İçindekiler

İnşaat Maliyeti Hesaplama Programları Nelerdir?

İnşaat maliyet hesabı, yapının her birimine ait kategorilerin metrajları doğrultusunda hesaplanan birim fiyatlar ile çarpılan ve bunların toplamından oluşan bir hesaptır. İnşaat maliyetini kaba işler maliyeti, ince işler maliyeti ve diğer işlerin maliyeti olmak üzere 3 kısma ayırabiliriz. Bunların içerisinde 100’lerce bölüm 1000’lerce kategori bulunmaktadır. İnşaat maliyetlerini İnşaat Hesabı olarak projelendirme, şantiye kurulumu, hafriyat, iş makineleri, beton-demir, su yalıtımı, duvar, çatı, asansör, dış cephe, ısıtma soğutma, şap, seramik, merdiven, elektrik, sıva ve boya, alçıpan, pencere, parke, kapı, dolap, ankastre, havalandırma, yangın, korkuluk, peyzaj, ilk ödemeler, aylık ödemeler, kamu ödemeleri, ortak alanlar gibi 30 kategoriye ayırıyoruz. Çünkü inşaat maliyetini doğru hesaplamak oluşan maliyetleri doğru şekilde bölümlendirmekten ve doğru fiyatlandırmaktan geçmektedir.

İnşaat maliyeti günümüzde karmaşık hale gelmiştir. Bunun sebebi değişken birim fiyatlar ve değişken işçilik fiyatlarıdır. Kurdaki dalgalanmalar, artan hammadde fiyatları, enflasyon, pandemi sonrası ekonomik durumlar inşaat maliyetlerini olumsuz etkilemektedir. Müteahhitler doğru veriler ile maliyetlerini hesaplayamadığı için analizleri yanlış çıkmaktadır. Özellikle birim fiyatların güncel olmaması ve aldığı fiyatların inşaatın yapılacak olduğu konuma ait olmaması gibi etkenler maliyet analizlerinin yanlış çıkmasına sebebiyet vermektedir. O yüzden yanlış hesap yapmamanız adına bu yazımızda inşaat maliyet hesabı için hangi programı seçmelisiniz bundan bahsedeceğiz.

İnşaat Maliyet Hesabı Hangi Programlarla Yapılır?

İnşaat maliyet hesabı günümüzde en çok excelde yazılan formüller sayesinde yapılır. Müteahhitler birim maliyetleri aldıktan sonra metrajları ve fiyatları exceldeki bölümlere girer ve yapacak olduğu inşaata ait maliyeti çıkarmış olur. Fakat bunun doğru olup olmadığını sonraki kısımda inceleyeceğiz. İnşaat maliyeti hesaplama programlarına baktığımızda mevcut piyasada çok fazla program yoktur. Olan programlarda da kendiniz verileri girmeniz gerekir ya da formülleri kendiniz yapmanız gerekir. Bu da oldukça zaman alan bir durumdur. Fiyatları tek tek girmeniz ve bu fiyatları güncel tutmanız oldukça zordur. Sizlere piyasada en çok kullanılan excel programını ve kendi yazılımımız olan İnşaat Hesabı programından bahsedeceğiz.

Excel İle İnşaat Maliyet Hesabı

Excel ile inşaat maliyet hesabının nasıl olduğunu anlamak için öncelikle excel programını tanıyalım. Microsoft excel, Microsoft şirketi tarafından elektronik tablolar oluşturmak amacıyla oluşturulan bir programdır. Excel sayesinde oluşturduğunuz formüller ile tablo oluşturabilir, hesaplama yapabilir ve raporlama yapabilirsiniz. Excel, microsoft office yazılımının bir parçasıdır. Bunun haricinde word, powerpoint gibi diğer programlarda bulunur. Birbirleriyle entegre halinde çalışır. Excel programını ilk açtığınızda satır ve sütunları görürsünüz. Satır ve sütunlar sayesinde başka bir programa ihtiyaç duymadan formüller girerek istediğiniz hesaplamaları yapabilirsiniz. İnşaat maliyeti hesaplama odaklı bakarsak öncelikle metrajları hesaplatmanız gerekir. Metrajlar belirli birimlerden oluşur. Birimlere göre hesaplama mantığında metrajlar hesaplatılır. Örneği, duvar metrajı hesaplarken eğer odanın çevresi girilirse veya duvarın uzunlukları girilirse ve kat yüksekliği belliyse duvar metrajını hesaplamak oldukça basittir. Ondan sonra yapılacak şey duvar alanına göre tuğla adedini ve harç miktarını hesaplamaktır. Harç metrajını hesaplamak içinde çimento torba adedi, kireç torba adedi ve kum metreküp değerini bulmak gerekir. Son olarak tüm bu işlerin işçilik maliyeti bulunur. Malzeme fiyatları ile beraber toplam maliyet hesaplanır. Bunun gibi her birim ayrı ayrı kategorize edilirse ve formülize edilirse tüm metrajları ve tüm maliyetleri excel sayesinde hesaplayabilir ve raporlayabilirsiniz.

Piyasadaki birçok müteahhit kendi oluşturduğu excel tablolarını kullanmaktadır. Bazı müteahhitlerin excel tablosu 15-20 iş kaleminden oluşurken bazı müteahhitlerde ise bu tablo 40-45 iş kalemine kadar çıkar. Detaylı inşaat maliyeti hesaplayan müteahhitler günümüzde maalesef sınırlıdır. Excel tablolarında fiyat güncelliği olmaz. Bu fiyatları sürekli kendiniz güncellemeniz gerekir. Örneğin, kat yüksekliğinin 10 cm artması sonucu maliyetin nasıl değiştiğini excel tablosunda göremezsiniz. Excel tablosunda hesap yapabilmek için projenin çıkması gerekir. Proje çıktıktan sonra tek tek taşeronlardan fiyat almanız gerekir. Sonucunda fiyatları sisteme işlemeniz gerekir. Excel formüllerinde hata olasılığı yüksek olduğu için yanlış işlem yapabilirsiniz. Bu durum maliyetinizi etkileyecektir.

İnşaat Hesabı İle İnşaat Maliyeti Hesabı

Her yıl hatta her ay değişken maliyetler sebebiyle malzeme ve işçilik fiyatları sürekli artmaktadır. İnşaat ev maliyetlerinin dinamik olması sebebiyle bir inşaat maliyeti uzmanına danışılması gerekir. Tam bu noktada karşımıza insaathesabı.com çıkıyor. Günümüzde inşaat maliyeti genellikle paket programlar sayesinde hesaplanıyor. Bunlar, genellikle anlık güncelliğini korumayan hesaplar oluyor. İnşaat Hesabı bizlere algoritması sayesinde güncel işçilikleri ve güncel malzeme fiyatlarını sunuyor. İnşaat maliyetinde diğer önemli nokta inşaat işine başlamadan bir maliyet hesabı çıkarıp, bu doğrultuda yatırımın yapılıp yapılmayacağına karar vermektir. Malzemeler arasında seçim yaparak, ön maliyete olan etkilerinin nasıl olacağını bilmek ve bu doğrultuda yol almak programlardan istenilen en önemli özelliktir. İnşaat Hesabı üzerinden seçilen inşaat modelini, belirtilen istenen metrekare ölçüsünde inşaat maliyetinin nasıl hesaplanacağı, sürecin işleyişinin nasıl olacağını belirleyebilirsiniz. Aynı zamanda düzenli konutlarda veya villalarda, metrekare bazında çok değişiklik olmadığı ve eşdeğer dairlerin bulunduğu projelerde anlık maliyet çıkarmak çok önemlidir. İşte tam bu noktada inşaathesabı.com devreye girmektedir. İnşaat Hesabı tüm bu durumlar karşısında sizlere kolaylık sunmaktadır. ‘İnşaat metrekare birim maliyeti nedir?’ gibi sorularla uğraşmanıza gerek yoktur. Excel gibi güncelliği olmayan, analizi dar olan paket yazılımlar ile uğraşmak geride kaldı. Öncelikle yapmanız gereken ücretsiz olan demo sürümü ile örnek bir projenin maliyetini hesaplamaktır. Hesaplarınızı ve metrajlarınızı inşaathesabı.com sayesinde çok kısa süre içerisinde alabilirsiniz. Sizlere sunulan tüm imkanları sitemizi ziyaret ederek görebilirsiniz. Sadece maliyet hesabı yapmayan aynı zamanda ödeme planlarınızı oluşturan bu programı denemek için aşağıdaki linke tıklayarak kayıt olabilirsiniz.

İnşaat Hesabı Link: https://insaathesabi.com/