Uygulama Sebepli Çatlaklar:Uygulama kökenli çatlaklar genellikle yaşlanmış ya da taze betonarmelerde görülmektedir. Bu çatlaklar da kendi içlerinde farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlar:
• Taze beton çatlakları
Bu tip çatlaklar betonun kalıba yerleştirilmesinden sonraki ilk 30 dakika ila 5 saat arasında gerçekleşmektedir. Genellikle döşeme gibi geniş yüzeyli betonarmelerde görülür. Bu çatlak tipi 10cm uzunlukta da 2 metreye varan uzunlukta da görülebilir. Bu çatlaklar derinleştikçe betonun dayanıklılığı açısından büyük sorunlar oluşturabilmektedir.
a. Oturma Çatlakları: Bu çatlaklar üst düzeye yakın kısımlarda oluşur. Genellikle yeni dökülmüş, fazla su kullanılarak karılmış betonlarda görülmektedir. Taze betonun bulunduğu bölgeye tam olarak oturmaması olarak açıklanabilir.
b. Plastik Büzülme Çatlakları: Bu çatlaklar kuru, sıcak ve rüzgarlı günlerde yapılan betonarmelerde görülebilmektedir. Genellikle yüzeyseldir ve yapının güvenliği açısından herhangi bir problem oluşturmaz.
c. Kısıtlanmış Rötre Çatlakları: Bu tip çatlaklar, kullanılan donatıların ve perdelerin büzülme ve kısılma yapmasından ötürü oluşmaktadır. Kısıtlanmış Töre Çatlaklar genellikle çimento dozajının fazla olduğu noktalarda görülmektedir.
• Sertleşmiş Beton Çatlakları
Sertleşmiş Beton Çatlakları, uzun yıllar ya da bir ay boyunca beklemiş betonlarda görülmektedir. Bu çatlaklar başta küçük olsa da daha sonra büyür hatta soyulma, kırılma ve patlamaya da neden olabilir. Bu tip çatlaklara mutlaka ama mutlaka önlem almak gerekmektedir. Aksi takdirde betonarme tamamen tahrip olabilir.
ÇATLAKLAR NASIL ONARILMAKTADIR?
Betonarme yapılarda oluşan çatlakların onarılması için mutlaka çatlakların oluşumlarını tamamen gerçekleştirmesi gerekmektedir. Aksi takdirde onarılan yer daha sonra tekrar bozulabilir. Yapının bu çatlaklardan ötürü işlevini kaybetmesinden sonra onarım yapıldığı takdirde tamir işlemi başarılı bir biçimde gerçekleşecektir. Çatlak onarımı yapılırken ayrıca zararlı çevre koşullarına da dikkat etmek gerekmektedir. Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk havalar, onarımı olumsuz anlamda etkileyebilmektedir. Bu nedenle alanında uzman bir kişinin gerekli gözlem ve deneyleri yaptıktan sonra bu işlemleri gerçekleştirmesi şarttır.