Apartman inşaat maliyeti: İnşaat maliyeti yapılacak olan yapının değerini içeren, içerisinde tüm iş kalemlerinin bedellerini bulunduran ve bu iş kalemlerine ait işçilik fiyatları içeren bir maliyet sistemidir. Bir apartmana ait maliyeti hesabı projelendirme maliyeti, şantiye kurulum maliyeti, hafriyat maliyeti, iş makinaları maliyeti, beton-demir maliyeti, duvar maliyeti, çatı maliyeti gibi maliyetlerden oluşur. Apartman maliyetinin içerisinde birden fazla iş kaleminin bulunması maliyet hesabını zorlaştırmaktadır. Bir iş kalemindeki fiyat artışı diğer işlerin fiyat artışına sebep olabilir. Örneğin, beton fiyatının artışı diğer katların veya diğer yapılacak olan blokların maliyetini artırmaktadır. Başka bir örnek olarak tesisat malzemelerinin fiyatlarının artışı diğer dairelerin birim maliyetlerini artırmaktadır. Fakat apartmanların maliyeti diğer inşaat türlerine göredaha basite indirgenebilir. Örneğin apartman içerisinde aynı tür daireler varsa ortak çarpana alınabilir veya daireler arasında orta olan aynıalanlardayerler varsa bunlarda ortak bir hesapla yapılabilir. Apartmanlarda maliyet hesabı bu denli değişken olduğundan çeşitli programlara ve yazılımlara ihtiyaç duyulur. İşte bu noktada İnşaat Hesabı’nda bulunan Apartman Maliyet Hesabı karşımıza çıkıyor. İnşaat Hesabı olarak apartman maliyet hesaplarında bulunan tüm sorunları ve zorlukları irdeledik. Yazılımımız sayesinde inşaat maliyet hesabını basit bir şekilde sizlere sunduk. Bu yazımızda konuları anlatırken ve örnekler yaparken ‘İnşaat Hesabı’ programını sizlere tanıtacağız. Sonrasında apartman aliyet hesabı örneği yapacağız.

https://www.youtube.com/watch?v=xrJnqHz_xv8

Bir apartmanın maliyet hesabı yapılırken izlenmesi gereken bazı adımlar vardır. Apartmanlarda ve apartman sitelerinde ilk etken inşaat yapılacak alandır. Burada da akla gelen ilk soru konumun apartmanın inşaat maliyetine olan etkisidir. Konumun önemi nakliyat açısından oldukça önemlidir. Yakıt giderlerinin fazla olması nakliyat maliyetlerini artırmaktadır. Artan nakliyat fiyatları tüm malzeme birimlerini, tüm işçilik fiyatlarını ve bununla beraber tüm birim maliyetleri etkiler. Mimari, statik, elektrik, mekanik vb. projeler inşaat maliyetinin kılavuzudur. Maliyetler belirli kısımlara bölünerek kategorize edilir. Sonrasında bu kategorilere göre maliyet hesabı yapılacak alanlar, uzunluklar ve hacimler belirlenir. Piyasa analizi yapılır. Malzeme türleri belirlenir veya belirlenmiş malzeme türlerinin birim fiyatları araştırılır. Birim fiyatları yapılacak olan uygulamanın malzeme kalitesine, türüne ve uygulama zorluğuna göre değişmektedir. Birim maliyetlerden sonra en başta olması gereken maliyet ise yapıya başlarken ödenecek ödemelerdir. Bunlar ruhsat ödemeleri gibi çeşitli ödemelerdir. Mimari ve statik projelerden binanın yapım kısmına ait kaba ve ince işler maliyetleri hesaplanır. Elektrik ve mekanik projelerde tesisat maliyetleri hesaplanır. Sonra birleştirilerek inşaat maliyeti oluşturulur.

İçindekiler

Apartman İnşaat Maliyetini Etkileyen Faktörler Nelerdir?

İnşaat maliyeti kullanılacak olan inşaat alanı, inşaat konumu, inşaatın zemini, bina kullanım amacı, inşaatın türü, malzeme türü, yapı kat adedi, bodrum kat sayısı, daire sayısı, deprem durumu gibi faktörlere bağlıdır. Bu kısmı anlamak için bazı örnekler üzerinden gidelim.

İnşaatın türü kullanım amacına bağlı bir durumdur. Öncelikle yapılacak olan inşaat türü; apartman, villa, site gibi bir mülkiyet mi, yoksa plaza, ofis gibi ticari bir alan mı? Tüm bu türler arasında ciddi maliyet farkları bulunur. Bunun yanında yapı betonarme karkas mı, yoksa çelik karkas mı? Şuan mevcut piyasadaki emtia fiyatlarının artışı bu durumu da etkilemektedir. Çelik fiyatlarındaki artış çelik yapı maliyetini artırırken mazot fiyatlarındaki artışta beton fiyatlarını etkilemektedir.
Yapılacak olan binanın kat adedi özellikle apartmanlarda çok önemlidir. Kat adedinin artması yanında merdiven ve asansör maliyetlerini getirecektir. Asansör malzemeleri genellikle yurtdışı kaynaklı olduğu için maliyetleri de kur bazında pahalıdır. Bu yüzden kat adedi artarken bu durumlar irdelenmelidir.

Kat sayısı artmadığı durumlarda yapılacak olan inşaat alanına göre daire adedi artırılır. Daire sayısının artması demek ekstra mutfak dolabı, ekstra armatür, ekstra tesisat giderleri, ekstra kapı maliyeti demektir.

Bodrum kat ve zemin durumu birbirleriyle ilişkilidir. Bodrum kat sayısının artması bodrum perdesi, hafriyat, yalıtım, drenaj gibi maliyetleri artırmaktadır. Bunun yanında zeminin kötü olması iksa maliyetini ortaya çıkaracaktır. İksa işlemi, inşaatı rahat yapmak adına uygulanan zemini çalışma ortamından koruyan yüksek güvenlik önlemi olan sitemdir. Bunun yanında temel zemininin kötü olması ekstra zemin iyileştirme maliyetini ortaya çıkaracaktır.

Kullanılacak olan malzeme tamamen mal sahibine veya işi üstlenen müteahhite bağlıdır. Bu durumu örneklerle destekleyelim. Örneğin, gazbeton duvar ile tuğla beton arasında işçilik fiyatı açısından çok fark bulunmazken malzeme açısından çok fark bulunmaktadır. Çünkü tuğla duvarın harç maliyeti bulunmaktadır. Başka bir örnek olarak dış cephe yalıtımını verebiliriz. Taşyünü levha ile EPS levha arasında maliyet farklarını bulunmaktadır. Parke çeşidine baktığımızda masif parke ile laminat parke arasında ciddi fiyat farkları bulunmaktadır. Sonuç olarak malzeme türü tamamen bütçeye ve mal sahibinin isteğine bağlıdır.

Bazı durumları incelemiş olduk. Şimdi ana konumuz olan apartman maliyet hesabını insaathesabi.com üzerinden yaparak irdeleyelim. Kat sayısı malzeme türü gibi etkilerini gözlemleyelim.

Örnek Apartman Maliyet Hesabı

Örnek bir apartmana ait maliyet hesabını insaathesabi.com aracılığı ile yapacağız. Apartman örneğindeki bilgiler şu şekildedir:

  • Kat Adedi= 3 Kat
  • Konum= Türkiye/İstanbul/Başakşehir
  • Katta Bulunan Daire Adedi= 4 Adet (Toplamda 12 daire)
  • Bir daireye Ait Alan= 100 m2
  • Bağımsız Bölümlerin Alanları;
  • Salon Alanı= 25 m2
  • Mutfak Alanı= 20 m2
  • Oda= 15 m2
  • Banyo= 15 m2
  • Tuvalet= 10 m2
  • Hol-Antre= 10 m2
  • Balkon= 5 m2

Toplam= 100 m2

İnşaat hesabı arayüzü kabaca; genel bilgiler, bağımsız bölümler, yapı bilgisi, detay bilgileri, marka seçimi ve rapor olmak üzere 6 kısımdan oluşur. İlk kısımda genel bilgiler bulunur. Burada isimlendirme proje detayı gibi bilgiler girilir. Şimdi bu değerleri programa girerek maliyeti hesaplatalım.

Genel bilgilerden sonra bağımsız bölümler gelir. Burada daire, dükkan, dublex daire gibi seçenekleri seçebilirsiniz. Sonrasında seçilen türe göre alt seçenekler açılır ve buraya bağımsız bölüm denilen alanların metrekare değerleri girilir. Biz burada metrekare değeri 100 olan 4 adet ve 3 katlı yapının değerlerini girdik. Şimdi diğer bölüme geçiyoruz.

Burada program en başta girmiş olduğunuz bilgilere ve değerlere göre toplam metrekareyi hesaplar. Sonrasında kat adetleri, zemin kat yüksekliği, normal kat yüksekliği, zemin kat alanı, normal kat alanı gibi değerler girilir. Program normal kat alanı ve zemin kat alanını girdiğiniz arsa ve daire alanlarına göre standart bir hesap yapar. Fakat buradaki değerleri istediğiniz şekilde değişebilirsiniz. Aslında kontrol sizin elinizdedir. Günümüzdeki paket programların en zayıf noktası esnek olmamasıdır. Birkaç değer girip sonuca gitmek yanlıştır. Program değiştirilebilir olmalıdır. Çünkü inşaat maliyetinde birçok parametre ve birçok fiyat bulunmaktadır. Bu yüzden inşaat hesabını diğer programlardan ayıran en önemli özellik ayarlanabilir olmasıdır.

Değerler girdikten sonra her bölümde olduğu gibi genel toplamlar bulunur. Buradaki değerler en önemli kısımdır. Çünkü program bu değerlere göre metretül değerlerini, metrekare değerlerini ve metreküp değerlerini hesaplar.

Detay bilgileri kısmında: Projelendirme, ilk ödemeler, şantiye kurulumu, aylık ödeme, kamu ödemeleri, hafriyat, iş makineleri, beton demir, su yalıtımı ve drenaj, duvar, asansör, çatı, dış cephe ısıtma ve soğutma, şap, seramik, mermer, elektrik, sıva ve boya, alçıpan, pencere, parke, kapılar, ahşap işleri ve dolap, ankastre, ortak alanlar ve havalandırma, balkon ve korkuluk, yangın ve peyzaj bölümleri bulunur. Buradaki tüm değerleri anlatmak veya göstermek mümkün değildir. Apartman maliyeti hesabında da varsayılan değerler yani programın hesaplamış olduğu değerler kullanılarak devam edilecektir. Buradaki değerleri değiştirebilirsiniz. Apartmanınızda kullanılacak malzemeleri belirleyip maliyet farklarını veya ölçülerin maliyete olan etkisini inceleyebilirsiniz. Bazı malzemelerin değişmesi veya kat adetlerindeki değişimler gibi maliyetle alakalı faktörler sonraki kısımda incelenecektir.

Marka seçimi kısmında sadece görsellik hedeflenir. Apartmanınıza ait seçtiğiniz markalar malzemelerin yanında gözükür. Teklif raporunuz için güzel bir sunum oluşturur. Son kısım rapor kısmıdır. Şimdi raporları inceleyelim.

Girdiğimiz değerlere göre bu binaya ait 10.137.018 TL olarak hesaplanmıştır. Bu değerlerin çoğunluğu programın varsayılan değerleridir. Herhangi bir değer değiştirilmemiştir. Proje raporunda en başta genel maliyet bizi karşılar. Sonrasında her kategoriye ait Toplam maliyetler ve bu maliyetlere ait yüzdeler bulunur. Bizim yaptığımız apartman örneğine ait hesapları aşağıdaki kısımda görebilirsiniz.

Bu kısımdan sonra bu toplam değerlere ait daha detaylı bilgiler ve hesaplamalar bulunur. Örneğin; birim maliyetler, hesaplanan metrajlar malzemeye ait adetler, malzeme birim maliyetleri, işçilik birim maliyetleri gibi kısımlardır. Proje raporunun yanında metrajları kontrol etmek için proje metraj raporu da bulunur. Metraj raporunda her kategoriye ait birimler, fiyatlar, yapılan seçimler, malzeme özellikleri gibi detaylar bulunur.

Apartman Kat Sayısının Maliyete Olan Etkisi Nedir?

Apartman maliyetlerini etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi kat sayısıdır. Yönetmeliğin ve belediyenin vermiş olduğu izinlere göre kat sayısı belirlenir. Kat sayısının artması asansör ve merdiven maliyetlerini beraberinde getirmektedir. Örneğin, 2 veya 3 katlı bir yapıda asansör yapılmayabilir veya müşteri isteyince daha küçük bir asansör yapılabilir. Fakat 10 katlı ve üzeri bir apartman projesinde trafiğin sağlanması ve güvenlik sağlamak için 2 adet asansör konulmalıdır. Asansörün yanında merdiven maliyeti diğer önemli unsurdur. Kat adedinin artması merdiven maliyetini de artıracaktır. Tabi ki burada diğer birimlerin de maliyete olan etkisi fazladır. Örneğin; duvar, beton, demir vb. maliyetler gibi… Apartmanlar nezdinde metrekare birim maliyeti söylemek yanlış olacaktır. Çünkü birim maliyetler sürekli olarak değişmektedir. Tam bu noktada İnşaat Hesabı programını sizlere sunuyoruz. Güncel bir şekilde, hesaplara boğulmadan, istediğiniz değerleri değiştirerek, kolay arayüzü sayesinde inşaat maliyetlerinizi hesaplayabilirsiniz. İnşaat Hesabı üzerinden villa ve apartman maliyetlerini ve teklif raporlarınızı kolay bir şekilde oluşturabilirsiniz. İnşaat Hesabı Fiyatlandırma kısmından fiyatları öğrenebilirsiniz.

Şimdi referans olması açısından aynı örnek plan üzerinden 3 katlı, 4 katlı ve 5 katlı apartman için maliyetleri sunacağız. Tüm değerler ortak olarak girilmiştir. Sadece daire adetleri değişmiştir.

  • 3 Katlı Apartman Maliyeti=10.137.018 TL
  • 4 Katlı Apartman Maliyeti=13.212.298 TL
  • 5 Katlı Apartman Maliyeti=18.107.018 TL

Bu vermiş olduğumuz maliyetler 26.08.2022 tarihine aittir. Örnek binalara ait raporlar aşağıdadır.

3 Katlı Apartman Maliyeti

4 Katlı Apartman Bina Maliyeti

5 Katlı Apartman Maliyeti

İnşaat Hesabı: https://insaathesabi.com/
İnşaat Hesabı Fiyatlandırma: https://insaathesabi.com/fiyatlandirma/

İnşaat Hesabı Programı Ne İşe Yarar?

İnşaat maliyeti, küresel etkilerin altında kalan bir hesap sistemidir. Her yıl hatta her ay değişken maliyetler sebebiyle malzeme ve işçilik fiyatları sürekli artmaktadır. Bir inşaata başlamadan önce inşaat metrekare birim maliyeti şudur deyip, maliyet çıkarıp bir inşaat işine başlamak oldukça risklidir. İnşaat ev maliyetlerinin dinamik olması sebebiyle bir inşaat maliyeti uzmanına danışılması gerekir. Tam bu noktada karşımıza insaathesabı.com çıkıyor. Günümüzde inşaat maliyeti genellikle paket programlar sayesinde hesaplanıyor. Bunlar, genellikle anlık güncelliğini korumayan hesaplar oluyor. İnşaat Hesabı bizlere algoritması sayesinde güncel işçilikleri ve güncel malzeme fiyatlarını sunuyor. İnşaat maliyetinde diğer önemli nokta inşaat işine başlamadan bir maliyet hesabı çıkarıp, bu doğrultuda yatırımın yapılıp yapılmayacağına karar vermektir. Malzemeler arasında seçim yaparak bu ön maliyete olan etkilerinin nasıl olacağını bilmek ve bu doğrultuda yol almak programlardan istenilen en önemli özelliktir. İnşaat Hesabı üzerinden seçilen inşaat modelini, belirtilen istenen metrekare ölçüsünde inşaat maliyetinin nasıl hesaplanacağı, sürecin işleyişinin nasıl olacağını belirleyebilirsiniz. Aynı zamanda düzenli konutlarda veya villalarda, metrekare bazında çok değişiklik olmadığı ve eşdeğer dairlerin bulunduğu projelerde anlık maliyet çıkarmak çok önemlidir. İşte tam bu noktada inşaathesabı.com devreye girmektedir. İnşaat Hesabı tüm bu durumlar karşısında sizlere kolaylık sunmaktadır. ‘İnşaat metrekare birim maliyeti nedir?’ gibi sorularla uğraşmanıza gerek yoktur. Excel gibi güncelliği olmayan, analizi dar olan paket yazılımlar ile uğraşmak geride kaldı. Öncelikle yapmanız gereken ücretsiz olan demo sürümü ile örnek bir projenin maliyetini hesaplamaktır. Hesaplarınızı ve metrajlarınızı inşaathesabı.com sayesinde çok kısa süre içerisinde alabilirsiniz. Sizlere sunulan tüm imkanları sitemizi ziyaret ederek görebilirsiniz. Sadece maliyet hesabı yapmayan aynı zamanda ödeme planlarınızı oluşturan bu programı denemek için aşağıdaki linke tıklayarak kayıt olabilirsiniz.