insaathesabi.com olarak 10 yıldır inşaat sektörüne maliyet danışmanlığı hizmeti sağlıyoruz. Bu hizmeti verirken 30 kategoride, 100’lerce markanın 1000’lerce birim fiyatını takip ediyoruz. Bu yazıda inşaat maliyetindeki değişkenleri genel hatlarıyla inceleyelim.

İnşaat Hesabı dergisi 2 ayda 1 basılacağı için. 2 aylık periyotlarda inceleyeceğiz ve inşallah bu şekilde düzenli devam edeceğiz. Bu yazıdaki maliyetler 15 Aralık 2024 ve 15 Şubat 2025 tarihlerini kapsıyor.

Bazı ithal malzemeler ve hammaddelerden kaynaklı olarak inşaat maliyeti hesaplarken dolar kurunu mecburen takip etmemiz gerekiyor. Mazot fiyatı da nakliye fiyatları ile doğrudan ilişkili olduğu için takip edilmesi gerekiyor. Son 2 ayda dolar kuru %4 artış gösterdi. Biz fiyat değişikliklerini incelerken hem TL bazında, hem de USD bazında inceleyeceğiz.

Listedeki tüm fiyatlar kdv hariç fiyatlardır.

  • Hafriyat maliyetini belirleyen temel etken döküm sahası maliyetidir. İstanbul’daki döküm maliyetleri hafriyat maliyetinin yarısını oluşturuyor. İstanbul harici illerde hafriyat maliyeti bu denli yüksek olmuyor. Bu maliyetleri İnşaat Hesabı panelinde detaylı, il il takip ediyoruz.
  • Bakır ve Alüminyum hammaddelerin fiyatları dolar bazında neredeyse aynı. Bu hammadde fiyatları bizim için elektrik kabloları, radyatör, elektrik tesisat malzemeleri, pencere doğramaları, korkuluk vb maliyetlerde etkili oluyor. O nedenle takip edilmesi çok mühim.

  • İnşaat Demiri fiyatları 8mm, 10mm ve kalın demir(12mm ve üstü) olacak şekilde veriliyor. 8mm ve kalın demir arasında ton fiyatı olarak 1800-2000TL fiyat farkı var. Biz listede 10mm demir fiyatını vermeyi tercih ettik. Normalde fiyatlar şu şekilde;
    12mm ve üstü: 25.200
    10mm: 27.000
    8mm: 27.200

    Kaynak: demirfiyatlari.com

  • Beton
    TL bazında fiyatı Nisan 2024’ten beri yaklaşık 10 aydır neredeyse sabit. C30 beton İstanbul’da 2700TL, C35 beton 2800TL/m³
    Fiyatın TL bazında sabit kalması, dolar bazında düşmesi anlamına geliyor.
    Fakat son çimento zamlarından sonra beton fiyatlarında çok yakında bir artış bekleniyor.
  • Ahşap kereste
    Kereste m³ fiyatı 2 ayda %20 civarında arttı. Fakat bazı bölgelerde işlerin durgunluğundan dolayı stoktaki keresteleri alış fiyatından satanlar var. Bu da fiyatların bölgelere göre çok dalgalı olduğu anlamına geliyor.

  • Kutu Profil
    Kutu profil fiyatı, fiyatı TL bazından düşen nadir kalemlerden birisi. Fabrikaların maliyetlerinin yükselmesine rağmen piyasada satış sorunu olduğundan depolarda biriken malzemeler eski fiyatlardan satışa çıkılıp nakite çevriliyor.
    Son 2 ayda kutu profil fiyatı TL bazında %9 azaldı.

  • Plywood, çivi ve demir tel
    Kaba inşaatta en çok kullanılan malzemelerdendir. Fiyatları 2 aydır TL bazında stabil.

  • Duvar malzemeleri
    1 adet 8,5cm Boyabat tuğlanın maliyeti 5,4TL+kdv bandında.
    13,5cm tuğlanın maliyeti de 0,50TL daha pahalı. Fiyatları neredeyse aynı. Bu fiyat birkaç aydır aynı seviyede.

    Öte yandan bir süredir sabit fiyatla seyreden gazbeton maliyeti 2-3 ayda 2 kere zam gördü ve fabrika çıkış fiyatı 1600TL/m³ seviyesine dayandı. Marka bazlı değişikliklerde +100-150TL fiyat farkı da ortaya çıkabiliyor. Fabrika çıkış maliyetlerine; ilini göre değişmekle birlikte ortalama 100-300TL/m³ nakliye maliyeti eklemek gerekir.
  • Kum-Çimento
    Kumu ağırlıklı olarak şap dökerken ve duvarları tuğla ile örüyorsak harç yaparken kullanıyoruz.
    1m³ kum yaklaşık olarak 1600 kg geliyor ve kumun ton fiyatı kum kalitesine ve bölgesine göre değişmekle birlikte 600-900 TL/ton civarında.
    1m³ kuma 300 doz (6 torba) çimento konur genellikle.
    Çimentonun da tonu 2.100TL bandında. Çimento fiyatları yaklaşık 3 ay önce düşmüştü, tekrar eski seviyelerine geldi.
  • Alçı Grubu
    Makine alçısı, saten alçı, alçıpan, boardex gibi ürünler yaklaşık olarak %8-10 bandında zamlandı. Bazı büyük bayiler şubat sonunda bir zam daha gelme ihtimali olduğunu söylüyor.
    Alçıpan için kullanılan C ve U profillerin fiyatı yaklaşık 6-7 aydır aynı seviyede ve TL bazında fiyat artışı neredeyse yok.
  • Osb
    Dolar bazında yaklaşık %7 ‘lik artışın sebebi malzemenin yoğunluklu olarak Rusya’dan gelmesi ve kış koşullarında nakliye/navlun fiyatlarının artmasından kaynaklanıyor. Nisan gibi dolar bazında fiyatların düşmesini bekliyoruz.
  • Xps – Eps ve Taşyünü
    Genellikle bu 3 kalemde fiyat değişikliklerinin birlikte artması veya azalması beklenir. Fakat Xps ve Eps’de m³ fiyatı her ne kadar USD ile değişiyor olsa da firmaların ellerindeki stokların fazlalılığından ve nakite dönme ihtiyacından fiyatlar TL bazında sabit kaldı. Örneğin 150 pascal XPS köpüğün fiyatı 2 ay önce 63$ civarındayken, TL fiyatını değiştirmemek için 60$’dan satılıyor. Fakat bu şekilde çok gitmeyeceğini, yakın zamanda fiyat artışı olacağını bekliyoruz.
    Taşyünü için aynı şeyi söylemek pek mümkün değil. Tüm taşyünlerine %15-25 arasında zam geldi.
  • Kompozit cephe uygulama
    İşçilik asgari ücretle birlikte 500TL/m²’den 800-850TL/m²’lere çıktı.
    Malzemede dolar bazında pek bir değişiklik yok. İşçilik artışı uygulamaya %10 civarında bir artış getirdi.
  • Seramik
    Bazı seramik firmaları elektrik zammından dolayı fırın maliyetlerini fiyatlara ufak ufak yansıtırken bazıları bu zammı yapmamaya çalışıp tek seferde toplu olarak %30 bazında bir zam geçişi yaptı. Bunu firmaların yoğurt yiyişi olarak yorumlayabiliriz. Genel manada son 2-3 ayda seramik ürünlerine ağırlıklı olarak %20-30 aralığında zam geldiğini söyleyebiliriz.
  • Yapı Kimyasalları
    Gazbeton yapıştırıcı, Seramik yapıştırıcı, derz dolgusu, çift komponentli sürme yalıtım gibi toz grubu yapı kimyasallarına asgari ücret artışı ve yeni yıl fiyat artışları sebebiyle %10-20 aralığında fiyat artışı oldu.
  • Bitüm Grubu
    Membran, Şıngıl gibi Bitüm grubunda yılbaşında fiyat geçişi oldu, ocaktan itibaren zam olmadı ama yılbaşı zammını hesaba katınca 15 Aralık’tan itibaren yaklaşık %10 fiyat artışı var.
  • Elektrik kablo fiyatları şantiyedeki elektrik malzemeleri arasında fiyat kıyaslamak için çok gerçekçi kalemlerden biridir. Tek bir kablo fiyatını takip etmeniz bile size ciddi fikir verir. Bu vesileyle şantiyede en çok kullandığımız 2,5 NYA kablonun fiyatında %18-20 bandında bir artış olduğunu bilmeniz fikir vermek açısından yeterli olacaktır.
  • Doğrama grubu
    Pvc doğrama fiyatı markasına göre değişkenlik göstermekle birlikte alüminyum doğramanın yaklaşık yarısına tekabül ediyor. Her ikisinin de fiyatı %10 civarında arttı.
    Aynı gruptaki ısıcam fiyatı da %10 arttı.
  • Isıtma soğutma grubu
    Listeden de takip edebileceğiniz şekilde
    Lavabo bataryası, radyatör, yerden ısıtma borusu, straforu, pvc ve pprc boru, kombi, havlupan, gömme rezervuar, radyatör vanası, doğalgaz borusu gibi kalemlerin fiyatları %5-10 aralığında artış gösterdi. Sadece klima fiyatı sabit, o da mevsimsel.

  • İşçilikler
    Kahramanmaraş depremi sonrası bir anda artan işçilik fiyatları 2024 yılı sonuna doğru sabit seyretti. Her ne kadar işçilik konusu inşaattaki en sıkıntılı konu olsa da bölgesel olarak iş arayan usta ve taşeronların sayısında artış olmaya başladı. İşçilik fiyatları 2023 sonu ve 2024’te beklenenden çok arttığından 2025’te aynı artış devam etmedi. İşçiliklere yaklaşık %20 oranında zam geldi. Bu zamlar malzeme satan fabrikalar gibi her ay olmadığı için piyasanın beklentilerini karşılıyor. Birkaç ay sonra işçilik fiyatlarında tekrar artış beklenmiyor.