İnşaat Hesabı

Mutfak Dolabı Maliyeti Hesaplama

cm

cm

cm

cm

Davlumbaz var mı?

Bulaşık makinesi var mı?

Buzdolabı boşluğu düşülecek mi?

Dolap malzeme türü

Tezgah malzeme türü

Üst modül net alanı m2test1

Alt modül net alanı m2test1

Net mutfak dolabı alanı m2test1

Mutfak dolabı maliyeti test1

Tezgah uzunluğu cmtest1

Tezgah malzeme maliyeti test1

Aksesuar maliyeti test1

Genel Toplam test1

Genel Bilgi

MDF Lam ve Sunta Lam Nedir?

 

Mutfak dolabı yaptırırken öncelikle yapmanız gereken şey, dolaplarınızın ve tezgahınızın yapımında hangi malzeme kullanılacağına karar vermektir. Mutfak dolaplarında genellikle MDF ve sunta malzemeleri kullanılmaktadır. En kaliteli malzeme MDF malzemesidir. MDF malzemesinin Türkçe olarak karşılığı orta yoğunluklu odun lifi plakasıdır. MDF odun liflerinin, sıcakta sertleşen reçine yapıştırıcılar ile karıştırılıp preslenmesi sonucu elde edilir. Preslenen MDF malzemesi dekor kağıdı ile kaplanması sonucu MDF Lam oluşur. Sunta ise odun parçalarının sentetik reçinelerle preslenmesi sonucu oluşur. Ekonomik açıdan sunta daha uygundur. Fakat uzun süreli kullanımlarda zayıftır. Özellikle ekonomik açıdan dolapların gövdelerinde sunta malzemesi kullanılır.

 

Hangi Malzemeyi Seçmeliyim?

Anlattığımız iki malzeme arasında görüntü açısından hiçbir fark yoktur. Fakat dolap suya temas edecekse sunta kullanmak uygun olmayacaktır. İki malzeme arasındaki farkı anlamak için birkaç detay verelim. MDF malzemesinin yüzeyi pürüzsüzdür. Plakayı oluşturan parçalar talaş tozları olduğu için pürüzsüz yüzey oluşur. Sunta ise iri odun parçalarından yapıldığı için hem bu odun parçaları gözle görülür hem de yüzeyi daha pürüzlüdür. Sunta malzemesi darbelere karşalara daha az dirençlidir. MDF daha dayanıklıdır. Sunta daha hafiftir. MDF daha ağırdır. Kısaca malzeme seçimi yaparken özellikle dayanıma önem verilmesi gerekir. Çünkü mutfak sürekli suya maruz kaldığı için suya karşı dayanıklı olmalıdır. Bunun yanında yangın dayanımı olması gerekir. MDF lam malzemesinin yangın dayanımı sunta lam malzemesine göre daha fazladır. 

 

Kapak Türleri Nelerdir?

Kapaklarda gövdelere göre tercih edilebilecek çok fazla malzeme vardır. Kapaklarda MDF lam ve sunta lam kullanılır. 

 

  • Sunta Lam Kapaklar: Sunta lam kapaklar nemden ve sudan daha çabuk etkilenirler. Bu malzeme fiyat açısından en uygun olan malzemedir. Mutfak tasarımına ayıracak bütçeniz kısıtlıysa tercih edilebilecek kapaklardır. Kullanılırken tahribata uğradığında çizildiğinde tamiri çok mümkün olmaz.

  • MDF Lam Kapaklar: MDF lam kapaklar, sunta lama göre daha dayanıklıdır ve mutfak dolabı kapaklarında en azından bu malzeme tercih edilmelidir. Parlak ve mat olarak, düz olarak kullanılan modeller üretilebilir. Parlak olanlar daha çok tercih edilse de modern mutfaklar istendiğinde çok fazla tercih edilen bir malzeme değildir.

 

  • Membran Kapaklar: Membran kapaklar dolap çeşitlerinin hepsinde tercih edilebilecek bir malzemedir. Mutfak dolaplarında da en çok tercih edilen malzemedir. Çok fazla tercih edilmesinin nedeni çok uzun ömürlü olmaları ve renk, desen çeşitliliğinin çok fazla olmasıdır. Aklınızdaki her türlü desen bu kapak malzemesine uygulanabilir. Membran kapakların üretim şekilleri her türlü desenin kapaklara uygulanması ve istenilen renklerde üretiminin yapılmasını mümkün kıldığı için farklı tarzlar bu kapak çeşidiyle mutfağa uygulanabilir hale gelmektedir. Ayrıca membran kapaklar nem ve ısıya oldukça dayanıklıdır. Ekonomik bir şekilde lake ve ahşap görünümü sağlanabilecek bir malzemedir.

     

  • High Gloss Kapaklar: Diğer kapak türlerine göre daha parlak yüzeye sahiptir. Modern mutfak yaptırmak isteyenlerin ekonomik olarak uygun bir seçenek olarak aklına gelebilir.  Akrilik malzemeye göre daha az parlaktır. Akrilik kapaklardan bir diğer farkı da daha ince olmasıdır. Kapaklarda bu malzeme tercih edildiğinde uzun yıllar sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Farklı renk seçenekleri de bulunmaktadır.

     

  • Akrilik Kapaklar: Üretim şeklinden dolayı kalın bir yapıya sahip olduğundan high gloss kapaklara göre daha parlak kapaklardır. Maliyet olarak da high gloss ve membran kapaklardan daha pahalıdır.  Ayrıca işçiliği kolay olduğu için de bu malzeme üreticiler tarafından daha çok tercih edilmektedir. Oldukça fazla renk alternatifi bulunmaktadır.

     

  • Lake Kapaklar: Üretimi uzun sürdüğü için işçiliği çok olan ve kullanılacak boyaya göre kalitesi değişen ürünler olan lake kapaklar diğer kapak türlerinden daha masraflıdır. Kullanılan boya ne kadar iyiyse ve astar ne kadar iyi atılmışsa dolap kapaklarının dayanıklılığı ve kalitesi de artmaktadır. Eğer iyi boya kullanıldıysa lake dolap kapakları sararma yapmaz. Ancak boya kalitesi iyi değilse zaman içerisinde lake dolap kapakları sararabilir. Dolap kapakları herhangi bir zarar gördüğünde tamiri yapılabilir. Daha sonra istenirse renkleri değiştirilebilir, boyanabilir. Neme ve suya oldukça dayanıklıdır. Üretim süresi diğer kapak çeşitlerine göre daha uzundur.

     

  • Ahşap Masif Kapaklar: Kapak çeşitleri arasında en pahalı olanıdır. Doğal ağaçtan elde edilir. Fırınlanarak üretilen bu kapak çeşidinde bütünüyle ahşap kullanılır. Fiyatları oldukça yüksek olmasına rağmen ahşap sevenlerin vazgeçemediği kapak türüdür.

Renk Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Renk seçiminde birinci etken, mutfağınızın evdeki  ve binadaki konumudur. Yani az ışık alan, küçük bir mutfağınız varsa açık tonlar kullanılmalıdır. Eğer koyu tonlamaları kullanmak istiyorsanız; alt dolaplarınızı beyazdan farklı ama yinede çok koyu olmayan krem, gri gibi bir ton olmalıdır. Yine ahşabın krem tonları bu tür bir mutfak için geçerli olacaktır.

 

Geniş ve güneş alan mutfaklarda ise biraz daha koyu tonlar kullanışlı olacaktır. Örneğin; bordo, mürdüm, kırmızı gibi pastelin koyu tonları hoş durabilir. Yine antrasit, siyahlı kombinler de bu tür mutfaklarda güzel görünür. Bunların dışında ahşabın koyu tonları belki biraz açık tonlarla birlikte kullanılabilir.

Mutfak Dolabı Aksesuarları Nasıl Olmalıdır?

Mutfak dolaplarında teknolojinin etkisiyle sürekli aksesuarlar değişmektedir. Kulplar, çekmece mekanizması, köşe sepetleri, kiler mekanizması, düzenleyiciler, baza, alın tacı, tezgah üzeri ledler, evye, davlumbaz, cam kapaklar, çöp kutusu ve kaşık askıları gibi detaylar en baştan düşünülmesi gereken aksesuarlardır. Fakat burada maliyet etkendir. Dolapları standart, orta ve birinci sınıf olarak ayırabiliriz. Standart dolaplarda çekmecelerde teleskopik ya da beyaz rayi düz menteşeler ve standart kulplar bulunur. Orta sınıf dolaplarda frenli raylar ve menteşeler kullanılır. Frenli raylar kapaklar itildiğinde yumuşamasını ve çarpmamasını sağlar. Dolaba esneklik katar. Kulplarda orta seviyede dolabın rengine yakışır renkler olur. Birinci sınıf dolaplarda malzeme kalitesi devreye girer. Örneğin, hafele markasına ait ürünler kullanılır. Dolap aksesuarları bu düzeyde daha esnek olur. Farklı ray sistemleri kullanılır. Kulplar dayanıklı olur. Krom malzemesinden olur.

Mutfak Nasıl Düzenlenmelidir?

  • Öncelikle mutfakta olacak elektrikli eşyaların listesi yapılmalı ve yerleri belirlenmelidir. 

  • Buzdolabının konumu ve açılış yönü önemli bir etkendir.

  • Sıcak su tesisatı ve soğuk su tesisatı yerlerine göre evye yeri belirlenmelidir.

  • Hazırlama, bulaşık, pişirme ve istif yeri olarak sıralanmalıdır. Bu yerlerin işleyişi düzenli olacak şekilde dizilmelidir.

  • Mutfak dolaplarında kapakların görselliği önemlidir. Mutfağı öne çıkaran en önemli detaydır.

  • Geniş mutfaklarda yeme bölümü de olmalıdır.

  • Tezgah yüksekliği önemlidir. İdeal yükseklik 85 cm diyebiliriz.

  • Her bölümün en az 60 cm genişliği olmalıdır. 

 

Tezgah Seçimi Nasıl Olmalıdır?

 

Tezgah seçimi bilinçli bir şekilde yapılmalıdır. Seçilen malzemeye göre fiyat olarak değişkenlik göstermektedir. Bütçesi az olanlar laminat tezgah kullanabilir. Orta düzeylerde masif, granit veya quartz tezgahlar kullanılabilir. Yüksek bütçeli olanlar ise mermer veya corian malzemelerinin alternatifleri kullanılabilir. Tezgah olduğu için malzemenin suya dayanıklılığı önemlidir. Su dayanımı haricinde çizilmeye karşı dayanıklı olması gerekir. Çok çizilen tezgahlar zımpara ile düzeltilebilir. Granit ve quartz tezgahların kullanımı oldukça rahattır. Dayanıklıdırlar ve kolay temizlenebilir malzemelerdir. Bunun yanında dezavantaj olarak renk ve doku açısından zengin değillerdir. Mermer tezgah darbeye karşı dayanıklıdır. Corian tezgahlar en dayanıklı olanıdır. Renkleri oldukça fazladır. Dokuları çeşitlidir. Bunun haricinde zımparalanabilir, cilalanabilir ve yama bile yapılabilir bir malzemedir. Teknelerde çok kullanılır. 

 

Mutfak Dolabı Maliyeti Örnek

Mutfak dolabı maliyeti hesabı yaparken inşaathesabı.com kullanılmıştır. Arayüzde değerler girilerek yaklaşık mutfak dolabı maliyeti hesaplanmıştır. Günümüzde dolaplar genellikle MDF malzemesinden imal edilmektedir. Bu yüzden mutfak dolabı maliyetinde en önemli etken mutfak tezgahıdır. Şimdi 600 cm mutfak için tüm detayları ile maliyet hesabı yapalım. Maliyet hesabına başlamadan önce hesapların 03.08.2022 tarihinde yapıldığının altını çizmekte fayda var. Bunun yanında hesaplanan mutfak dolabında tezgah malzemesi olarak granit kullanılmıştır. Fakat diğer tezgahlara ait detaylarda gösterilecektir.

 

MUTFAK DOLABI

Mutfak Dolap Uzunluğu= 600 cm

 

(Not: Mutfak dolabının uzunluğu girilmiştir. Alt ve üst dolap ayrı ayrı toplanmamıştır.)

 

Mutfak Dolabı Toplam Uzunluğu= 10 mtül

 

(Not:Mutfak dolabı mtülü hesaplanırken alt, üst dolaplar, dolaptaki boşluklar, bulaşık makinesi ve buzdolabı dikkate alınmıştır.)

 

Mutfak Dolabı Birim Fiyatı= 5421 TL/mtül

MUTFAK DOLABI MALİYETİ= 54.210 TL

 

MUTFAK TEZGAHI

Malzeme Türü= Granit

Granit Fiyatı= 1365 TL/mtül

Toplam Tezgah Uzunluğu= 6 mt

TOPLAM TEZGAH MALİYETİ= 8.190 TL

 

TOPLAM= 62.400 TL

 

Diğer Tezgah Malzeme Türleri Arasındaki Maliyet Farkları

Mermer= 1518 TL/mtül

Çimston= 3683 TL/mtül

Lamine= 1012 TL/mtül

Ahşap= 5750 TL/mtül

Akrilik= 3405 TL/mtül

 

Not: Bu fiyatlar 30.08.2022 tarihine aittir.

Sıkça Sorulan Sorular

Mutfak dolabı fiyat hesaplama nasıl yapılır?

Mutfak dolabı maliyeti malzeme türü ve tezgah türüne göre değişkenlik gösterir. Dolap malzemesi belirlendikten sonra mtül üzerinden mutfak dolabı maliyeti hesaplanabilir. Mutfak dolabı maliyetini etkileyen diğer unsur dolapların kapak malzemesidir. Maliyet hesabı yaparken dikkat etmek gerekir. 

Ortalama mutfak dolabı maliyeti nedir?

Mutfak dolabı malzemeye göre değişkenlik gösterir. Fakat bugünün piyasasına göre bir maliyet söylersek mutfak dolabı metretül fiyatının malzeme türü ve tezgah malzemesine bağlı olarak 4500-6000 TL arasında değişmektedir.  Bu fiyat malzeme türüne göre aşağı inebilir ve aynı zamanda yukarıda çıkabilir.  

5 m mutfak dolabı maliyeti nedir?

5 metre uzunluğundaki bir mutfak dolabına ait maliyet hesabını insaathesabi.com programı üzerinden yaklaşık olarak hesapladık. MDF malzemesi ve granit tezgahına göre 5 metre uzunluğundaki bir mutfağın maliyeti yaklaşık olarak 13.500 TL olarak hesaplamıştır.

 

Not: Bu fiyatlar 30.08.2022 tarihine aittir.

6 m mutfak dolabı maliyeti nedir?

6 metre uzunluğundaki bir mutfak dolabına ait maliyet hesabını insaathesabi.com programı üzerinden yaklaşık olarak hesapladık. MDF malzemesi ve granit tezgahına göre 6 metre uzunluğundaki bir mutfağın maliyeti yaklaşık olarak 16.500 TL olarak hesaplamıştır.

 

Not: Bu fiyatlar 30.08.2022 tarihine aittir.

Mutfak dolabı tezgahı mtül fiyatları ne kadardır?

Granit Fiyatı= 1365 TL/mtül

Mermer= 1518 TL/mtül

Çimston= 3683 TL/mtül

Lamine= 1012 TL/mtül

Ahşap= 5750 TL/mtül

Akrilik= 3405 TL/mtül

 

Not: Bu fiyatlar 30.08.2022 tarihine aittir.

Mutfak dolabı mtül fiyatı nedir?

 

Öncelikle mutfak dolabı birim maliyetini direk söylemek yanlıştır. Çünkü mutfak dolabı maliyeti malzeme türüne ve kalitesine göre değişmektedir. İnşaat Hesabı aracılığı ile hesaplamış olduğumuz mutfak dolabı metretül maliyeti 30.08.2022 tarihine göre 5421 TL’dir.