İçindekiler

Malzeme Türünün İnşaat Maliyetine Olan Etkisi Nedir?

İnşaat maliyeti, içerisinde birden fazla fonksiyon bulunduran bir hesap sistemidir. İnşaat maliyeti fonksiyonunda en önemli değişkenlerden bir tanesi malzemenin türüdür. Malzeme türü birçok etkene bağlı olarak değişir. Malzeme türünün değişmesi birbirleriyle bağlantılı olarak toplam inşaat maliyetini etkilemektedir. Malzeme türü bazen mal sahibinin isteği doğrultusunda değiştirilirken bazen de müteahhitin kar amacı doğrultusunda değişmektedir. Mal sahibi sözleşme aşamasında özel isteklerde bulunabilir. Bu bazen bir yalıtım malzemesinin türü olabilir. Bazende bir marka olabilir. Tüm bu detaylar sözleşme aşamasında netleşir. Sözleşme aşamasında net bir şekilde karar verilmemesi hem müteahhit hem de mal sahibi içinde sıkıntı olabilmektedir. Müteahhitin sözleşme dışında marka kullanması veya malzeme özelliklerini yanlış kullanması yasal olarak sıkıntı çıkaracaktır. Aynı şekilde mal sahibinin sözleşme dışındaki talebi yasal olarak bir şey ifade etmeyecektir. Bu yüzden özellikle mal sahiplerinin sözleşme aşamasında malzeme türü ve malzeme markası ile alakalı karar vermesi gerekir. Bu yazımızda sizlere birkaç örnekle ‘Malzeme türünün ve malzeme özelliklerinin değişmesi sonucu maliyet ne kadar değişiyor?’ anlatacağız.

Malzeme Türü İle İnşaat Maliyeti İlişkisi Örnek

Malzeme türü, konfora bağlı olarak ve maliyet göz önünde bulundurularak yapılan bir tercihtir. Bu kısımda bazı malzemelerde malzeme türünü değiştirmek inşaat maliyetini ne kadar etkilemektedir bunu incelemiş olacağız.

Örneğin, 10 adet daire olsun ve bu dairelerin metrekare alanları 100 metrekare olsun. Daire içerisinde salon, mutfak, 3 adet oda, banyo ve hol bulunmaktadır. Bu daire üzerinden malzeme türü değiştiğinde neler olduğunu inceleyelim.

Daire Sayısı: 10 adet

Salon: 30 m2

Mutfak: 12 m2

Oda 1: 18 m2

Oda 2: 15 m2

Oda 3: 10 m2

Banyo: 6 m2

Hol: 9 m2

Toplam: 100 m2

Parke Maliyetinin İnşaat Maliyetine Olan Etkisi

Bu dairede toplamda 73 metrekarelik parke alanı bulunur. 10 daire 730 metrekaredir. Parke olarak laminat parke, lamine parke ve masif parke kullanabiliriz. Masif parkenin maliyetleri çok yüksek olduğundan günümüzde pek kullanılmıyor. Lamine parkenin metrekare maliyeti ortalama olarak 1000 TL’dir. Laminat parkenin metrekare maliyeti 219 TL’dir. Bu fiyatlar malzemenin kalitesine ve markasına göre değişmektedir. 1 metrekare parkede toplamda 781 TL fark bulunmaktadır. 730 metrekare için de 570.130 TL’lik bir maliyet farkı söz konusudur. Sadece parkenin türünü değiştirmek inşaat maliyetini toplamda bu kadar artırmış oldu.

Kapı Maliyetinin İnşaat Maliyetine Olan Etkisi

Kapı maliyetini düşünelim. 1 dairede 6 adet kapı bulunmaktadır. 10 dairede de 60 adet kapı bulunur. Piyasada birçok kapı türü bulunur ve markaya göre de değişkenlik göstermektedir. Panel kapı ve lake kapı üzerinden örnek verelim. Panel kapının adet fiyatı 2312 TL’dir. Lake kapının adet fiyatı ise 5416 TL’dir. Bir kapı seçiminde toplamda 3104 TL fark bulunur. 60 adet kapıda bu maliyet farkı 186.240 TL yapar. Yani sadece kapı türünü değiştirmek maliyeti ciddi oranda etkilemiştir.

Duvar Eleman Türünün İnşaat Maliyetine Olan Etkisi

Duvar elemanı olarak genellikle tuğla duvar ve gazbeton duvar elemanları kullanılmaktadır. Bunun harici bims malzemesi diğer bir tercih olarak bulunmaktadır. Duvar türünün değişmesi sonucu maliyete olan etkisini örnek yardımıyla inceleyeceğiz. Bu örneği yukarıdaki örnekten bağımsız olarak yapacağız. 1 metrekare alan üzerinden maliyetin değişimini görmüş olacağız ve yorum yapacağız.

Tuğla Duvar Maliyet Hesabı

1 Metrekare tuğla duvar için hesap yapılmıştır.

Not: Duvar hesabı 13,5 cm kalınlık için yapılmıştır.

Not: Hesap insaathesabi.com tarafından 26.12.2022 tarihinde yapılmıştır.

Kum Fiyatı=438,7 TL/M3

Kullanılacak Kum Miktarı=1m3

Çimento Torba Fiyatı= 76 TL/TORBA

Kullanılacak Çimento Torba Adedi=4 TORBA

Tuğla Adet Fiyatı= 2,6 TL/ADET

Kullanılacak Tuğla Adedi= 25 Adet

Kireç Torba Fiyatı= 60 TL/TORBA

Kullanılacak Kireç Torba Adedi=2 TORBA

TOPLAM HARÇ FİYATI= 862,7 TL

TOPLAM MALZEME FİYATI= 80 TL

TOPLAM İŞÇİLİK FİYATI= 28 TL

TOPLAM MALİYET= 971 TL

Gazbeton Duvar Maliyeti

1 metrekare gazbeton duvar alanı için hesap yapalım.

Not: Duvar hesabı 13,5 cm kalınlık için yapılmıştır.

Not: Hesap insaathesabi.com üzerinden 03.08.2022 tarihinde yapılmıştır.

Kullanılacak Blok Boyutları=13,5*60*25 cm

Kullanılacak Gazbeton Miktarı= 0,14 m3

Gazbeton Metreküp Fiyatı=1300 TL/m3

Kullanılacak Yapıştırıcı Miktarı=0,08 TORBA

Gazbeton Yapıştırıcı Fiyatı=46,5 TL/TORBA

İşçilik Fiyatı= 25 TL/M2

TOPLAM HARÇ FİYATI= 4 TL

TOPLAM MALZEME FİYATI= 182 TL

TOPLAM İŞÇİLİK FİYATI=25 TL

TOPLAM 1 METREKARE MALİYETİ=211 TL(1 METREKARE DUVAR ALANI İÇİN)

İki duvar türünü incelediğimizde duvar türündeki değişmenin 1 metrekare duvar alanında 760 TL’lik bir fark oluşmaktadır. Bu farkın ana sebebi tuğla duvardaki kullanılacak harç miktarının fazla olmasıdır. Çimento fiyatındaki artışlar ve tuğla duvar elemanının fazla harç istemesi tuğla duvar maliyetini artırmaktadır. Bu yüzden günümüzde gazbetona olan yönelim artmıştır. Bu kısımda da duvar elemanının türünün değişmesi sonucu maliyetleri incelemiş bulunduk.

Sonuç olarak malzeme türünü belirlerken öncelikle ekonomiyi düşünmeniz gerekir. Sadece malzeme türünü değil malzemelerin enflasyon sonucu maliyet değişimini incelemek gerekir. Bu yüzden doğru hesap yapan ve güncel olan bir inşaat maliyet hesabı programına ihtiyaç duyarsınız. Sizlere en son kısımda İnşaat Hesabı’ndan bahsedeceğiz. Sizlerde doğru inşaat maliyeti hesaplamak istiyorsanız insaathesabi.com’u kesinlikle denemelisiniz.

Malzeme Özellikleri İle İnşaat Maliyeti İlişkisi

Malzeme özelliği inşaat maliyetini etkileyen en önemli unsurlardan bir tanesidir. Kalınlık, uzunluk, dansite, çap gibi etmenler malzeme özelliklerine girmektedir. Örneğin, duvar kalınlığının değişmesi hem metrekare kaybına hemde maliyete zarar verecektir. Diğer bir örnekte betonarme döşemenin kalınlığının değişmesi tüm katlarda maliyete olumsuz etki yapacaktır. Bu yüzden malzeme özelliklerine karar verirken iyi düşünmeniz gerekir. Biz bu kısımda malzeme özelliğinin etkisini iyi anlamanız için mantolama malzemelerinin üzerinden örnek vererek anlatacağız.

EPS malzemesi için 1 metrekare alana ait maliyet hesabını yapacağız. Fiyatlar insaathesabi.com sitesinden alınmıştır. Fiyatlar 26.12.2022 tarihinde alınmıştır.

EPS Mantolama Maliyeti(5 cm kalınlık için)

EPS Mantolama Malzeme Fiyatları

5 CM LİK EPS Fiyatı= 81 tl/m2

Harç Fiyatı= 61 tl/torba (1 torba 25 kg)

Dübel Fiyatı= 472 tl/500 adet

File Fiyatı= 590 tl/top (1 top 50 m2)

EPS Mantolama Malzeme Miktarları

5 CM LİK EPS Miktarı= 1 m2

Harç Miktarı= 0,24 torba (1 torba 25 kg)

Dübel Miktarı= 6 adet

File Miktarı= 0.02 top

1 Metrekare İçin EPS Mantolama Maliyeti

Toplam Malzeme Fiyatı= 114 tl/m2

Toplam İşçilik Fiyatı= 105 tl/m2

TOPLAM= 219 TL (1 metrekare için)

EPS Mantolama Maliyeti(8 cm kalınlık için)

EPS Mantolama Malzeme Fiyatları

5 CM LİK EPS Fiyatı= 81 tl/m2

Harç Fiyatı= 61 tl/torba (1 torba 25 kg)

Dübel Fiyatı= 472 tl/500 adet

File Fiyatı= 590 tl/top (1 top 50 m2)

EPS Mantolama Malzeme Miktarları

5 CM LİK EPS Miktarı= 1 m2

Harç Miktarı= 0,24 torba (1 torba 25 kg)

Dübel Miktarı= 6 adet

File Miktarı= 0.02 top

1 Metrekare İçin EPS Mantolama Maliyeti

Toplam Malzeme Fiyatı= 159 tl/m2

Toplam İşçilik Fiyatı= 105 tl/m2

TOPLAM= 264 TL (1 metrekare için)

Sadece mantolama kalınlığının değişmesiyle metrekarede 45 TL değişmektedir. Örneğin, 1000 metrekare cephe alanının olduğunu düşünelim. Toplamda 45.000 TL’lik ekstra maliyet çıkarmaktadır. Sadece mantolama malzemeleri değil diğer tüm kısımlarda malzeme özelliğinin değişmesi toplam inşaat maliyetini değiştirmektedir. Bunun gibi birçok malzeme seçiminde bu maliyet farkları gözlemlenmektedir. Bu değişiklikleri maliyet analiziyle incelemek gerekir.

İnşaat Hesabı Nedir? Nasıl Çalışır?

İnşaat Hesabı bizlere algoritması sayesinde güncel işçilikleri ve güncel malzeme fiyatlarını sunar. İnşaat maliyetinde diğer önemli nokta, inşaat işine başlamadan bir maliyet hesabı çıkarıp bu doğrultuda yatırımın yapılıp yapılmayacağına karar vermektir. Malzemeler arasında seçim yaparak bu ön maliyete olan etkilerinin nasıl olacağını bilmek ve bu doğrultuda yol almak programlardan istenilen en önemli özelliktir. İnşaat Hesabı üzerinden seçilen inşaat modelini, belirtilen istenen metrekare ölçüsünde inşaat maliyetinin nasıl hesaplanacağı, sürecin işleyişinin nasıl olacağını belirleyebilirsiniz. ‘İnşaat metrekare birim maliyeti nedir?’ gibi sorularla uğraşmanıza gerek yoktur. Excel gibi güncelliği olmayan, analizi dar olan paket yazılımlar ile uğraşmak geride kaldı. Öncelikle yapmanız gereken ücretsiz olan demo sürümü ile örnek bir projenin maliyetini hesaplamaktır. Hesaplarınızı ve metrajlarınızı inşaathesabı.com sayesinde çok kısa süre içerisinde hesaplayabilirsiniz. Sizlere sunulan tüm imkanları sitemizi ziyaret ederek görebilirsiniz. Sadece maliyet hesabı yapmayan aynı zamanda ödeme planlarınızı oluşturan bu programı denemek için aşağıdaki linke tıklayarak kayıt olabilirsiniz.

İnşaat Hesabı: https://insaathesabi.com/

İnşaat Hesabı Fiyatlandırma: https://insaathesabi.com/fiyatlandirma/