proje, zemin etüdü raporu, haritacı ücreti, akustik rapor gibi maliyetler bulunur. Proje iki türlü çizdirilir. Birinci yol projenin tamamını mimara teslim etmektir. İkinci yol ise projeyi oluşturan bileşenleri ayrı ayrı çizdirmektir. Sektörde en çok kullanılan yöntem projenin mimara teslim edilmesidir. Çoğu müteahhit bu yolu izler. Bu aşamadan önce mimar kendi projesini çizer ve anlaştığı diğer proje ofislerine proje detaylarını gönderir. Sonrasında bu projelerin takibini yapar. Azınlıkta olsa bazı müteahhitler projeleri tek tek çizdirir ve takibini kendileri yapar. Bu iki durumu göz önünde bulundurarak şu anki tarihe göre maliyetler ne düzeyde göstermiş olacağız. Toplam inşaat alanımızda 287 m2 olduğuna göre toplamında 56.354 TL’ye projelendirilmiş oldu. Eğer tüm projelerin ayrı ayrı yapılması durumunda maliyetleri sıralarsak mimari proje metrekare maliyeti 67.62 TL, statik proje metrekare maliyeti 11.445 TL, elektrik projesi metrekare maliyeti 4.2 TL ve mekanik proje metrekare maliyeti 4.2 TL üzerinden inşaat alanı ile çarpılarak hesaplanacaktı. Projeyi mimara teslim ederek hem ek maliyetlerden uzaklamış olduk hem de sorumluluğu mimara vermiş olduk. Projelendirme maliyeti kapsamında zemin etüdü raporu, haritacı ücreti, aks verme işlemleri, akustik rapor gibi maliyetlerde bulunur. Bunların hepsi yine mimarın denetimine aittir.

Projelendirme MaliyetiFiyat
Mimari, Statik, Elektrik ve Mekanik Proje Çizimi34.354 TL
Zemin Etüd Çalışması15.000 TL
Haritacı Ücreti3000 TL
Akustik Rapor Ücreti4000 TL
TOPLAM56.354 TL

Şantiye Kurulum Maliyeti: 119.720 TL

İnşaatın yapılması için yapıların fabrikası olan şantiye kurulmalıdır. Şantiye kurulurken belirli harcamalar meydana gelir. Biz bunlara şantiye kurulum maliyeti diyoruz. Yukarıda belirtilen bu maliyet içerisinde şantiye çevreleme maliyeti, iş sağlığı güvenliği maliyetleri, yangın güvenliği maliyetleri ve sigorta işlemlerinin maliyeti bulunmaktadır.

Şantiyenin 4 cephesinin çevrileceğini düşünürsek 90 metre civarında çevreleme metrajı çıkmaktadır. Güncel veri ile malzeme birim metretül fiyatı 730 TL şeklindedir. Burda dijital baskı yapılıp yapılmayacağını seçebiliyoruz. Toplamda çevreleme maliyeti65.700 TL şeklindedir. Bunun yanında şantiyeye konteyner koymak gerekiyor. 1 adetkonteyner fiyatı34.020 TL bandında. Konteyner alırken kesinlikle kiralama ya da satın alma yollarından hangisinin daha makul olduğunu analiz edin. Bazı büyük şantiyelerde konteyner satın almak daha makul gelebiliyor. Son olarak şantiyelerin vazgeçilmesi olan iş sağlığı güvenliği malzemelerinin maliyeti var. İnşaat Hesabı olarak yaklaşık bir maliyeti giriyoruz fakat bu bedel şantiye büyüklüğüne bağlı olduğu için aynı zamanda bu kısmı size bırakıyoruz. İş güvenliği malzemelerinin içerisinde baret, fosforlu yelek, ayakkabı, yağmurluk, eldiven, gözlük, emniyet kemeri, emniyet şeridi, ikaz levhaları, yangın tüpü, ilk yardım çantası, korkuluk gibi malzemeler bulunur. Bunların toplamına da 20.000 TL ayırdık.

Şantiye KurulumuFiyat
İş Sağlığı Güvenliği Malzemeleri20.000 TL
Çevreleme Maliyeti+Konteyner99.720 TL
TOPLAM119.720 TL

Hafriyat Maliyeti: 88.525 TL

Hafriyat, serbest kazı ya da derin kazının oluşturduğu kazı hacmidir. Büyükşehirlerde hafriyat maliyeti genelde metreküp üzerinden hesaplanır. Bunun içerisinde iş makinasının bakım giderleri, yakıt giderleri ve firmaya ait tüm giderler bulunur. İnşaat Hesabı’na hafriyat alanını ve hafriyat yüksekliğini girdikten sonra algoritması sayesinde hafriyat maliyetini hesaplar.

Bu örneğimizde hafriyat alanına 260metrekare, hafriyat yüksekliğina 1metre yazdık ve bunun sonucunda 260 metreküplük bir hacim hesaplandı. Hafriyatın metreküp maliyeti 340,48 TL olduğuna göre toplamda hafriyat maliyeti 88.525 TL olarak hesaplanır. Bu maliyet diğer durumların olmadığı bedeldir. Bunlar kuyu temel, fore kazık, püskürtme beton maliyeti ve kırıcı maliyetidir. Bunlar bu hesabın içerisine dahil olmamıştır.

HafriyatFiyat
Kazı İşleri88.525 TL
TOPLAM88.525 TL

İş Makineleri Maliyeti: 60.000 TL

Şantiyede malzeme sirkülasyonu çoktur. Bir malzeme gelir taşınır, imalatı yapılır ve biter sonrasında yeni malzeme gelir. Bu şekilde devam eder. Günlük olarak en çok ihtiyaç duyulan iş makinesi ‘JCB Loder’ diye geçen genellikle kepçe diye tabir edilen iş makineleridir. Diğer adı da bekoloderdir. Bunun yanında ‘monitou’ diye geçen seyyar vinç ve forkliftte şantiye içerisinde oldukça fazla kullanılır. JCB ile genellikle şantiye çevresinin düzenlenmesi, hafriyat, tesviye işlemleri, ucuna takılan forklift ağzı sayesinde taşıma işlemleri, kaya kırma, kazma işlemleri gibi işleri yapmaktadır.

Forkliftlerde direk malzeme taşıma odaklı makinelerdir. Bu projemizde, 15 saatlik vinç kiralama süresi belirledik. Vinç kiralama bedeli 1100 TL/ saat olduğuna göre 16.500 TL’lik vinç kiralama maliyeti ortaya çıkmaktadır. Eğer forklift kullanılacaksa bunu arayüzden seçerek maliyetinizi hesaplayabilirsiniz. JCB’nin kullanım süresi olarakta 30 saat belirledik. Saatlik JCB ücreti 750 TL olduğuna göre toplamda 22.500’lik JCB kiralama bedeli ortaya çıkmaktadır. Bunun yanında 30 saat forklift kiralanmıştır. Forklift kiralama saat ücreti 700 TL’dir. Forklift toplam masrafı 21.000 TL’dir. Toplamda iş makinelerine verilecek ücret 60.000 TL’dir.

İş MakineleriFiyat
Vinç Kiralama16.500 TL
JCB Kiralama22.500 TL
Forklift Kiralama21.000 TL
TOPLAM60.000 TL

Beton-Demir Maliyeti: 732.174 TL

Kaba inşaat maliyetinin en başında en çok maliyeti kapsayan bölümün beton-demir maliyetinin olduğunu dile getirmiştik. Beton-demir içerisinde demir maliyeti, demir işçiliği, beton maliyeti, beton işçiliği, kalıp maliyeti ve kalıp işçiliği bulunmaktadır. Bu kısmı 3’e ayırarak inceleyelim.

Kalıp İşleri:

Kalıp işleri genellikle bir firmaya verilerek yaptırılır. Ya da müteahhitin kendi kalıpçıları da olabilir. Bir işi başkasına yaptırılmasına taşeron diyoruz. Bizim yerimize başka firma sorumluluğu üstlenip hakediş karşılığında işi yapmaktadır. Başka firmaya verilmesinin nedeni malzeme alımı, kalıp ustalarının bulunması, malzeme zaiyatlarının hesabı, kalıp işlerinin kontrolü gibi işlerden ötürüdür. İnşaat Hesabı olarak tüm bu maliyetleri bir tek maliyette toplayarak kalıp alanına düşen maliyeti buluyoruz. Şu anki güncel veriler ile kalıp metrekare maliyeti 185,6 TL/M2 şeklindedir. Toplam kalıp alanını 475 metrekare girdiğimizde kalıp işçilik fiyatı 88.160 TL olarak hesaplanmıştır.

Demir İşleri:

Demir işlerinin maliyeti hesaplanırken iki yol ile hesaplanır. Birinci yol demirin tonajı üzerinden hesaptır. Diğer hesap yolu ise toplam yapılacak kalıp işçiliğine göredir. Demir işleri gibi diğer tüm işler karşılıklı anlaşma ve üstlenme doğrultusunda yapılır. Her bölgede işlerin yapılış şekli farklıdır. Programımıza bu iki durumu da koyduk. Sizlerde dilediğiniz hesaplama yolunu seçebilirsiniz. Biz burada toplam kalıp işçiliğine göre olan seçeneği seçtik. 53 TL/m2 olan birim maliyet ile toplam demir işçilik bedeli 25.161 TL olarak hesaplanmıştır. Sizler isterseniz ton usulü ile hesaplayabilirsiniz. Birde demir işçilik bedelinin haricinde demir malzeme maliyeti de bulunmaktadır. İnşaat Hesabı olarak yaklaşık gidecek donatı maliyetini hesaplıyoruz ve programa giriyoruz. Güncel fiyata bakarsak demirin ton fiyatı 15.555 TL/ton olarak belirlenmiştir. Bu inşaat için temel demir maliyeti 97.885 TL, kolon ve perde demir maliyeti 39.044 TL, döşeme demir maliyeti 144.195 TL olarak hesaplandı. Bu yapıya ait toplam demir tonajı ise 18,07 ton olarak hesaplandı. Genel toplama baktığımızda toplam demir maliyeti 281.124 TL olarak hesaplandı. Buna işçilik bedelini eklersek genel toplamında 306.285 TL’lik bir maliyet söz konusudur.

Beton İşleri:

Beton işlerinde beton maliyeti ve beton döküm maliyeti bulunur. Beton metreküp maliyeti içerisinde pompa ücreti, nakliye ücreti gibi maliyetler bulunur. Beton firmalarında güncel fiyatları alarak beton maliyetinizi hesaplamayı unutmayınız. Bizlerde, sizlerin yerine güncel beton maliyetlerini alarak hesapları yapıyoruz. C30’un güncel metreküp maliyeti1730 TL/m3 şeklindedir. Buradan yola çıkarak beton maliyetlerini hesaplayabiliriz. Öncelikle kullanılacak olan beton metrajlarını sıralayalım. Temelde 84 m3, kolon ve perde için 26 m3, döşeme için 71 m3 beton kullanılacaktır. Toplam beton hacmi 181 metreküp şeklindedir.

Beton-DemirFiyat
Kalıp İşçiliği88.160 TL
Demir İşçiliği25.161 TL
Beton Malzeme Bedeli311.133 TL
Demir Malzeme Bedeli281.124 TL
TOPLAM732.174 TL

Su Yalıtımı ve Drenaj Maliyeti: 38.008 TL

Bir müteahhite en çok giden şikayet, inşaatın su alması ve rutubet oluşmasına dair şikayetlerdir. Su yalıtımı iyi yapılmış olsada kendine bir yol bulunca sürekli devam eden bir yalıtım sorunudur. Yalıtım ne kadar yapılırsa yapılsın su kendine yol bulur. Önemli olan bu yola bizim yön vermemizdir. Drenajda suya yol verme yönlendirme işlemidir. Bodrum kata, perde duvarlara suyun gelmesini kesemezsiniz fakat gelen suyu yönlendirebilirsiniz. Temel altı yalıtımı da oldukça önemlidir. Biz bu yalıtıma bohçalama diyoruz. Bohçalama tek kat ve iki kat olmak üzere iki şekilde yapılır. Tüm drenaj ve yalıtım işlerini 2’ye ayırarak devam edebiliriz.

Temel Su Yalıtımı

Bu inşaat için 687 metrekarelik bir temel alanı mevcuttur. Membran işçilik fiyatı 20 TL/M2’dir. Membran top fiyatı 440 TL’dir. Bu temel için 50 top membran kullanılacaktır. Bunların neticesinde temel yalıtım maliyeti 30.768 TL olarak hesaplanmıştır. Temel yalıtım sırası aşağıdaki görsellerde olduğu gibidir.

Temel Drenajı

Bu inşaat için toplam drenaj uzunluğu 65 metre şeklindedir. Drenajın metre maliyeti 84,3 TL’dir. Toplam drenaj maliyeti 5.438 TL olarak hesaplanmıştır.

Balkon Su Yalıtımı

Balkon ve teraslara ayrı bir yalıtım malzemesi ile yalıtım yapılmaktadır. Bunun sebebi balkonda biriken su, direk balkon altına oradan mantolama yüzeyine geçebilmektedir. Bu durum ekstrada boya, sıva ve mantolama maliyeti çıkaracaktır. Bu yüzden balkonlara sıvı olan yalıtım uygulanmaktadır.Seramiğin altına yapılır. Eğer şap varsa hem şapın altına hem de şapın üstüne yapılması uygun görülür. Burada su yalıtımı için harcanan maliyet 1.803 TL’dir. 

Su Yalıtımı ve DrenajFiyat
Temel Su Yalıtımı30.768 TL
Drenaj5.438 TL
Balkon Seramik Altı Yalıtım1.803TL
TOPLAM38.008 TL

Duvar Maliyeti: 33.715 TL

İnşaat Hesabı duvar maliyetini; daire sayısı, daire alanı, bağımsız bölüm alanları, kat yüksekliği gibi bilgilerin girilmesi sonucu hesaplar. Bunun yanında kapı boşlukları pencere boşlukları ve diğer boşlukları program otomatik olarak çıkarır sonrasında genel metrajdan düşmektedir. Duvar metrajını iç duvar ve dış duvar olmak üzere iki kısma ayırabiliriz. İç duvarlarda genellikle tuğla malzemesi kullanılır. Tuğla ebatları genelde 8,5*19*19 veya 13,5*19*19 şeklindedir. Program tuğla fabrikalarından aldığımız veriler ışığında, adet fiyatını aktarır. Dış duvarlarda da genellikle gazbeton kullanılır. Sebebi ise doğru bir su yalıtımı sağlamasıdır. Gazbeton bloklar genelde 8,5*60*25 veya 13,5*60*25 ebatlarında kullanılır. Gazbetonun avantajı imalatının hızlı ve basit olması ve harç maliyetinin düşük olmasıdır. Bunun yanında dış yüzeylerde düzgün bir satıh elde etmenizi sağlar. Biz bu inşaat için iç duvar ve dış duvar olarak ikiye ayırabiliriz.

İç Duvar Tuğla Adedi:

İç duvar alanı 183 m2’dir, kullanılacak malzeme türü tuğladır. Sizler isterseniz bims ve gazbeton malzemelerini kullanabilirsiniz. Tuğla ve bimsin yaklaşık olarak maliyetleri yakındır. Gazbetonu diğerlerinden ayırabiliriz. İç duvar için gidecek tuğla adedi 4.567’dir. Tuğla adet fiyatıda 2,75 TL’dir.

Dış Duvar Gazbeton Metreküp Miktarı:

Toplam dış duvar alanı 76 metrekaredir. Gidecek tuğla adedi 1881’dir. Tuğla adet fiyatı da 2,75 TL’dir.

Malzeme Fiyatları:

Kum, metreküp usulü alınır. Kumun metreküp maliyeti 519,2 TL’dir. Çimento, torba usulü ile alınır. Çimentonun torba fiyatı 100 TL’dir. Kireç torba usulü alınır. Kireç torba fiyatı 63 TL’dir. Gazbetonun harç ile yapılması uygun değildir. Tuğla ve bimste kullanılan harç gazbeton harcına göre daha kalındır. Bu yüzden daha ince olan, yapışma direnci fazla olan gazbeton yapıştırma harcı kullanılır.

İşçilik Fiyatları:

İşçilik fiyatları yaklaşık olarak 2-3 TL oynar. Tuğla duvar işçiliği daha ağır olduğu için biraz daha fazladır. Çünkü ekstradan tuğla taşıma ve harç işçiliği vardır. Tuğla duvar metrekare işçiliği 45 TL’dir.

Toplam Malzemeler:

Toplamda bu inşaat için 4 m3 kum kullanılacaktır. 13 torba çimento ve 7 torba kireç alınacaktır.

Duvar İmalatıFiyat
İç ve Dış Duvar Toplam Harç Fiyatı3.199 TL
İç Duvar Toplam Malzeme Maliyeti12.560 TL
Dış Duvar Toplam Malzeme Fiyatı6.302 TL
İç ve Dış Duvar Toplam İşçilik Fiyatı11.655 TL
TOPLAM33.715 TL

Çatı İmalatı: 152.507 TL

Çatı Karkas Sistemi:

Çatı maliyetini belirleyen ana unsur, çatı tipi ve çatı malzemesidir. Çatı malzemesi olarak çelik, beton ve ahşap kullanılmaktadır. En sağlıklı olanı çelik çatıdır. Çürüme, onarma gibi sorunları yoktur. Fakat çelik çatılar diğer çatı türlerine göre daha pahalıdır. Biz kendi inşaatımızda ahşap çatı tercihini yaptık. Programa göre çatıya gidecek ahşap metreküp miktarı 4 metreküptür. Ahşabın metreküp fiyatı 6100 TL’dir. Toplam çatı alanı 157 metrekaredir. Ahşap çatı birim işçilik fiyatı 80 TL’dir. Toplam ahşap çatı maliyeti 34.157 TL olarak hesaplanmıştır.

Çatı Kaplaması:

Çatı kaplaması, çatının ilk tabakasıdır. Ahşap ya da OSB malzemeleri ile yapılır. Kaplamadan kasıt yalıtım değildir. O ayrı bir tabakadır. Bu inşaatımızda çift katlı OSB kullanılacaktır. Programdan çift kat veya tek olmasını seçebilirsiniz. Bu çatı alanı için 99 plaka OSB kullanılacaktır. 1 OSB plakası yaklaşık olarak 3 metrekaredir. Plaka adet fiyatı 319 TL’dir. Buradan kaplama için hesaplanan maliyet 31.333 TL’dir.

Isı Yalıtımı:

Kaplamadan sonra ısı yalıtımı gelir. Isı yalıtımı iki kat OSB malzemesinin arasında döşenir. Ara ızgaralar yapıldıktan sonra araya konularak ısı yalıtımı sağlanır. Fakat çoğu çatıda yalıtım çatı yüzeyine değil, çatı içerisine yapılmaktadır. Buda serme camyünü veya taş yünü ile yapılır. Bunun haricinde XPS veya EPS malzemeleri de kullanılabilir. Doğru çatı uygulaması, çatı yüzeyinde yalıtım yapmaktır. Biz bu inşaatımızda ısı yalıtımı olarak taşyünü kullanacağız. 144 metrekare çatı alanı bulunmaktadır. Taş yünü birim maliyeti 42 TL/M2’dir. Toplam ısı yalıtım maliyeti de buradan 5.926 TL olarak hesaplanmıştır. XPS maliyetide 5926 TL olarak hesaplanmıştır. Aşağıdaki tablodan da görebilirsiniz.

Su Yalıtımı:

Isı yalıtımından sonra su yalıtımı gelir. Çatı çoğunlukla su ile yüz yüze gelir. Bu yüzden suya karşı yalıtımlı olması gerekir. Su yalıtımı yapılacak alan 170metrekaredir. 1 kat membran ve 1 kat şıngıl uygulaması yapılacaktır. Doğru olan da budur. Direk kumlu membran serilmesi pek uygun değildir. Sonrasında onarım maliyetleri ortaya çıkarabilir. Bu çatıda toplamda 18 top membran, 154 metrekare şıngıl kullanılacaktır. Şıngıl fiyatı 75 TL/m2 ve membran fiyatı da 440 TL/top’tur. Membran ve şıngıl arasında işçilik fiyatı olarak 2-4 TL oynar. Membran işçilik fiyatı 20 TL iken şıngıl işçilik fiyatı da 22 TL’dir. Arasındaki farkın sebebi, işçilik kolaylığı ile alakalıdır. Membranı uygulamak daha kolaydır. Sonuç olarak toplam çatı su yalıtım maliyeti 31.214 TL’dir.

Dere:

Birçok dere türü vardır. Bunlar plastik dere, çekme sac dere, gizli sac dere gibi sistemlerdir. Biz bu inşaatımızda gizli sac dere kullanacağız. Toplam dere uzunluğu 52 mtül’dür. Derenin metretül fiyatı 966 TL’dir. Toplam dere fiyatı da 49.877 TL’dir.

Çatı UygulamasıFiyat
Karkas Sistem34.157 TL
Kaplama31.333 TL
Isı Yalıtımı5.926 TL
Su Yalıtımı31.214 TL
Dere49.877 TL
TOPLAM152.507 TL

İnce İşler Maliyeti

İnce imalat maliyeti, toplam inşaat maliyetinin %60-70’ini kapsamaktadır. İnce imalat maliyetinde asansör, dış cephe, ısıtma ve soğutma, şap, seramik, mermer, elektrik, alçıpan, sıva ve boya, pencere, parke, kapılar, ahşap işleri, dolap, ankastre, ortak alanlar ve havalandırma, yangın, balkon ve korkuluk, peyzaj gibi maliyetler bulunur. Bu maliyetler içerisinde en fazla yer kaplayan maliyetler ahşap işleri, seramik maliyetleri, sıva ve boya maliyetleridir. Bu referans inşaat için ince inşaat maliyeti toplamda 2.105.928 TL olarak hesaplanmıştır.

Dış Cephe Maliyeti: 218.607 TL

Dış cephe maliyetini: Cephe düzenlemeleri, cephe yalıtımı ve cephe iskelesi olmak üzere 3 ana başlığa ayırabiliriz. 4 adet cephe bulunmaktadır. İki cephenin genişliği 9,19 metre diğer iki cephenin genişliği 18,06 metredir. Bina yüksekliği 6,9 metredir. Buradan iki cephenin alanı 63,41 metrekare diğer iki cephenin alanı 124,61 metrekaredir. Cephelerin malzeme oranları aşağıda verildiği gibidir.

1.Cephe:

Kompozit Oranı: %5

Boya Oranı: %95

2.Cephe:

Kompozit Oranı:%5

Taş Duvar Oranı:%20

Boya Oranı: %75

3.Cephe:

Kompozit Oranı:%5

Taş Duvar Oranı:%35

Boya Oranı: %60

4.Cephe:

Söve Oranı:%5

Taş Duvar Oranı: %20

Boya Oranı:%75

Kompozit Maliyeti:

Toplam kompozit alanı bu verilere göre 19 m2’dir. Kompozit metrekare fiyatı ise 1107 TL/m2’dir. Buradan toplam kompozit maliyeti de 20.814 TL’dir.

Taş Kaplama Maliyeti:

Toplam söve alanı 87 m2’dir. Taş kaplama fiyatı 1475 TL/m2’dir. Buradan toplam taş kaplama maliyeti 127.768 TL olarak hesaplanmıştır.

Boya Maliyeti:

Boya alanı 286 m2 olarak hesaplanmıştır. Boya fiyatı 62 TL/m2’dir. Toplam boya maliyeti de 17.683 TL olarak hesaplanmıştır.

Cephelerin Toplam Malzeme Maliyeti:

Kompozit maliyeti, taş kaplama maliyeti ve boya maliyetinin toplamı 144.752 TL olarak hesaplanmıştır.

Cephe Isı Yalıtımı (Mantolama):

Mantolama malzemesi olarak genellikle EPS malzemesi kullanılır. EPS haricinde XPS, taşyünü ve camyünü malzemeleri de kullanılabilir. Mantolama uygulaması öncelikle sıva ile başlar sonrasında levhalar yerleştirilmeye başlanır. Levhalar yapıştırma harcı ile yapıştırılır. Sonrasında dübellenir. File ile sıvama yapılır. Filenin amacı levhaların bir arada durmasını sağlamaktır sonrasında yüzey sıvanır. Dekoratif sıva yapılır ve boyama işlemi yapılır. Toplam mantolama yapılacak alan 345 metrekaredir. 5 cm EPS’nin metrekare maliyeti 96 TL’ dir. Sadece EPS maliyeti de buradan 16.905 TL hesaplanmıştır. Toplam cephelere gidecek harç miktarı 83 torbadır. 1 torba 25 kilogramdır. Harç torba fiyatı 61 TL’dir. Levhaları tutturmak için toplamda 2070 adet dübel kullanılacaktır. 500 adet paket halinde satılan dübel fiyatı 649 TL’dir. Bu cepheler için toplamda 8 top file gidecektir. Filenin top fiyatı 390 TL’dir. Mantolama işçilik fiyatları malzemeler arasında genellikle birbirine yakındır. EPS için işçilik fiyatı 100 TL/m2’dir. Tüm bunların neticesinde maliyetleri sıralayalım:

  • Toplam Malzeme Maliyeti: 27.603 TL
  • Toplam İşçilik Maliyeti: 34.429 TL
  • Toplam: 62.032 TL

İskele:

İskele, kiralama ya da satın alma yoluyla olur. Genellikle küçük çaplı inşaatlarda kiralama yoluna gidilir. İskele kurulacak alan inşaatımızda 418 metrekaredir. İskele aylık kira bedeli 14,16 TL/m2’dir. İskele süresinin 1 ay olduğunu düşünürsek toplam iskele maliyeti 11.823 TL olarak hesaplanmıştır. Bu bedel içerisinde kurulum ve söküm ücreti de vardır. Kurulum ve sökme içinde metrekare başına 14,16 TL alınmaktadır.

Dış Cephe UygulamasıFiyat
Kompozit Uygulaması20.814 TL
Taş Kaplama Uygulaması127.768 TL
Boya Uygulaması17.683 TL
Mantolama Uygulaması62.032 TL
İskele11.823 TL
TOPLAM218.607 TL

Isıtma, Soğutma ve Sıhhi Tesisat Maliyeti: 104.054 TL

Bu bölümde birçok tercih vardır. Bu tercihlere göre maliyet şekillenir. Klima olup olmaması, klima adedi, sıcak su temin yöntemi, ısıtma tercihi, ısıtma tesisat türü, radyatör çeşidi, havlupan olup olmaması, hidrofor olup olmaması, dalgıç pompa olup olmaması gibi durumlar maliyeti etkilemektedir. Bu inşaat için yapılan tercihlere göre inşaat maliyetlerini sıralayalım.

Klima Maliyeti:

Villada 1 adet klima konumlandırdık. Buradan adet fiyatı 12.000 TL olan 1 adet klima bedeli olarak 12.000 TL’lik maliyet oluştu.

Sıcak Su ve Isıtma:

Sıcak su temin yöntemi olarak kombi seçildi. Isıtma cihazı olarakta kombi seçildi. Kombinin adet fiyatı güncel fiyatı ile 11.470 TL’dir.

Isıtma Tesisatı:

Isıtma tesisatı olarak yerden ısıtma seçildi. Toplam yapılacak yerden ısıtma alanı 241 m2’dir. Yerden ısıtma metrekare işçiliği 36 TL’dir. Buradan 8.676 TL işçilik bedeli hesaplanmıştır. Yerden ısıtma borusu metretül fiyatı 14 TL’dir. Yerden ısıtma borusu metretülü ise 1684 metre olarak hesaplanmıştır. Kullanılan strafor alanı 241 metrekaredir. Straforun metrekare maliyeti 105 TL’dir. Kollektör maliyeti daire başına 950 TL’dir. Burdan toplam ısıtma maliyeti 58.432 TL’dir.

Doğalgaz Tesisatı:

1 bağımsız bölümün doğalgaz hattı malzeme ve işçilik fiyatı 2950 TL’dir.

Havlupan:

Havlupan olarak birçok çeşit mevcuttur. Bunlar alüminyum, beyaz havlupan, krom havlupan gibi havlupan çeşitleridir. Genellikle havlupan banyoya konulur. Havlupan denilsede ana amacı bulunduğu ortamı ısıtmaktır.

-Banyo:

Havlupan adet fiyatı 354 TL’dir. 1 adet villa için 3 adet havlupan mevcuttur.

-Mutfak:

Her mutfakta 1 adet havlupan bulunmaktadır. 1 adet havlupan fiyatı 354 TL’dir.

Toplam havlupan maliyeti 1.416 TL’dir.

Radyatör

Havlupanlara 8 radyatör gitmektedir. 1 adet radyatör vanası 108 TL olduğundan toplamda 864 TL maliyet çıkmaktadır.

Sıhhi Tesisat:

1 bağımsız bölüm için sıhhi tesisat işçilik fiyatı 4100 TL/dairedir. 1 bağımsız bölüm için pis su atık malzemeleri 3950 TL’dir. 1 bağımsız bölüm için temiz su malzemeleri 4030 TL’dir. Bu fiyatlar ortalama fiyatlardır. Buradan sıhhi tesisat için harcanan toplam tutar 12.080 TL’dir.

Diğer maliyetler dalgıç pompa için 2692 TL, hidrofor için 1100 TL, su deposu içinde 1050 TL verilecektir.

Şap Maliyeti: 184.667 TL

Şap işçiliğinin ana amacı düzgün yüzey elde etmek olsada; diğer amacı tesisatları gizlemek, estetik görünüm sağlamak, yalıtım yapmaktır. Şap kum, çimento ve su bazlıdır. Şapın altına şilte serilir ve yalıtım yapılır. Şapın işçilikleri genellikle malzemesiz metrekare maliyetleridir. Şapın kalınlığı sürekli değişken ise ona göre malzemeli fiyatı değişmektedir. Biz bu inşaatımızda 7 cm şap kalınlığı kullandık. Toplam şap yapılacak alan ise 241 m2dir. Buna bağlı olarak 17 kum, 68 torba çimento ve 252,52 m2 şilte gitmektedir. Kumun metreküp maliyeti 520 TL’dir. Çimento torba fiyatı 100 TL’dir. Şiltenin metrekare maliyeti 3 TL’dir. Şap için metrekare birim işçilik maliyeti 18 TL’dir. Toplamda 4.329 TL şap işçiliği ve 16.237 TL malzeme maliyeti oluşmaktadır. İnşaatımız için 20.556 TL şap maliyeti hesaplanmıştır.

Seramik Maliyeti: 85.290 TL

Seramik maliyeti seçilen malzemenin kalitesine ve malzeme boyutuna bağlı olarak değişmektedir. Büyük ebatlı seramikler küçük ebatlı seramiklere göre daha maliyetlidir. Fakat işçiliği daha düşüktür. Seramik genellikle hol, antre, wc, banyo, mutfak gibi ıslak hacmi olan bölgelerde kullanılır. İnşaat Hesabı olarak seramik maliyetlerini ve metrekare işçilik fiyatlarını piyasadan topluyoruz. Sonrasında girdiğiniz bağımsız bölüm alanlarına göre toplam maliyetleri hesaplıyoruz.

Banyo Seramiği:

Banyo seramiğini yer seramiği ve duvar seramiği olmak üzere iki kısma ayırabiliriz. Duvar seramiğinin fiyatı ile yer seramiğinin fiyatı farklıdır. Birde banyo da ilave olarak dekoratiflik olması için krom bordür çıta kullanılır. Seramik işçilik maliyeti 56,9 TL/m2’dir. Banyo için duvar seramik alanı 79 m2’dir. Banyo duvar seramiği fiyatı 481 TL/m2’dir. Banyo yer seramiği alanı 16 m2’dir. Yer seramiği fiyatı 472 TL/m2’dir. Birde klozet kısmında kullanılan çıtalar vardır. Krom bordür çıta mtül fiyatı 84,5 TL’dir. Bu binamız için gidecek toplam çıta uzunluğu 27 mtül’dür.

Mutfak Seramiği:

Mutfakta parke kullanılacaktır. Fakat tezgah arası seramik maliyeti bulunmaktadır. Mutfaklara yapılacak tezgah arası seramik alanı 2 m2’dir. Mutfak tezgahı arası seramik fiyatı 774 TL/m2’dir.

Hol Seramiği:

Hollerde genellikle seramik kullanılır. İnşaatımızda toplam hol yer seramik alanı 29 m2’dir.Hol yer seramik metrekare maliyeti 453 TL’dir.Toplam gidecek süpürgelik uzunluğu da 33 mtül’dür. 

Balkon-Teras Seramiği:

Balkon seramiğinde önemli olan seramik altına yapılacak su yalıtımıdır. Su yalıtımı uygulaması tüm ıslak hacimlere yapılırsa güzel olacaktır. İnşaatımızda toplam balkon yer seramik alanı 8 m2’dir.Yer seramiğinin metrekare maliyeti 388 TL/m2’dir. Teras içinde seramik alanı 17 m2’dir. Teras seramiğinin metrekare maliyeti 456 TL/m2’dir.

Tüm Seramik Maliyetleri:

İnşaatta yapılacak olan seramik alanı 154 m2’dir. Toplamda 31 torba seramik yapıştırıcısı hesaplanmıştır. Bir torba seramik yapıştırıcı maliyeti 91 TL’dir. 4 torba derz dolgu gidecektir. Bu arada derz dolgu seramiklerin aralarını kapatan bir sıvadır. Derz dolgunun torba fiyatı 84 TL’dir. Derz artısı, mala vb. malzemeler içinde program maliyeti 145 TL belirlemiştir. Toplam seramik malzeme maliyeti 76.567 TL ve toplam seramik işçilik maliyeti 8.724 TL olarak hesaplanmıştır.

Mermer Maliyeti: 31.587 TL

Mermer, binada dış merdiven ve hollerde bazende iç merdivenlerde kullanılır. Mermer kullanılması binaya estetik katacaktır. Bizde binamızın hollerinde ve merdivenlerinde mermer malzemesini kullandık. Bunun yanında mutfak tezgahlarında da mermer kullanılmaktadır. Mermer çeşitleri oldukça fazladır. Bunlar granit, çimston gibi türlerdir. Mermer kendi içerisinde çeşitlenir. Özellikle volkanik ve kristalli mermerler oldukça pahalıdır. Piyasada en çok kullanılan mermer çeşidi granittir. Tezgahlarda ise genellikle granit ve çimstone kullanılır. Merdiven rıht, basamak, süpürgelik ve sahanlıktan oluşur. Diğer mermer uygulamaları ise kapı basamakları, denizliklerdir. İnşaatımızda iki adet merdiven vardır. Döşeme ve sahanlık işçiliği ile basamak işçiliği farklıdır. Mermer döşeme ve sahanlık işçilik fiyatı 99 TL/m2’dir. Mermer basamak işçilik fiyatı 88 TL/mtül’dür. 

Ana Merdiven Mermeri:

Merdiven tipi olarak 1 ara sahanlıklı merdiven seçilmiştir. Merdiven sahanlık alanı 3,64 metrekaredir. Yönetmelik gereği 15 basamakta bir adet sahanlık olmalıdır. Ana merdiven rıht yüksekliği 17 cm ve basamak uzunluğu 130 cm’dir. Döşeme malzeme fiyatı 662 TL/m2’dir.Basamak malzeme maliyeti ise 813 TL/mtül’dür. Ana merdiven toplam uzunluğu ise 22,1 mtül olarak hesaplanmıştır.

Merdiven Süpürgeliği:

Merdiven süpürgeliği birim maliyeti 45 TL/mtül olarak alınmıştır. Mermer süpürgeliği işçilik fiyatı 38 TL/mtül olarak alınmıştır. Bu fiyatlar şu anki tarihe aittir. Tüm villa için mermer süpürgeliği uzunluğu 14 mtül olarak hesaplanmıştır.

Merdiven Toplam Maliyeti: 

Ana merdiven toplam maliyeti 21.075 TL olarak hesaplanmıştır.

Bina Girişi Mermer Maliyeti:

Bina girişi toplam döşeme alanı program tarafından 10 m2 olarak hesaplanmıştır.

Harç Maliyetleri:

Mermerler harç yardımıyla tutturulur. Mermer harcı biraz daha farklıdır. Mermer harcı kuru kıvamdadır. Mermerde önemli olan yüzeysel bir şekilde yapışmasıdır ve sonrasında herhangi bir büzüşme ya da genleşme yapmamasıdır. Tüm binadaki mermer için gerekli kum miktarı 2 m³’tür. Tüm binadaki mermer için gerekli çimento miktarı 7 torbadır. Kum metreküp maliyeti 520 TL’dir. Çimento torba maliyeti 100 TL’dir. Tüm bu fiyatlar yazının yayınlandığı tarihe aittir. Genel toplam mermer maliyeti 31.587 TL olarak hesaplanmıştır.

Elektrik Tesisat Maliyeti: 72.632 TL

Elektrik tesisat maliyeti dairenin büyüklüğüne, priz-anahtar adedine, led-spot uygulamalarına, kablo kalitesine, kablo uzunluğuna, lamba anahtarlarının kalitelerine vb. durumlara göre maliyetleri değişkenlik göstermektedir. Sırasıyla örnekler verelim. Binanızın içerisinde elektrik tesisatı olduğu gibi dışarısında da vardır. Örneğin diafon gibi. Görüntülü diafon bugünün tarihine göre 1571 TL’dir. Görüntüsüz diafon ise 224 TL’dir. Güvenlik sebebiyle genellikle görüntülü diafon tercih edilmektedir. Gördüğünüz üzere sadece diafonun değişmesi maliyeti daire başına 1347 TL değiştirmektedir. İnşaat Hesabı olarak bunun gibi tercihler sunarak maliyetlerinizi analiz etmenizi sağlıyoruz.

Elektrik Malzeme Maliyeti ve İşçilik Maliyeti

Güncel şekilde bir bağımsız bölüme ait ortalama işçilik değeri 3767 TL olarak program tarafından hesaplanmıştır. Yine bir bağımsız bölüme giden elektrik malzeme fiyatı 8000 TL’dir. Toplam elektrik malzeme fiyatı da 24.000 TL’dir. Bu bedeller ortalama gidecek ürünlere göre ve buna karşılık gelen işçilik bedellerine göre hesaplanmıştır. Böylelikle kolaylıkla maliyetlerinizi hesaplayabileceksiniz.

Diafon

Görüntülü diafon ve görüntüsüz diafon olmak üzere toplamda iki tür diafon bulunmaktadır. Kendi tercihiniz ile hangi tür diafon türünü seçeceğinizi belirleyebilirsiniz. Görüntülü diafon fiyatı 1571 TL, görüntüsüz diafon ise 224 TL’dir. Bu bedeller bir adet bağımsız bölüme ait fiyattır. Biz örneğimizde görüntülü diafon kullandık. 1 bağımsız bölüm olduğuna göre diafon maliyeti toplamda 1.571 TL’dir.

Elektrik Panosu

Bu kısımda elektrik sayacı, sigorta, kaçak akım rölesi, yangın rölesi gibi pano maliyetleri vardır. Aşağıdaki kısımda bunlara ait görseller bulunmaktadır. Elektrik sayacı birim fiyatı 353 TL/adettir. Sigorta birim fiyatı 115 TL/adettir. Kaçak akım rölesi birim maliyeti 622 TL/adettir. Kaçak akım rölesi, yüksek akımlarda oluşan kaçaklar veya ev aletlerinin oluşturduğu kaçak akımlar sonucu elektrik şartelini kesmeye yarayan bir röledir. Sigortadır. Son olarak yangın rölesi birim fiyatı 1068 TL/adettir. Bunlardan villada birer adet bulunmaktadır. Toplam pano maliyeti binamız için 2.157 TL olarak hesaplanmıştır.

Topraklama

Topraklama elektrik ile çalışan tüm cihazların herhangi bir elektrik kaçağı durumunda elektriğin doğrudan toprağa iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Özellikle kaçak elektrik durumlarında, cihazlar insan hayatını riske atabilir. Özellikle kaçak durumunda, fazla gelen elektrik yükünün direnci topraklama sayesinde doğrudan toprağa verilir ve kişinin hayati tehlikesi de ortadan kalkar. Bu yüzden topraklama kesinlikle yapılmalıdır. Temel topraklama şeridi birim maliyeti 69 TL/mtül’dür. Topraklama çubuğu fiyatı 546 TL/adettir. Binamızda 53 metre topraklama şeridi kullanılacaktır. 4 adette topraklama çubuğu kullanılacaktır. Toplam topraklama maliyeti 5.765 TL’dir.

Tüm bu maliyetler dışında kamera sistemi maliyeti, uydu maliyeti, cephe aydınlatması maliyeti, jeneratör maliyeti, akıllı ev sistemi maliyeti, merkezi süpürge maliyeti, elektrikli araç şarj istasyonu gibi maliyetler bulunmaktadır. Bu tercihleri İnşaat Hesabı içerisinde yapabilirsiniz. Binamızda 8’li kamera sistemi kurulacaktır ve bunun maliyeti 13.530 TL’dir. Çanak antenin adet fiyatı 392 TL’dir. Cephe aydınlatması maliyeti 13.917 TL’dir. Binamızda jeneratör kullanılmayacaktır.

Toplam elektrik tesisatına harcanan maliyet 72.632 TL’dir. Bu maliyet içerisinde yukarıda bulunan bölümlerin maliyetleri bulunmaktadır.

Kara Sıva, Alçı ve Boya Maliyeti: 82.647 TL

Sıva ve boya metrajında öncelikle sıva yapılacak ve boya yapılacak alanlar belirlenmelidir. Özellikle banyo ve lavabolarda boya yapılacak mı bunlara karar verilmelidir. Biz inşaatımızda banyo ve lavabolar suya çok maruz kaldığı için kara sıvayı tercih ettik. Çünkü alçı sıva, suya karşı dayanıksız bir malzemedir. Hemen kendini salar ve ufalanır. Bu yüzden kara sıva tercihi iyi olacaktır. Alçı sıva uygulaması öncelikle kaba sıvadan başlar. Makine alçısı olarakta isimlendirilir. Sonrasında kaba karışık sıva yapılır. Biraz daha ince haldedir. Sonrasında bazen düzeltme tabakası yapılır. Sonra saten alçı yapılır ve rötuşlar yapıldıktan sonra boya işlemlerine geçilir. Binamızda banyo ve tuvaletlerde kara sıva yapılacaktır. Diğer bölümlerin sıva türü ise ince sıva yani açı sıvadır. Banyo ve tuvaletlerin toplam sıva alanı 81 m2’dir. Diğer bölümlerin toplam sıva alanı da 499 m2’dir. 

İnce Sıva

İnce sıva makine alçısı olarak geçer. İçerisinde makine alçısı ve su vardır. Belirli oranlarda karıştırılarak alçı oluşturulur. Genellikle karıştırıcı yardımıyla hamur kıvamına getirilir. Makine yardımıyla da yüzeye uygulanır. Bazı yerlerde de geleneksel yöntemlerle uygulanır. Binamızda makine alçısı kullanılacaktır. Binamızda yapılacak ince sıva alanı 499 m2’dir. Sıva kalınlığı 15 mm olarak seçilmiştir. Sizlerde hesap yaparken istediğiniz kalınlığı yazabilirsiniz. İnce sıva için makine alçısı sıva miktarı 214 torbadır. 1 torba 35 kilogramdır. Makine alçısı torba fiyatı 62 TL’dir. Toplam makine alçısı malzeme maliyeti 13.240 TL hesaplanmıştır. Kaba-karışık alçı işçilik fiyatı yani makine alçısı işçilik fiyatı 62 TL/m2’dir. Toplam alan 499 m2 olduğuna göre 30.938 TL işçilik maliyeti hesaplanır.

Kara Sıva

Kara sıva genellikle banyo ve tuvaletlerde yapılır. Kara sıva içerisinde kum, çimento ve su bulunur. Toplam kara sıva alanı 1155 m2’dir. Kara sıva kalınlığı 15 mm’dir. Kara sıva için hesaplanan kum miktarı 2 m3’tür. Kara sıva için gereken çimento miktarı 5 torbadır. Kum metreküp fiyatı 520 TL’dir. Çimento torba fiyatı 100 TL’dir. Kara sıva işçilik fiyatı 36 TL/m2’dir. Toplam kara sıva malzeme maliyeti 1.104 TL’dir.

Karışık ve Saten Sıva

Karışık ve saten alçı yapılacak alan 579 m2’dir. Karışık sıva kara sıvadan sonrada yapılır. Aynı zamanda karışık sıva, kaba sıvadan sonra satenden önce yapılır. Karışık alçı miktarı 20 torbadır. Alçının torba fiyatı 59 TL’dir. Bu alana karışık sıvadan sonra saten alçı yapılır. Saten alçı alanı yine aynı şekilde 579 m2’dir. Saten alçı miktarı 20 torba ve torba fiyatı 69 TL’dir. Karışık ve saten alçı sıva için toplam malzeme ve işçilik maliyeti 50.579 TL’dir.

Boya

En son işlem boyadır. Binamızda yapılacak toplam boya alanı 9475 m2’dir. Boya işleminden önce yüzeye astar sürülür. Sonrasında 2 kat boya yapılır. Bir de tavan boyası yapılarak boyama işlemi tamamlanır. Hesaplanmış verilere göre boya altına astar miktarı 3 tenekedir. Astarın teneke fiyatı 709 TL’dir. Duvar boyası için 4 teneke boya gidecektir. Duvar boyasının teneke fiyatı da 1.070 TL’dir. Astar boyasının tenekesi 15 litredir. Duvar boyasının ise 20 kg’dir. Tavan alanı duvar boya alanlarından bağımsızdır. Tavan boyası miktarı 54 teneke olarak hesaplanmıştır. Tavan boyasının teneke fiyatı da 660 TL olarak hesaplanmıştır. Boya işçilik fiyatı güncel verilere göre 32 TL/m2 olarak verilmiştir. Boyadan bağımsız olarak köşe çıtası ve file maliyeti de daire bazında program tarafından verilmektedir. Köşe çıtası ve filenin amacı duvar boyasının daha düzgün gözükmesi içindir. Köşelerde köşebent ve file kullanılarak daha doğru bir yüzey oluşturulur. Program toplam boya malzeme maliyetini 13.555 TL olarak hesaplanmıştır. Malzeme ve işçilik toplam boya maliyeti ise 32.069 TL olarak hesaplanmıştır. Bunun yanında bodrum otoparkı yer ve duvar işaretlerinin metrajını ve maliyetini bunun yanında duvar kağıdı maliyetini programa hesaplatabilirsiniz.

Alçıpan Maliyeti: 616.024 TL

Düz Alçıpan

Villada düz alçıpan kullanmayı düşündük. Sizler dilerseniz kartonpiyer veya havuz tavan gibi seçenekleri seçebilirsiniz. Düz alçıpanın işçilik dahil m² fiyatı 113 TL’den toplam düz alçıpan maliyeti 24.747 TL olarak hesaplanmıştır.

Pencere Maliyeti: 292.571 TL

Pencere maliyetini etkileyen 2 ana unsur vardır. Bu unsurlar cam ve doğramadır. Diğer unsurlar ise silikon, aksesuar, pervaz gibi detaylardır. Öncelikle program bizden salondaki, odalardaki, mutfaktaki, banyodaki pencereleri; balkon ve terastaki kapıları sayı ve ebatlarıyla belirtmemizi istemektedir. Ardından program tercih edeceğimiz pencere tiplerini (kanat ve açılım yönünden) ve cam türünü bizden seçmemizi istemektedir. Biz bu detayları programa girdiğimiz an program bizlere saniyeler içerisinde yapıdaki kapı ve pencerelerde kullanılacak ve tüm metrajları maliyetleri hesaplayacaktır.

Doğrama ve Cam

Girilen verilere göre toplam pvc doğrama sayısını 23 adet, toplam doğrama profilini 309 mtül, toplam cam alanını 64 m² şeklindedir. Aksesuarlara geçmeden buraya kadar ki maliyetleri sizlere aktaracak olursak doğrama profil maliyeti birim fiyatı 343 TL/mtül’den 105.987 TL, cam maliyeti birim fiyatı (ısıcam) 708 TL/m²’den 45.312 TL tutmaktadır.

Pencere Aksesuarları

Pencere tipi olarak salonlarda çift kanat ve çift açılımlı kapılar, mutfaklarda tek kanat ve çift açılımlı, odalarda ise çift kanat ve çift açılımlı pencereler tercih edilmiştir. Tüm camlar ısıcamdır. Sizler ekstra olarak konfor cam seçebilirsiniz. Konfor camda tüm özellikler bulunmaktadır. Toplam aksesuar maliyeti 23.892 TL olarak hesaplanmıştır. Aşağıda daha detaylı halini göreceksiniz.

Vasistas

Vasistas pencereler banyo ve tuvaletlerde kullanılır. Genellikle yatay olarak değil, dikey olarak açılırlar. Havalandırma amacıyla kullanılır. Vasistas kanat aksesuar adedi toplamda 3 adet hesaplanmıştır. Vasistas kanat aksesuar adet fiyatı 385 TL’dir. Buradan vasistas için aksesuar maliyeti 1.155 TL olarak hesaplanmıştır.

Tek Kanat

Tek kanat aksesuar sayısı 5 adettir. Tek kanat için aksesuar fiyatı 425 TL’dir.

Çift Kanat

Çift kanat aksesuar sayısı 15 adettir. Çift kanat için aksesuar fiyatı 484 TL’dir.

Silikon

Pencerelerin kenarlarından gelecek suları engellemek amacıyla silikon kullanılır. Silikonu düzgün olmayan pencerelerden su gelecektir. Buda boya yüzeyini ve alçı yüzeyini bozmaktadır. Su giren kısımlarda rutubet olacaktır. Binamızda toplamda 49 adet silikon kullanılacaktır. Silikon adet fiyatı 125 TL’dir.

Panjur

Her odada panjur kullanılacaktır. Panjur adet fiyatı 5000 TL’dir.

Pervaz

Estetik görünümü güzelleştirmek için pencerelerin pervazlı olmasını tercih ettik. Pencere pervazının maliyeti, birim fiyatı 100 TL/mtül’den toplam 154 mtül ile 15.400 TL olmaktadır.

Denizlik

Pencere maliyetini oluşturan son aşama ise denizliktir. Hem dekoratif amaçlı hem de yağmur ve kar sularının doğrama boşluklarından sızıp yapıya zarar vermesini engellemek amaçlı kullanacağımız denizliğin malzeme birim fiyatı 321 TL/mtül, işçilik birim fiyatı 96 TL/mtül, metrajı 31 metretüldür.

Pencerelerin toplam maliyeti de hepsi içinde 292.571 TL gelmektedir.

Parke Maliyeti: 211.692 TL

Yer döşemelerinde kullanılan bir kaplama türü olan parke: Genelde laminant, lamine ve masif olmak üzere üçe ayrılır. En çok kullanılan parke türü fiyatından dolayı laminant parkedir. Yapımızın toplam parke metrajı 174 m²’dir. Lamine parkenin metrekare birim fiyatı 999 TL’dir. Toplamda 458 metretül süpürgelik yapılacaktır. 10 cm lake süpürgelik kullanılacaktır. Lake süpürgelik metretül fiyatı 84 TL’dir. Böylece toplam maliyetimiz de 211.692 TL’ye tekabül etmektedir.

Kapı Maliyeti: 118.713 TL

Dış Kapılar

Kapı maliyetine dairelerin en dış kapısı ile başlayalım. Bu dış kapının maliyeti 40.000 TL’dir. Ardından dairelere giriş kapısının çeşidini çelik olarak tercih ettik ve çelik kapının maliyeti de 14.000 TL’dir.

Oda Kapıları

İç kapılarda program bizlere 5 çeşit kapı sunmakta ve tercih yapmamızı istemektedir. Bu kapı çeşitleri lake kapı, cam göbekli ahşap kapı, katlanır kapı, ahşap kapı, amerikan panel kapıdır. Bu kapı çeşitlerini pahalıdan ucuza doğru sıralayacak olursak şu şekilde sıralama olur: Lake kapı, ahşap kapı, cam göbekli ahşap kapı, katlanır kapı, amerikan panel kapı. Biz dairelerde ahşap kapı tercih ettik. Toplamda 10 iç kapımız mevcuttur. Ahşap kapı birim fiyatı 4.315 TL toplam maliyeti ise 43.142 TL çıkmaktadır.

Mutfak Kapısı

Villada, mutfakda ahşap kapı tercih ettik. Toplamda 1 mutfak kapımız mevcuttur. Ahşap kapı birim fiyatı 4.315 TL toplam maliyeti ise 4.315 TL çıkmaktadır.

Salon Kapısı

Villada, salonda ahşap kapı tercih ettik. Toplamda 1 salon kapımız mevcuttur. Ahşap kapı birim fiyatı 4.315 TL toplam maliyeti ise 4.315 TL çıkmaktadır.

Banyo Kapısı

Villada, banyolarda ahşap kapı tercih ettik. Toplamda 3 banyo kapımız mevcuttur. Ahşap kapı birim fiyatı 4.315 TL toplam maliyeti ise 12.943 TL çıkmaktadır.

Ahşap İşleri ve Dolap Maliyeti: 121.085 TL

Bu bölümde mutfak, banyo, lavabo dolapları ile dairenin estetik görünümünü güzelleştiren portmanto ve dresuar imalatlarının maliyetini inceleyeceğiz. Ahşap işlerinde birim maliyet mtül, m² veya adet bazında hesaplanır. Bu birimi firmalar belirler. Bizim hesabımızda mutfak dolabı ile mutfak tezgahı mtül; banyo, lavabo, portmanto ve dresuar adet bazında hesaba dahil edilmiştir. Şimdi sırayla bu maliyetleri sizlere açıklayalım:

Mutfak dolabımızın maliyet hesabı için program bizden sadece alt dolabın uzunluğunu istemektedir. Bu uzunluk 6 metredir. Ardından program; alt üst dolapları, dolaptaki boşlukları, buzdolabı ve bulaşık makinesi yerlerini de dikkate alarak toplam mutfak dolabı uzunluğunu hesaplamıştır. Bu uzunlukta 10 mtül’dür. Mutfak dolabının birim mtül fiyatı 5.693 TL toplam maliyeti de 56.921 TL gelmektedir.

Mutfak tezgahı için program bizden mermer, granit, çimstone, sabuntaşı, lamine, ahşap, akrilik malzemelerinden birini seçmemizi istemektedir. Çünkü seçeceğimiz malzemeye göre tezgah maliyeti anında program tarafından belirlenecektir. Biz çimston mermer malzemesini seçtik. Toplam tezgah uzunluğumuz 6 mtül, çimston tezgah mtül fiyatı 4.052 TL, toplam maliyeti de 24.312 TL gelmektedir.

Banyo ve lavabo için dolap adet fiyatı 10.000 TL’dir. 3 adet için 30.000 TL dir.

Villa kalitesini yükseltmek için adet fiyatı 6.627 TL olan bir adet portmanto ve adet fiyatı 3.225 TL olan bir adet dresuar tercihinde bulunduk. Böylece toplam maliyet 121.085 TL olarak hesaplanmıştır.

Ankastre Maliyeti: 57.079 TL

Ankastre denilince genellikle akla ilk mutfaktaki 3’lü set (ocak, fırın, davlumbaz) gelir. Fakat ankastre: Bir oyuğa, bir yuvaya yerleştirilmiş tesisat anlamına gelir. Bu nedenle daire içerisindeki gömme rezervuar, asma rezervuar, klozet, klozet kapağı, duş teknesi, küvet, duşakabin, ara musluk, lavabo bataryası, duş bataryası, evye bataryası, mutfak evyesi, tuvalet kağıtlığı, havluluk, askılık, köşe şampuanlığı, şömine gibi detaylarda birer ankastredir. Ankastre ürünlerin fiyatı marka ve modele göre çok değişkenlik göstermektedir. Fakat program bizlere ortalama fiyatlara göre maliyet hesaplamaktadır. Şimdi kendi inşaatımız için maliyetleri hesaplayalım.

Banyo ve Tuvalet Rezervuar

Banyo ve tuvaletlerdeki rezervuar türü gömme rezervuardır. Gömme rezervuar adet fiyatı 2.197 TL’dir. Toplamda 3 adet banyo bulunmaktadır.

Banyo

Klozet birim fiyatı 1742 TL/adettir. Klozet kapağı fiyatı 230 TL/adettir. Binamızda kullanılan duş modeli, duş teknesi ve duşakabindir. Duş teknesi birim fiyatı 2189 TL/adettir. Duşakabin fiyatı ise 3537 TL/adettir.

Banyo Aksesuarları

Birim maliyetler tuvalet kağıtlığı 148 TL/adet, havluluk 148 TL/adet, askılık 116 TL/adet, köşe şampuanlık 298 TL/adet şeklindedir.

Musluk

Ara musluk sayısı 18 adettir. Ara musluk fiyatı 117 TL/adettir. Lavabo bataryası fiyatı 741 TL/adettir. Duş bataryası ve duş başlığı 1389 TL/adettir.

Mutfak

Mutfaklarda set üstü ocak kullanacağız. Set üstü ocak fiyatı 2.787 TL’dir. Fırın adet fiyatı 4.106 TL’dir. Davlumbaz fiyatı 2.630 TL’dir. Ekstradan aspiratör seçeneğide bulunmaktadır. Mutfak evyesi paslanmaz çelik evye olarak seçilmiştir. Adet fiyatı 984 TL’dir. Evye bataryası maliyeti 1.103 TL’dir.

Tüm bu maliyetlerin toplamı 57.079 TL olarak hesaplanmıştır.

Balkon ve Korkuluk Maliyeti: 37.263 TL

Bu kısımda merdiven, balkon, ve teras gibi bölümlerdeki güvenlik amacıyla imal edilen korkulukların maliyetlerini açıklayacağız. Korkuluk maliyetini ana merdiven, yangın merdiveni, balkon, Fransız balkon, cam balkon bölümlerine ayırıyoruz. Bu balkon tipleri ile alakalı görselleri aşağıdaki kısımda göreceksiniz.

Ana Merdiven

Ana merdivenlerde kullanılacak korkuluk tipi alüminyum olarak seçilmiştir. Alüminyum korkuluk, metretül maliyeti 803 TL’dir. Diğer korkuluk tiplerine ait maliyetleri de hesaplayabilirsiniz. 1 ana merdiven için kullanılacak korkuluk uzunluğu 5 metredir. Toplam ana merdivenlerindeki korkuluk uzunluğu 5 metredir. Buradan ana merdiven korkuluk maliyeti 4.015 TL çıkmaktadır.

Balkon

Balkonlarda paslanmaz çelik korkuluk tercih edilmiştir. Yine diğer çeşit korkulukların maliyetlerini hesaplayabilirsiniz. Balkonun iki cephesinde korkuluk mevcuttur. Bu durumuda seçebilirsiniz. Balkonlardaki korkulukların metretül fiyatı 1039 TL’dir. Balkon korkuluk uzunluğu 11 metretüldür. Toplam balkon korkuluğu fiyatı 11.429 TL’dir. Bunun haricinde diğer korkuluk fiyatları paslanmaz çelik korkuluk 1039 TL/mtül, cam korkuluk 3085 TL/mtül, ferforje korkuluk 2458 TL/mtül şeklindedir. Bunlara göre 01.01.2023 tarihindeki bu fiyatlara göre maliyetleri inceleyebilirsiniz.

Fransız Balkon

Fransız balkonlar genellikle yüksek açılan camların önüne yapılan korkuluktur. Güvenlik amacıyla yapılır. Amaç bir balkon havası vererek insanların hava alması sağlanır. Biz binamızda alüminyum tipli Fransız balkon tercih ettik. Paslanmaz çelik korkuluk birim metretül fiyatı 1039 TL’dir. 1 tane fransız balkon korkuluk uzunluğu 3 metre olarak hesaplanmıştır. Toplam binada 4 adet fransız balkon vardır. Toplam Fransız balkon korkuluk fiyatı 12.468 TL’dir.

Binamıza ait metrajlara göre Toplam korkuluk maliyeti 37.263 TL olarak hesaplanmıştır.

Peyzaj Maliyeti: 91.306 TL

Peyzaj maliyeti, yapı sahibinin seçeceği kriterlere göre çok fazla değişkenlik göstermektedir. Maliyet hesaplama programı da bunu bilerek bizlere 13 adet seçenek sunmaktadır. Bu seçenekler şunlardır: Bahçe duvarı, bahçe düzenleme, zirai danışmanlık, ağaçlandırma çalışması, çimlendirme, süs havuzu, patlatma taş, yapı çevresinde bank, sulama sistemi, ışıklandırma sistemi, site giriş kapısı, bariyer, havuz. Bu seçeneklerde kendi içerisinde seçeneklere ayrılmaktadır. Böylelikle daha detaylı hesap yapmaya buna karşılık daha doğru sonuç vermeyi hedefliyoruz.

Biz villada 8 adet seçeneği seçtik. Bunlar bahçe duvarı, bahçe düzenleme, ağaçlandırma, çimlendirme, sulama sistemi, ışıklandırma sistemi, site giriş kapısı ve havuzdur. Toplam bahçe duvarı maliyetine taş kaplamada olacağından 100.000 TL girdik. Bu bedel duvar çeşidine göre değişmektedir. Bahçe düzenleme maliyetine 50.000 TL girdik. Ağaçlandırma maliyeti 45.045 TL olarak hesaplandı. Çimlendirme yapılan toplam alan 82 m2’dir. Çimlendirme birim fiyatı 129,8 TL/m2’dir. Toplam çimlendirme maliyeti 10.612 TL’dir. Sulama sistemi içinde 8.277 TL maliyet hesaplanmıştır. Işıklandırma maliyetine 30.000 TL olarak girdik. Site giriş kapısına 30.000 TL ve havuz maliyetine 200.000 TL girdik. Sizler istediğiniz seçeneği inşaatınıza göre seçebilirsiniz. Toplam peyzaj maliyeti 473.934 TL’dir.

Diğer Maliyetler

Bu maliyet bölümünde kaba ve ince işler kategorisine girmeyen harcamaların listesi verilmektedir. Bu harcama maliyetleri “aylık ödemeler” ve “kamu ödemeleri” dir. Şimdi sizlere bu maliyetleri açıklayalım.

Aylık Ödemeler: 198.097 TL

Bu maliyet kaleminde bulunan harcamalar aylık faturalar, maaş, sigorta ödemeleri gibi genelde sabit olan ödemelerdir. Program bu bölümün toplam maliyetini, planlanan inşaatı bitirme süresine göre hesaplamaktadır. Biz planlanan bitirme süresini 5 ay olarak belirledik. Program İstanbul’daki villa inşaatımızda aylık elektrik fatura tutarını ortalama 1100 TL, su fatura tutarını 700 TL, şantiye şefi net maaşını 13.000 TL, çalışan net maaşını 10000 TL, inşaat süresince ödenecek SGK prim tutarını 8.205 TL, aylık OSGB (Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi) 750 TL olarak belirlemiştir. Bu ödemeleri inşaat bitim tarihi olan 5 ay ile çarptığımızda toplamda 198.097 TL maliyet çıkmaktadır.

Kamu Ödemeleri: 64.304 TL

İnşaatımızda kamu ödemeleri; yapı denetim bedeli, şantiye su ve elektrik abonelik bedelleri, ruhsat – iskan ve tapu harç bedelleri ile emlak vergisi için ödenen bedelleri kapsamaktadır. Şimdi bu maliyetleri size tek tek açıklayalım.

Yapı denetim için ödenecek ücret işin bitirilme süresine, inşaat sınıfına, bakanlık tarafından her yıl yayımlanan “Mimarlık ve Mühendislik Hizmet Bedellerinin Hesabında Kullanılacak Yapı Yaklaşık Birim Maliyetleri Hakkında Tebliğ” de yer alan birim m² maliyetine ve inşaat alanına bağlıdır. Apartman inşaatımız, bitirilme süresi 5 ay olduğundan dolayı 1 yıl içinde biten yapılara verilen yapı denetim asgari hizmet yüzdesi olan %1,43, birim m² maliyeti olarak 5827 TL’dir. Bu verilere göre yapı denetim maliyeti 12.067 TL’dir.

Şantiye su ve elektrik abonelik bedelleri 22.477 TL tutmuştur. Ruhsat harcına 8.662 TL, mekanik tesisat ve mimari için iskan harcına 1.051 TL, tapu harçları vekaletler ve diğer noter masraflarına da 14.345 TL gider gözükmektedir.

Emlak vergisinde arsa rayiç bedeli 2.070 TL, emlak vergisi tutarı 3.831 TL, enerji kimlik belgesi bedeli de 1.870 TL’dir.

Yukarıda açıkladığımız kamu ödemeleri için toplam 64.304 TL maliyet hesaplanmaktadır.

Örnek Raporlar

Maliyet Raporu İndirme Linki: 

https://drive.google.com/file/d/1xsocQd_kTnWTtnecAOwXkNhVjhbOlq6U/view?usp=sharing

Metraj Raporu İndirme Linki:

https://drive.google.com/file/d/13D10BwcYVEcYb1KDF6pEq2dSpOqzzguC/view?usp=sharing