İnşaat Hesabı

Gaz Beton Hesaplama

m

m

Kalınlık

Örülecek Alan m2test1

Gerekli Blok Adedi adettest1

Fire Blok Adedi adettest1

Toplam Blok Adedi adettest1

Toplam Blok m3'ü m3test1

Toplam Blok Maliyetitest1

Gerekli Yapıştırıcı Miktarı kgtest1

Toplam Yapıştırıcı Maliyetitest1

Toplam İşçilik Bedelitest1

Genel Maliyettest1

Genel Bilgi

Gazbeton: İçerisinde yüksek miktarda hava boşluğu bulunduran, ısı ve ses yalıtımı sağlayan, kuvarsit, çimento, kireç ve suyun karışımından oluşan hafif betonumsu yapıya denir. Halk dilinde Ytong duvar olarak bilinir. Gazbeton iç ve dış duvarlarda çok sık kullanılmaktadır. Gazbeton malzemesinin kullanılmasının en önemli sebebi hafif olmasıdır. Bunun yanında gazbeton duvarlar yapıya ses yalıtımı ve yüksek ısı yalıtımı sağlarlar. Isı yalıtım özelliği olduğunda genellikle dış duvarlarda gazbeton ve iç duvarlarda tuğla duvar kullanılarak imalat yapılmaktadır. A1 yanmaz özelliktedir. Gazbeton tuğlaya göre daha kolay işlenir. Gazbetonun kesimi tuğlaya göre daha zahmetsizdir. Fire daha azdır. Tuğla duvarlarda yüzey daha girintili çıkıntılıdır. Bunun yanında tuğlanın adedinin fazla olması hata payını artıracaktır. Bu sorun ebattan ötürü olmaktadır.

Gazbeton bloklar, tuğla bloklara göre daha büyüktür. Bu yüzden gazbeton duvar örme hızı tuğla duvar örme hızına göre daha fazladır. Gazbeton bloklarının boyu 60 cm, yüksekliği 25 cm olup bu ölçüleri standarttır. 8,5 cm’den 40 cm’e kadar farklı kalınlıklarda üretilir. Örneğin, 15 cm kalınlıkta duvar yapabilmek için 13,5 cm kalınlıkta gazbeton kullanılabilir. Aynı şekilde 10 cm kalınlıkta duvar yapabilmek için 8,5 cm  kalınlıkta gazbeton blok kullanılabilir.

Gazbeton duvar örmeye başlamadan önce harcın hazırlanması gerekir. Gazbeton bloklar şantiyeye geldikten sonra paketleri açılıp havalandırılmalıdır. Gazbeton duvar hazır tutkal yardımıyla yapıştırılır. Tutkal hazırlamak için temiz bir kaba 1 ölçek su konulur ve sonrasında 3 ölçek toz halinde tutkal ilave edilir. Sonrasında karıştırma ucu kullanılarak karıştırılır. Bu karıştırma işlemi homojen olması adına devirli matkap kullanılmalıdır. Birkaç dakika içinde tutkal hazır olmaktadır. Yapılan tutkal yaklaşık 4-5 saat içinde kullanılmalıdır. Tutkal ihtiyaç oranında hazırlanmalıdır. Duvar yapım aşamasında sürekli karıştırılmalıdır. Kuruyan tutkal kullanılmamalıdır. 

Gazbeton bloklar testere ile kolay bir şekilde kesilebilir. Bazı büyük şantiyelerde gönye kesme makinaları da kullanılmaktadır. Düzgün kesim için öncelikle metre yardımıyla ölçü belirlenir ve blok üzerinde işaretlenir. İşaretlenen yere gönye yerleştirilir ve en az iki yüzey doğrultusunda çizilir. Sonrasında çizilen noktadan kesilmeye başlanır.

 

Duvar örülürken yapılacak yüzey temizlenmelidir. Gazbeton duvarlarda tutkal düşey ve yatay yüzeylere tamamen uygulanmalıdır. Tutkal kullanılmayan harç tercih edilen yüzeylerde, yüzey nemlendirilmelidir. Nemlendirdikten sonra harç uygulanmalıdır. Tutkal sürerken gazbeton blogun temiz olması gerekir. Tutkal gazbeton malası yardımıyla konulmalıdır. Bloklar şaşırtmalı şekilde yerleştirilmelidir. En az 10 cm binmelidir. Tavsiye edilen blokların yarısına kadar bindirme olmasıdır. Gazbeton bloklar dik şekilde örülmemelidir. Her duvar örme işinde ilk sıra çok önemlidir. İlk sıra örülürken her yönden terazide olmasına dikkat edilmelidir. Derzler yatay ve düşeyde tamamen kapatılmış olmalıdır. Derz kalınlığı 2-3 mm kalınlığında olmalıdır. Bloklar konulduktan sonra lastik çekiç yardımıyla düzgünlük sağlanır. İlk sırada düzgünlük önemlidir. Lastik çekiç olmasının amacı gazbetonun kırılgan olmasıdır. Duvar örüldükten sonra tesisat amacıyla kanal açılması gerekir. Gazbeton kolay işlenebilir malzemedir. Bu yüzden kanal açma daha basit olur. Bu işlemler kanal açıcı veya buat açıcı yardımıyla yapılır. Bazı uçlar matkaba takılır ve kanal açılımı yapılır.

 

Diğer püf noktalardan bahsedelim. Kolonlar veya perdelerin duvarla birleştiği noktalarda lamalar kullanılmalıdır. Kapı ve pencere gibi geçiş noktalarında lento kullanılmalıdır. Lento genişliği duvarla aynı genişlikte olmalıdır. Lentoların oturma payı en az 15 cm olmalıdır. Her iki tarafa eşit şekilde yerleşmelidir. Duvar örme işlemi bittikten sonra köpük veya kama yardımıyla sıkıştırma yapılması gerekir. Bunun yapılması duvarın yıkılmamasını sağlayacaktır.

 

Gazbeton Duvar Maliyeti

1 metrekare gazbeton duvar alanı için hesap yapalım. 

Not: Duvar hesabı 13,5 cm kalınlık için yapılmıştır.

Not: Hesap insaathesabi.com üzerinden 03.08.2022 tarihinde yapılmıştır.

 

Kullanılacak Blok Boyutları=13,5*60*25 cm

Kullanılacak Gazbeton Miktarı= 0,14 m3

Gazbeton Metreküp Fiyatı=1300 TL/m3

Kullanılacak Yapıştırıcı Miktarı=0,08 TORBA

Gazbeton Yapıştırıcı Fiyatı=46,5 TL/TORBA

İşçilik Fiyatı= 25 TL/M2

 

TOPLAM HARÇ FİYATI= 4 TL

TOPLAM MALZEME FİYATI= 182 TL

TOPLAM İŞÇİLİK FİYATI=25 TL

 

TOPLAM 1 METREKARE MALİYETİ=211 TL(1 METREKARE DUVAR ALANI İÇİN)