İnşaat Hesabı

Hesabın Doğruluğu

İnşaat Hesabı Doğru Veriye Nasıl Ulaşıyor?

Ortalama %90 doğruluk payını nasıl sağladığımızı öğrenin

Daima Güncel ve Doğru Maliyetler

Pek çok değişkenin olduğu ve bazı maliyet kalemlerinin neredeyse her gün değiştiği inşaat sektöründe, saha verilerinin doğruluğunu garanti etmek, bir başka ifadeyle %100 doğrulukla çalışmak imkansızdır.

İnşaat Hesabı, 81 ili tarayarak aktif proje yürütülen il ve ilçelerdeki proje sahibi firmalar, müteahhitler, taşeronlar, ustalar ve tedarikçilerden güncel işçilik ve malzeme fiyatlarını toplar. Aynı lokasyondaki aynı maliyet kalemi için birçok kaynaktan veriler alınır. Bu verilerin hatalı olanları, piyasayla uyuşmayanları veya güncel olmayanları elenir. Kalan veriler derlenerek hesap yapacak siz kullanıcılara sunulur. Örneğin: Bir ilde tuğla işçilik fiyatı verileri toplandığında gelen fiyatlar 190, 200, 210, 220 TL bandındayken bir kaynaktan 400 TL gibi piyasadan yüksek bir fiyat veya 90 TL gibi piyasanın altında bir fiyat gelebilir. Piyasanın altındaki veya üstündeki bu fiyatlar ve güncel olmayan veriler sistem tarafından elenir. Kalan fiyatlar kaynaklarına göre değerlendirilerek hesap yapılır ve sizlere sunulur. Bu işlemler her kalem için tek tek uygulanır.

Ayrıca, hakediş verilerinden gerçekleşen projelerin çıktıları alınır ve güncel fiyat ortalamaları ile karşılaştırılır. Olası bir sapma halinde veri doğrulaması için saha bilgileri yenilenir.

Hesabı doğru yapabilmek için binadaki tüm metrajların doğru bir şekilde hesaplanması gerekir. Bu doğruluğu sağlamak için 2014 yılından beri yüzlerce bitmiş projenin hesabı tekrar yapıldı. Yapılan hakedişler, projedeki ve bitmiş binadaki metrajlarla karşılaştırılarak İnşaat Hesabı’ndaki sonuçlarla kıyaslandı, hatalar düzeltildi ve sistemdeki algoritmalar sürekli güncellendi. Böylece metraj hesapları belli bir standarda oturdu.

Doğruluk oranı en yüksek hesap için detaylara büyük önem verdik. Sadece beton, demir, kapı, parke, çatı gibi ana maliyetleri değil; seramik örülürken kaç torba derz dolgusu gerektiğini, alçı sıvayı 14 mm yapmakla 15 mm yapmak arasındaki fiyat farkını, şantiyedeki aylık elektrik faturasını, kaç saat JCB kiralanacağını, kaç metre drenaj yapılacağını, temelde kaç tane topraklama çubuğu kullanılacağını ve bunun gibi maliyet hesabında akla gelmeyecek yüzlerce detay kalemi tek tek hesaplıyoruz.

Tüm bu veri kümeleri çapraz kontrollerle formül tutarlılığına yansıtılır. %2 üzerindeki sapmalarda veriler tekrar kontrol edilerek hata payı minimize edilir.

İnşaat Hesabı, bu yoğun ve titiz saha verileri sayesinde ortalama %90 doğruluk payını hedefler ve işletir.