Parke Kaplanacak Alan m2test1
Tahmini Fire Miktarı m2test1
Toplam Parke Miktarı m2test1
Süpürgelik Miktarı mtültest1
Toplam Maliyet ₺/m2test1
Genel Bilgi
Lamine Parke Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Lamine Parke: Masif ahşap tabakaların, iki ya da üç katman olarak, birbirlerine 90 derece açıyla lamine edilmesi ile elde edilen, %100 doğal bir üründür. Lamine parkedeki “lamine” kelimesi yapıştırma anlamındadır ve birbirine yapışan katmanlardan oluşmuş bir malzemeyi ifade eder. Lamine parkenin masif parkeden pahalı olmasının nedeni, üreticiye olan maliyeti masif parkeye oranla çok daha yüksek bir üretim teknolojisi kullanılması ve cilalı, boyalı, eskitilmiş vb. seçeneklerle satışa sunulmasıdır. Masif parkede bu tür üst yüzey işlemleri ve malzemeleri dışarıdan temin edilir ve uygulanır.
Lamine parkeler cilası bitmiş bir şekilde ortaya çıkar. Herhangi bir işlem gerektirmez. Bu yüzden lamine parkeler hızla döşenir, döşendikten sonra hemen kullanılmaya başlanabilir.
Uygulama işlemi masif parkeden 8-9 gün daha kısa sürmektedir.
Lamine parkelerde aşırı su veya nem alma durumu dahi kabarma söz konusu değildir.
Yüzeyi kalitesi kusursuzdur.
Renk değişimi yapmaz.
Uygulandıktan sonra tadilatı oldukça basittir.
Lamine Parke Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Lamine parke seçiminde üst katmandaki ağacın kalınlığına dikkat edilmelidir. Lamine parke seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise ister tek parça ister üç parça olsun, parçalar yan yana birleştirildiğinde arada kot farkının olmaması ve parçaların birbirlerine sıkı kenetlenmesidir. Aksi halde en ufak bir ıslaklık unsurunda su parçacıkları ahşabın arasına sızar.
Lamine Parke Montajı Nasıl Olmalıdır?
Öncelikle şilte serilmelidir. Şilte serildikten sonra duvar kenarından dişi zıvana duvara bakacak şekilde başlanmalıdır. Duvarla parke arasına koruyucu kama kullanılmalıdır. Dişi zıvana kısmının iç kısımlarına tutkal sürülmelidir. Erkek zıvanayla birleştikten sonra takoz yardımıyla sıkıştırma yapılmalıdır. Yüzeye taşan malzemeler silinmelidir. Şaşırtmalı şekilde veya desene uygun biçimde yerleştirilmelidir. Plakalar manivela yardımıyla iyice sıkıştırılmalıdır. Parke işlemi bittikten sonra süpürgelik döşenerek işlem bitirilir.
Masif Parke Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Ana malzemesi ahşap olan başka bir katmandan oluşmayan ahşabın kimyasal yapısına herhangi bir müdahale olmadan çeşitli şekillerde veya boyda olan sonrasında macun ve cilalama işlemi gerektiren doğal parke türüdür. Kullanım süresi boyunca belirli aralıklarla cilalama yapmak gerekir. Çeşitli ebatlarda üretilebilen masif parkenin yüzeyleri düzgün, yan ve uç taraflarında ise birbirleri ile birleşmeyi sağlayan zıvanalar bulunmaktadır. Kalınlıkları 14 mm ile 22 mm arasında değişebilir. Masif parke defalarca sistre edilebilir ve daima ilk günkü görüntüsünü korur.
Doğaldır ve hammaddesi direk ahşaptır.
Estetiktir. Farklı farklı döşenebilir.
Uzun ömürlüdür.
Yenilenebilir yapısı vardır.
Ses ve ısı yalıtımı mükemmeldir.
Zaman geçtikçe yüzeyi bozulabilir. Zımpara yapılıp macun işleminden sonra cilalanması gerekir. Buda dezavantaj olarak sayılabilir.
Ahşap parke olduğu için zaman geçtikçe eğer parke nemli ise parke çalışacaktır ve genleşecektir. Çalışma demek parkenin büyümesi, uzaması, genleşmesi, demektir.
Masif Parkenin Bakımı ve Kullanımı Nasıldır?
Masif parkenin zor bir bakımı yoktur. Nemli bir bezle temizlenmesi yeterli olacaktır. Masif parke dış etkilere karşı dayanıklı olması için cilalanması gereklidir. Cila dış etkilere karşı koruyucu malzemedir. Cilanın çizilmemesi için mobilya yerleştirilirken dikkat edilmelidir. Genel olarak açık renk parkelerde parlak cila, koyu renk parkelerde mat cila kullanımı önerilir. Böylece ağacın doğal dokusunun görülmesi sağlanır. Cilası aşınmış ve yıpranmış parkeler defalarca sistirelenerek ilk günkü görünümüne kavuşturulur. Sistire parke yüzeyinin gelişmiş makinelerle kazınarak temizlenme işlemidir. Bu işlem uzman bir kişi tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde yüzeyde meyiller ve çizgiler meydana gelebilir. Bu da cilanın başarısına gölge düşürür.
Masif Parke Montajı Nasıl Olmalıdır?
Parkeler en az 2 hafta önce mekana konulup havalandırılmalıdır. Ambalajlar kesinlikle çıkarılmalıdır. Parke döşenecek zeminin düzgünlüğü önemlidir. Parke uygulanacak ortam ısının 15 dereceden az olmaması tercih edilir. Zemin düzgün değilse ızgara çakılır ve aralarına kireç dökülür. Fakat zemin şaplı ve düzgün ise gerek yoktur. Parke tutkal ile yapıştırılır. Döşeme işlemi bittikten sonra 2 hafta geçmeden sistre işlemi ve cilalama işlemi yapılmaz. Biraz beklenmelidir. Bu bekleme aşamasında parke yüzeyini korumak amacıyla naylon serilmelidir. Su tesisatı kesinlikle kontrol edilmelidir. Herhangi bir nem alması durumunda parke şişecektir. Bir daire parke işlemi ile tamamlanmalıdır. Parke yerleştirildikten sonra alçı sıva boya gibi bir işlem olmalıdır. Belirli bir süre geçtikten sonra sistre ve cilalama işlemi yapılır. Ahşap yaşayan bir malzemedir. Bu yüzden kenarlarda kesinlikle genleşme payları olmalıdır. Nem fazla ise parke şişebilir ve uzayabilir. Eğer sıkışık olursa patlar. Sistre işleminden sonra tutkallı macun yapılarak tekrar son kat sistre yapılır. Kenarlarda el aletleri kullanılır. Son olarak laminat parke döşenir ve döşeme işlemi bitirilir.
Laminat Parke Nedir? Özellikleri Nelerdir?
Laminat parke; ağaç sektörünün yan ürünleri olan talaş kırpıntı gibi ürünlerin yüksek ısılı işlemler altında birleştirilir (preslenir), laminat parkenin orta tabakasındaki yüksek dayanımlı ağaç lifler yanı HDF oluşturur. HDF dediğimiz orta tabakanın üzeri dekor kağıdı ve yüksek kalitedeki koruma tabakası ile kaplanarak laminat parkenin imalatı tamamlanmaktadır. Büyük tabakalar halinde üretilen levhalar istenilen boyutlarda kesilir, ekleme detayına göre ek yerleri açılır ve paketlenerek kullanıma sunulur. Laminat parke yüzeyleri düzleme veya cilalama gibi herhangi bir işlem gerektirmez. Montajı temizliği ve bakımı son derece kolay olan laminat parkeler renk ve doku çeşitliliği bakımından da her tür zevk ve tasarıma uygun olması nedeni ile günümüzde en yaygın kullanılan dekoratif zemin kaplamasıdır. Darbelere sıvı temizlik maddelerine aşınmaya çizilmeye güneş ışınlarına ve sigara ateşine tam bir dayanıklılık gösteren laminat yer döşemeleri evlerin haricinde trafiği yoğun olan banka, otel, alışveriş merkezleri ve tüm işyerleri için son derece uygundur.
Kolay aşınmaz, üzerinde ayakkabı ile yürünebilir.
Kolay temizlenebilirdir. Kimyasallara karşılık dayanıklıdır.
Kolay çizilmezdir.
Rengi solmaz. Diğer parke türlerinde ahşap olduğu için solabilir. Fakat laminat parke solmaz.
Kalınlıkları genellikle 6 mm ve 12 mm arasındadır.
Şap üzerine yapılması gerekir.
Döşendikten sonra herhangi bir cilalama işlemi yoktur.
Laminat Parke Montajı Nasıl Olmalıdır?
Laminat parke döşenecek yerin yüzeyi düzgün olmalıdır. Kesinlikle şap atılması gerekir. Şap üzerine şilte serilir. Şilte ses yalıtımı ve ısı yalıtımı sağlar. Yerden ısıtma sistemlerde laminat parke kullanmak oldukça avantajlıdır. Parkeler erkek zıvananın dişi zıvanaya geçmesiyle döşenir. Parke belirtilen düzene göre deseni oluşturacak biçimde yerleştirilmelidir. Yerleştirilirken takoz yardımıyla sıkıştırılmalıdır. Kenarlarda boşluk bırakılmalıdır. Nemlenme durumunda uzama payı bırakılmalıdır. Döşeme işlemi bittikten sonra süpürgelik çakılarak işlem bitirilir.
Parke Maliyeti Hesaplama Nasıl Yapılır?
Laminat parke maliyeti parkenin metrekare fiyatı ile yapılacak alanın çarpılması ile bulunur. Yapılacak alanlar hesaplandıktan sonra parke çeşidi ve modeli seçilir. İnsaathesabi.com olarak sizlere ortalama en güncel maliyetleri sunuyoruz. Şunu söylemekte fayda var ki; piyasada birçok marka, birçok çeşit parke vardır. Bu verdiğimiz fiyatlar ortalama fiyatlardır. 1 metrekare alan için sizlere maliyetleri bugünün tarihi ile sunacağız. Şimdi 100 metrekare daire için hesap yapalım.
Not: Fiyatlar 04.08.2022 tarihine aittir.
Not: Parke çeşitleri çok fazla olup kalite ve markaya göre değişkenlik göstermektedir. Bu verdiğimiz fiyatlar İstanbul’a ait ortalama fiyattır.
1 Metrekare Parke Alanı İçin:
Laminat Parke=219 TL/m2 (Süpürgelik ve işçilik dahil fiyatıdır.)
Lamine Parke= 999 TL/m2
Lamine Parke Süpürgelik Mtül Fiyatı= 33 TL/mtül(6 cm süpürgeliğe ait fiyattır.)
Diğer kalınlıktaki süpürgelik fiyatları;
4 cm kalınlık=27 TL/mtül
6 cm kalınlık=33 TL/mtül
8 cm kalınlık=38 TL/mtül
10 cm kalınlık=42 TL/mtül
12 cm kalınlık=50 TL/mtül
14 cm kalınlık=61 TL/mtül
16 cm kalınlık=75 TL/mtül
Masif Parke= 1299 TL/m2
Masif Parke Süpürgelik Mtül Fiyatı= 33 TL/mtül (6 cm süpürgeliğe ait fiyattır.)
Ahşap Süpürgelik
Diğer kalınlıktaki süpürgelik fiyatları:
4 cm kalınlık=27 TL/mtül
6 cm kalınlık=33 TL/mtül
8 cm kalınlık=38 TL/mtül
10 cm kalınlık=42 TL/mtül
12 cm kalınlık=50 TL/mtül
14 cm kalınlık=61 TL/mtül
16 cm kalınlık=75 TL/mtül
Lake Süpürgelik
Diğer kalınlıktaki süpürgelik fiyatları:
4 cm kalınlık=52 TL/mtül
6 cm kalınlık=63 TL/mtül
8 cm kalınlık=69 TL/mtül
10 cm kalınlık=76 TL/mtül
12 cm kalınlık=110 TL/mtül
14 cm kalınlık=156 TL/mtül
16 cm kalınlık=187 TL/mtül
PVC Süpürgelik
Diğer kalınlıktaki süpürgelik fiyatları:
4 cm kalınlık=59 TL/mtül
6 cm kalınlık=72 TL/mtül
8 cm kalınlık=75 TL/mtül
10 cm kalınlık=82 TL/mtül
12 cm kalınlık=116 TL/mtül
14 cm kalınlık=168 TL/mtül
16 cm kalınlık=199 TL/mtül
100 Metrekare Daire Alanı İçin Hesap:
100 metrekare alanı ve 200 mtül çevresi olan bir daire olsun.
Laminat parke metrajı;
100*219=21.900 TL Laminat parke maliyeti (Bu fiyata işçilik ve süpürgelik fiyatı dahildir.)
Lamine Parke Maliyeti;
100*999=99.900 TL Lamine parke maliyeti (Bu fiyat içerisinde süpürgelik fiyatı yoktur. Sadece işçilik dahildir.)
200*33=6600 TL 6 cm Ahşap süpürgelik maliyeti
Toplam=106.500 TL
Masif Parke Maliyeti;
100*1299=129.900 TL Masif parke maliyeti. (Bu fiyat içerisinde süpürgelik fiyatı yoktur. Sadece işçilik dahildir.)
200*33=6600 TL 6 cm Ahşap süpürgelik maliyeti
Toplam=136.500 TL
Sıkça Sorulan Sorular
20 metrekare odaya ne kadar parke gider?
20 metrekarelik parke alanı mevcuttur. Bu alana toplamda yaklaşık olarak 80 adet parke yani 10 paket parke gerekir. Bunun yanında tahmini fire miktarı yaklaşık olarak 0.76 metrekaredir. Firelerle beraber 20,76 m2 parke gerekir.
100 metrekare odaya ne kadar parke gider?
100 metrekarelik parke alanı mevcuttur. Bu alana toplamda yaklaşık olarak 400 adet parke yani 50 paket parke gerekir. Bunun yanında tahmini fire miktarı yaklaşık olarak 4 metrekaredir. Firelerle beraber 104 m2 parke gerekir.
Bir evin parkesi ne kadar tutar?
Bir evin parke maliyeti evin metrekaresine göre ve fire miktarına göre değişmektedir. Birde kullanılacak olan parke türü ve parkenin kalitesine göre değişkenlik gösterir.
1 m2 ye ne kadar parke gider?
1 paket parke ortalama olarak 1,84 m2 alanı kaplamaktadır. Yine her paket içinde ortalama olarak 8 tane parke bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 1 paket parke 2 m2 dersek 1 m2’ye ortalama 4 tane parke gitmektedir. Bu adetler parke markasına göre değişkenlik gösterebilir.
1 m2 parke fiyatı ne kadardır?
Laminat parke fiyatları insaathesabi.com üzerinden 30.80.2022 tarihi baz alınarak hesaplandığında 1 metrekare laminat parke maliyetinin 219 TL olduğunu söylemektedir.
Parke metresi nasıl hesaplanır?
Parke metresi demek diğer tabirle metrekaresi anlamına gelmektedir. Ustalara işçilik fiyatını sorduğunuzda ‘m2 12 TL’ye yaparım’ gibi bir cümle duyarsanız burada metrekareye düşen işçilik fiyatının 12 TL olduğunu söylemek istemektedir.
Parke fiyatları neye göre belirlenir?
Parke fiyatları parkenin markasına ve parke türüne göre değişmektedir. Örneğin masif parkede ahşap yüzdesi fazla olduğu için daha pahalıdır. Tam tersi laminatta ham ahşap oranı düşük olduğu için diğer parke türlerine göre daha uygundur.
Laminat parke işçiliği ne kadardır?
Laminat parke işçilik fiyatları şuanki tarihlerde 10 TL ile 20 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Laminat parke işçilik fiyatları parke yapılacak alana, yapılan yerin konumuna ve yapılacak alanın metrekaresine göre değişkenlik göstermektedir. Birde parke türüde işçilik fiyatını etkilemektedir. Örneğin laminat parke döşenmesi daha basittir ve bu yüzden işçilik fiyatı 15 TL olabilir. Fakat masif parke ve lamine gibi işçiliği zor parkelerde işçilik fiyatı metrekare bazında 20 TL fiyatlarına çıkabilir. Bir başka örnekte laminat parke alanı 30 metrekare ise işçilik fiyatı 18 TL olabilir. Buna karşılık parke alanı artarsa örneğin 150 metrekare olursa bu fiyat 8-10 TL değerlerine düşebilir. İşçilik fiyatı bu yüzden yer görülmeden veya alan belirlenmeden verilmez.
Laminat parke fiyatları ne kadar?
Laminat parkenin birçok çeşidi ve bu çeşitlere ait birçok markası bulunmaktadır. Bu yüzden verdiğimiz fiyatlar ortalama laminat parke fiyatlarıdır. Laminat parke fiyatları insaathesabi.com üzerinden 30.80.2022 tarihi baz alınarak hesaplandığında 1 m2 laminat parke maliyetinin 219 TL olduğunu söylemektedir. Laminat parke maliyetinde genellikle işçilik ve süpürgelik fiyatları dahil olarak söylenmektedir. Fiyat alırken işçilik ve süpürgelik fiyatının dahil olup olmadığını sormayı ihmal etmeyiniz.
1+1 daire parke fiyatları ne kadardır?
1+1 dairenin ortalama olarak 90 metrekare olduğunu düşünelim. 80 metrekare alana laminat parke döşenmiş olsun. Bu metrekare üzerinden hesap yapalım.
Laminat Parke Maliyeti:
Laminat parke birim maliyeti= 219 TL/M2
80 metrekareye ait maliyet= 80*219= 17.520 TL
Lamine Parke Maliyeti:
Lamine parke birim maliyeti (Süpürgelik dahil ortalama fiyat)= 1065 TL/M2
80 metrekareye ait maliyet= 80*1065= 85.200 TL
Masif Parke Maliyeti:
Laminat parke birim maliyeti (Süpürgelik dahil ortalama fiyat)= 1365 TL/M2
80 metrekareye ait maliyet= 80*1365= 109.200 TL
2+1 daire parke fiyatları ne kadardır?
2+1 dairenin ortalama olarak 120 metrekare olduğunu düşünelim.100 metrekare alana laminat parke döşenmiş olsun. Bu metrekare üzerinden hesap yapalım.
Laminat Parke Maliyeti:
Laminat parke birim maliyeti= 219 TL/M2
100 metrekareye ait maliyet= 100*219= 21.900 TL
Lamine Parke Maliyeti:
Lamine parke birim maliyeti (Süpürgelik dahil ortalama fiyat)= 1065 TL/M2
100 metrekareye ait maliyet= 100*1065= 106.500 TL
Masif Parke Maliyeti:
Laminat parke birim maliyeti (Süpürgelik dahil ortalama fiyat)= 1365 TL/M2
100 metrekareye ait maliyet= 100*1365= 136.500 TL
3+1 daire parke fiyatları ne kadardır?
2+1 dairenin ortalama olarak 150 metrekare olduğunu düşünelim.130 metrekare alana laminat parke döşenmiş olsun. Bu metrekare üzerinden hesap yapalım.
Laminat Parke Maliyeti:
Laminat parke birim maliyeti= 219 TL/M2
130 metrekareye ait maliyet= 130*219= 28.470 TL
Lamine Parke Maliyeti:
Lamine parke birim maliyeti (Süpürgelik dahil ortalama fiyat)= 1065 TL/M2
130 metrekareye ait maliyet= 130*1065= 138.450 TL
Masif Parke Maliyeti:
Laminat parke birim maliyeti (Süpürgelik dahil ortalama fiyat)= 1365 TL/M2
130 metrekareye ait maliyet= 130*1365= 177.450 TL