İnşaat Hesabı

Müteahhit

Müteahhitlerin teklif verirken detaylı hesap yapabileceği bir programlarının, yazılımlarının, kendilerine yardımcı olacak bir sistemin olmadığının farkındayız. İnşaat Hesabı’nı da bu yüzden geliştirdik.

        Birçok müteahhitin kendisi için hazırladığı 30-40 satırdan oluşan excel dosyaları vardır, bazı müteahhitlerde bu dosya biraz daha gelişmiştir ve 100 satırı bulur. Teklif verecekleri inşaatın keşiflerini yüzeysel bir şekilde yaptıktan sonra hesap yapabildikleri tüm iş kollarını excele yazarlar ve toplamı onların inşaat maliyetini verir. Bazı müteahhitler bu toplamın üstüne kendilerince belirlediği %10-15-20 gibi ekstra maliyet koyarlar. Bu da onların güvende kalma yöntemidir. Bazı detayları kaçırdıkları, gözle görülmeyen giderleri hesaplayamadıkları için hesapladıkları maliyeti belli bir oranda artırırlar. Bu durum hoşumuza gitsin veya gitmesin; Türkiye’de orta düzeydeki inşaat sektörünün %95’ten fazlası bu şekilde işliyor. Bu klasik yöntem birçok sorunu beraberinde getiriyor;

  • Müteahhit keşfi doğru yapamıyor, bu da maliyetin eksik veya fazla hesaplanmasına yol açıyor.
  • Müteahhitin kaba bir şekilde yaptığı hesaplar neticesinde gözden kaçırılan çok fazla iş kalemi oluyor.
  • Malzeme farklarının detaylarını hesap yapamıyor.
    Bunlar gibi onlarca madde saymak mümkün.

        Buraya kadar sektörün sorunlarından bahsettik. Peki biz bu sorunları ve daha fazlasını nasıl çözdük?

        İşe başlamadan önce inşaat sektöründeki sorunları analiz ettik. Bu süreç 3 yıl kadar sürdü. Sorunun ne olduğunu bilmeden getirilen çözümün hiçbir işe yaramayacağının farkındaydık. İsterseniz bu sorunları tek tek inceleyerek gidelim:

1- Proje çizilmeden teklif verilmesi gerekiyordu.

        Müteahhitler bir arsa yatırımı yapacak veya bir arsanın sahipleriyle belli bir oranda anlaşıp kat karşılığı inşaat için teklifte bulunacak ama ortada proje yok. Çizilmiş bir proje olsaydı; mimar, mühendis, inşaat teknikeri gibi teknik kişiler malzeme metrajlarını rahatlıkla çıkartıp teklif verilen günün malzeme ve işçilik fiyatlarıyla çarpıp o iş için toplam maliyeti bulabilirdi. İnşaatın ana iş kollarını bu şekilde hesaplayabilirdi. Yine de hesaplayamacağı çok fazla iş kolu olsa da bir kısmının maliyetini hesaplayabilirdi ama proje olmayınca üstünkörü bir metraj hesabıyla bu iş yapılmaya çalışılıyor ve maalesef büyük zararlar oluşabiliyor. İçinizden şu soruyu olanlar olabilir : “O zaman müteahhit taslak proje(avan proje) çizsin, onun üzerinden teklifi versin.” Kısmen haklısınız ama kaçırdığınız bir husus var. Müteahhitin bu işi alacağının garantisi yok. Avan proje de çizdirse bu bir maliyet unsuru. Müteahhit yüz arsaya teklif verir, birini alır. Yüz arsa için detaylı çalışma yapmak takdir edersiniz ki hiç mantıklı değil.

        Biz, İnşaat Hesabı olarak, bu sorunu fark edip, ortada proje olmadan %2 hata payıyla hesap yapabilmenizi sağladık. Bizim için de kolay olmadı. 1000’lerce proje üzerinde çalıştık, farklı bölgelerde, farklı yapı türlerini inceledik, tek tek hesaplar yaptık. Sonunda arka planda on binlerce algoritmayla çalışan çok basit ve kullanışlı bir arayüz geliştirdik. Bu sayede hesaplarınızı çok hızlı bir şekilde yapabiliyorsunuz.

2- Türkiye’de yüksek enflasyon var, döviz de çok hareketli, fiyatlar sürekli değişiyor.

        Bu gerçekten büyük bir sorun. İnşaat yapmaya hiç ara vermeyip sürekli inşaat yapan müteahhitler piyasa fiyatlarına hakimdir. Ama müteahhitliğe yeni başlamış, fazla tecrübesi olmayan veya tecrübeli bir müteahhit olup inşaat yapımına kısa bir süre de olsa ara veren müteahhitler değişen fiyatlardan kısa sürede etkilenebiliyor.

        Biz tüm malzeme ve işçilik fiyatlarını Ülke-İl-İlçe bazında anlık olarak değiştiriyoruz. Bu sistemi manuel olarak yapmamız elbette mümkün değil. 2 yıl uğraşla kodladığımız yapay zeka bu fiyatları güncelliyor. Bazı fiyatlar yarım saatte bir, bazıları 2-3 saatte bir, bazıları ise günlük değişiyor.

        Değişen fiyatları sisteme anında yansıttığımız için fiyat araştırması yapmak zorunda değilsiniz, o işi sizin için biz çoktan hallettik.

        Ama ben bulunduğum bölgede çok kaliteli işçilik yapıyorum. Bölge işçilik fiyatları benim için düşük kalıyor diyorsunuz ve sistemin fiyatlarına müdahalede bulunmak istiyorsunuz diyelim.

        Tek yapmanız gereken fiyatın üzerine tıklamak ve fiyatı değiştirmek. Sistem, değişen fiyata göre tüm hesaplamaları tekrar yapacaktır.

3- Hangi malzemeyi kullanırsam, inşaat maliyeti nasıl değişir?

        Yapacağınız inşaatı sisteme girdiniz, kullanacağınız malzeme türlerini seçtiniz ama bazı malzemeleri seçme hakkına sahipsiniz.
Örneğin: Duvar örerken gazbeton(ytong), tuğla, bims, kuru duvar(alçıpan) yapabilirsiniz. İç cephede farklı bir çalışma, dış cephede farklı bir çalışma da yapabilirsiniz. Gazbeton yaptığınızda oluşacak maliyetle, tuğla yaptığınızda oluşacak maliyet farkını bilmeyi istemez miydiniz? Sizler için hazırlanmış en iyi özelliklerimizden birisi de bu fiyat karşılaştırma modülüdür. İnşaatın her kademesi için farklı malzeme türleri arasındaki fiyat farklarını inceleme imkanınız var.

4- Dubleks yapmalı mısınız, yapmamalı mısınız?

        Dublekslerde yaşamak birçok kimse için öncelikli tercih sebebi değildir. Deniz gören, manzarası olan dubleksler pahalıdır ama diğerleri pek değerli değildir. Emsalli(kakslı) arsalarda dubleks yapıp yapmama kararı müteahhite aittir. Çok kaba bir hesapla: Müteahhitin 1100minşaat yapma hakkı olduğunu varsayalım. 1 katta 2 daire olacak şekilde, 5 katlı bina yapalım. Her daire 100molsun. Toplamda 1000 minşaat yapmış olduk. 100m2   daha inşaat yapma hakkımız var. Müteahhit bu hakkı en üst kattaki daireleri dubleks yaparak da kullanabilir. Böyle yaparsa dubleks daireler 150molur veya dubleks daire yapmaz, tüm daireler normal daire olur ve her birini 110m2 yapar. Burada yapılması gereken aradaki fiyat farkını hesaplamaktır.

 
 

        Gördüğünüz gibi üstteki örnekte dubleks daire yapmadığımızda binadan 650.000TL fazla kar elde ettik. Tabii ki bu tablo temsilidir ama siz de kendi inşaatınızdaki bu farklılıkları rahatlıkla görebilirsiniz. Bu hesapları sizin için yapıyoruz.

5- Şantiyelerin giderlerini takip etme

        Aynı anda 4-5 şantiyeniz var, her şantiyenizle ilgilenen bir şef yok, siz de şantiyeleri sıklıkla ziyaret etseniz de sürekli hepsine yetişemiyorsunuz. Veya tek şantiyeniz var, şantiyenizin başında bir şef var, siz de her gün şantiyedesiniz. Durumunuz her ne olursa olsun, şantiyenizdeki giderleri takip etmeye ihtiyacınız var. Herkesin çok basit bir şekilde kullanabileceği gider takip modülü geliştirdik. Siz veya şantiyenizin sorumlusu, veya her ikiniz birden veya istediğiniz kadar kullanıcı şantiyelerinizdeki tüm giderleri (nalburdan alınan 2kg 10’luk çivi dahil) sisteme rahatlıkla girebilirsiniz. Bu sayede tüm giderlerinizi detaylı bir şekilde görebilir ve istediğiniz zaman, istediğiniz şekilde rapor alabilirsiniz.

 
 

        Örnek gider formu üstteki gibidir.
Örneğin: Bakırköy Sahil Plaza projenizde kara sıva yapan Hasan usta 19/02/2019 tarihinde saat 10:38’de yanınıza geldi ve 300TL istedi. Siz de cebinizden çıkarıp verdiniz. Eğer çalışana bu parayı verdiğinize dair imzalı kağıt veya herhangi bir belgeniz varsa onun da fotoğrafını çekip sisteme yükleyebilirsiniz. Hangi inşaatla alakalı bir gider olduğunu, o inşaatta da hangi kategoride olduğunu(sıva) seçtiğiniz için rahatlıkla rapor alabilirsiniz. İleride istediğiniz bir gün; hangi inşaatın hangi kategorisinde ne harcamalar olduğunu, hangi gün, hangi ay kaç para harcadığınızı, hangi taşerona bu zamana kadar ne kadar ödeme yaptığınızı anında sistemden kontrol edebilirsiniz.

        Eğer ödemeyi sizin şantiye sorumlunuz yaptıysa onu da gider durumundan çalışanım Ali yaptı diye seçerseniz; Ali ile aranızdaki durumu da sorgulayabilirsiniz.

        İşin en güzel tarafı ise, sistem o kadar basit ki sisteme anında aşina olacaksınız, çok rahatlıkla kullanabileceksiniz.

6- Tüm yönetmelikleri sisteme entegre ettik, yönetmelik değişikliklerini anında güncelliyoruz.

        Örneğin: 10 katlı bir bina yapacağınız zaman “Asansör Yönetmeliği” gereği 2.asansör zorunluluğunu siz bilmeseniz de program size söylüyor.

        Yüksekliği 21,50mt’ yi geçen binalarda “Binaların Yangından Korunması Hakkındaki Yönetmelik” gereği yangın merdiveni zorunluluğu var. Yangın merdiveninin olması ile olmaması arasındaki maliyet farkını tüm parametreleri hesaplayarak program size tüm detaylarıyla veriyor. Siz de bu sayede kat yüksekliklerinizi, kaç katlı bina yapacağınızı vb özellikleri seçip ona göre kararınızı verebiliyorsunuz.

7- Bize güvenerek teklif vereceksiniz, peki bize ne kadar güvenebilirsiniz?

        Size söylediğimiz her şeyi yaptığımız hesaplara güvenerek söylüyoruz. Ne kadar çok proje hesabı yaparsak hata payımız o kadar düşüyor. 3 yıldır müşterilerimizden gelen tüm geri dönüşleri değerlendiriyoruz ve sistemimizi sürekli güncel tutuyoruz. Hesaplarımız gerçekten çok detaylı, ancak bu sayede doğru sonuç çıkartabiliyoruz. Kullanım aşamasında gördüğünüz işlemlerin onlarca katı arka planda hesaplanmakta. Ve sistem birbirine bağlı olarak çalışıyor. Size bir örnek vereyim: Binanızdaki her hangi bir daireye 1 tane banyo eklerseniz meydana gelecek değişikliklerden birkaçı şunlardır:

  • Daire büyüdüğü için döşeme betonu
  • Döşemede kullanılacak demir
  • Asmolen döşemeyse asmolen fiyatı
  • Döşemede kullanılacak file fiyatı
  • Beton ve demir işçilik fiyatı
  • Banyonun duvar işçiliği
  • Duvar malzemesi ve harcı
  • Banyo kapısı
  • Kapı kolu
  • Kapı eşik çıtası
  • Banyo dolabı
  • Banyo dolabı tezgahı
  • Banyo dolabı ışıklandırması
  • Lavabo bataryası
  • Banyo dolabı için aplik
  • Duşakabin, duş teknesi, yer süzgeci, duş tromplemi
  • Banyo bataryası
  • Klozet, klozet kapağı,
  • Rezervuar iç takım
  • Taharet musluğu
  • Havlupan
  • Havlupan için 2 tane radyatör vanası
  • Sıhhi tesisat ve pissu tesisat malzeme fiyatı
  • Sıhhi Tesisat ve pissu tesisat işçilik fiyatı
  • Yer seramiği
  • Duvar seramiği
  • Seramik harcı
  • Derz dolgu
  • Seramik işçiliği
  • Havluluk
  • Tavan aydınlatması için spot
  • Elektrik işçiliği
  • Elektrik kabloları, priz, duy, anahtar
  • Tavana alçı ve boya malzemesi ve işçiliği
  • Elektrik işçiliği
  • Duş sonrası oluşan buharın atılması için havalandırma motoru
  • Banyodaki pencere için doğrama, cam ve aksesuar fiyatları
  • Pencerenin önüne konacak mermer denizlik

        Bu örnekler çok daha fazla uzatılabilirdi, lakin sistemin mantığını anladığınızı düşünüyorum.

8- Tüm bu değerlerin, fiyatların raporu var mı?

        Elbette var. Bu kadar yaptık, raporsuz bırakır mıyız hiç. Kendi antetli kağıdınıza çıktı alabileceğiniz şekilde, kendi marka isminizi, logonuzu yükleyerek rapor çıktısı alabilirsiniz. İsterseniz pdf olarak bilgisayarınızda da saklayabilirsiniz.

        Ayrıca rapor çıktısı almadan önce inşaatta kullanacağınız markaları seçip, marka farklılıklarından oluşan farklı raporları kıyaslayabilirsiniz.