İnşaat Hesabı

Oda Boy Maliyeti Hesaplama

m

m

m

 

adet

 

adet

 

cm

cm

Toplam Boyanacak Duvar Alanı m2test1

Toplam tavan metrajı m2test1

Duvar boyası miktarı lttest1

Tavan boyası miktarı lttest1

Astar miktarı lttest1

Duvar Boyası Maliyeti test1

Tavan Boyası Maliyeti test1

Astar Maliyeti test1

Toplam Malzeme Maliyeti test1

Toplam İşçilik Maliyeti test1

Genel Toplam test1

Genel Bilgi

 

Duvar boyası yapmadan önce belirli şeylerin yapılması gerekir. Varsa eşyaların kaplanması, boya yapılmayacak yerlerin maskeleme bandı ile kapatılması gereklidir. Eğer sıfır bir binaya yapılacaksa etrafa karton serilip çalışmaya hazırlanması gerekir. Titiz çalışılmalıdır. Boyanın işçiliği kadar duvar yüzeyinin pürüzsüz olması da önemlidir. Bu pürüzsüzlük zımpara ile sağlanır. Hem boyanın tutunmasını sağlar hem de pürüzsüz yüzey elde edilir. Eğer eskiden kalma kalıntı varsa temizlenir. Bazen boya su alınca kabarır ve boya yapılması gerekir. Bu boyanın kazınarak dökülmesi gerekir. Bu işlem spatula yardımıyla yapılır. Çatlak olan yerler diş olması için spatula ucuyla kazılır ve sonrasında alçı dolgu ile doldurulur. Yeni yapılan duvarda ise bu tarz çatlaklardan çok kalıntılar  kalabilir. Tesisat sonrası yapılan rötuşlardan kalan kalıntılarda olabilir. Bu kalıntılar temizlenip zımparalandıktan sonra boya işlemine geçilebilir.

 

Parlaklık durumuna göre boyalar:

  • Mat boyalar

  • İpek mat boyalar

  • Yarı mat boyalar

  • Parlak boyalar

Öncelikle parlaklık durumuna karar verilmelidir. Mat ve ipek mat renkler kolay  silinir ve gözü yormazlar. Rahatlıkla temizlenebilirler. Bu renkler genellikle banyo mutfak gibi bölümler de tercih edilir. 

 

Günümüzde boya teknolojisi oldukça fazla gelişmiştir. İstenilen renkler makine yardımıyla kolaylıkla yapılmaktadır. Renklerin ral kodunu boya firmasına götürerek istediğiniz boya rengini yaptırabilirsiniz. Renk seçiminde önemli etken odanın kullanımıdır. Örneğin çalışma odasında daha soft renkler tercih edilmesi gerekirken mutfak salon gibi yerlerde daha açık renkler tercih edilebilir. Uyku bölümlerinde parlama yapmaması, rahat uyku sağlanması adına daha daha koyu tonlar seçilebilir. Boya tonları hakkında bilgi almak için boya kataloglarına ve özellikle pinterest kullanarak nasıl durduğuna ulaşabilirsiniz.

 

Boyalar su bazlı yani akrilik boya daha da açarsak su ile seyreltilebilir boya ve sentetik bazlı yani plastik boya olarak iki kısma ayrılır. Su bazlı boya hem doğaldır hem de sentetik boyaya göre daha pahalıdır. Ancak sunduğu avantajlar bu fiyatların verilmesine engel değildir. Sentetik boyaya göre hızlı kurur. Doğaldır. En önemlisi kolay silinebilirdir. Sararma kararma yapmaz. Sentetik boyalar tiner bazlıdır. Zor kurur. Tiner yanıcı olduğu için dikkat edilmelidir. Silinme işlemi sentetik boyalı yüzeylerde daha zordur. 

 

Boya yapmadan önce çevre temizliği ve koruması yapılmalıdır. Boya işlerinde naylon, maskeleme bandı, koli bandı, rulo, fırça, parmak rulo, merdiven, uzatma sapı, kova, astar, tavan boyası ve duvar boyası malzemeleri olmalıdır. Sonrasında tadilat harcı ile tüm yüzeyler yoklanmalı, kazılmalı ve tadilat edilmelidir. Kuruduktan sonra kazılır ve zımpara yapılır. Sonra boya astarı vurulur. Tavan boyası yapılması gerekiyorsa yapılır. Sonrasında birinci kat boya vurulur. Kuruması beklenir. Kuruduktan sonra ikinci kat vurulur ve boya işlemi bitirilir. Boya yaparken detay yerler parmak rulo ve kestirme fırça ile yapılır. Sonrasında büyük alanlar boyanır.

Oda Boya Maliyeti Hesaplama 

4*4 m boyutlarında bir odamız olsun. 1 kapı ve 1 pencere olduğuna göre hesap programımız yardımıyla hesaplayalım. Hesap insaathesabi.com tarafından yapılmıştır. Fiyatlar 05.08.2022 tarihine aittir. 

 

Girilen Bilgiler:

Odanın Eni= 4 Metre

Odanın Boyu= 4 Metre

Odanın Yüksekliği= 2.8 Metre

Kapı Sayısı= 1 Adet

Pencere Sayısı= 1 Adet

Pencere Eni= 1.40 Metre

Pencere Boyu= 1.40 Metre

 

Hesaplar:

Toplam Boyanacak Duvar Alanı= 40.84 Metrekare

Toplam Tavan Metrajı= 16.00 Metrekare

Duvar Boyası Miktarı= 5.11 Litre

Tavan Boyası Miktarı= 2.00 Litre

Astar Miktarı= 3.55 Litre

Duvar Boyası Maliyeti= 138 TL

Tavan Boyası Maliyeti= 11 TL

Astar Maliyeti= 85 TL

 

Toplam Malzeme Maliyeti= 234 TL

Toplam İşçilik Maliyeti= 1023 TL

 

Genel Toplam= 1257 TL