İçindekiler
Evinizin Maliyetini Nasıl Hesaplarsınız?
Bir evin maliyetini günümüz şartlarında hesaplamak ve analiz etmek oldukça zordur. Çünkü maliyetlerle alakalı bilgili olmanız gerekir ve tecrübe sahibi olmanız gerekir. Güncel daire fiyatlarının fazlalığı insanların mülk edinmelerini kısıtlamıştır. İnsanlar mülk edinmek yerine kentsel dönüşüm projelerine ya da müstakil köy evlerine yani daha uygun fiyatlı yollara başvurmuşlardır. Eğer kendiniz bir ev yapmak istiyorsanız yapacak olduğunuz evin önce finans yollarını belirlemeniz ve arsa durumunu bilmeniz gerekir. Sonrasında ihtiyaçlarınız, istekleriniz ve hayalleriniz doğrultusunda evinizin maliyetini hesaplayabilirsiniz. ‘Evinizin maliyetini hesaplarken nasıl adımlar izlersiniz?’ bundan bahsetmeden önce bir evin bölümlerini ve maliyet kategorilerinden bahsedelim.
Evin Bölümleri Nelerdir?
Bir evin bölümleri evin yapısına göre ve tamamen kullanıcının ihtiyaçlarına göre oluşur. Tabiki burada dairenin metrekaresi de önemli bir faktördür. Klasik bir evin içerisinde; antre, wc, banyo, salon, yatak odası, oda, mutfak ve balkon bulunur. Bu bölümlere aynı zamanda bağımsız bölümlerde denir. Evler odaların adetlerine göre 1+0, 1+1, 2+1, 3+1, 4+1 gibi nitelendirilir. Örneğin, 1+0 daire içerisinde ayrı bir oda olmaz. Mutfakta salonda yatak odasıda aynı oda içerisindedir. 4+1 daire daha konforlu bir dairedir. salon ve mutfak haricinde 4 adet oda bulunur. En çok tercih edilen daireler 3+1, 2+1 ve 1+1’dir. Hem metrekare olarak hem kullanım olarak daha konforlu bir yaşam sunar. Evler yapısına göre tek daire, dublex daire gibi sınıflandırılır. En çok tercih edilen daireler tek dairelerdir. Fakat maliyeti artıran unsur, tek dairenin olmasıdır. Çünkü daire sayısını artırmak kategorilerde bulunan malzeme miktarlarını artırmaktadır. Diğer unsurlar ise dairelerde ofis olması ve alt katta yapılacak olan dükkandır. Bunlar tamamen arsanın konumuna bağlı olarak karar verilecek unsurlardır. Tüm bunlara baktığımızda öncelikle evin bölümlerine göre metrekare değerlerine göre bir daire yapısı belirlemeniz gerekir.
Evin İnşaat Maliyet Kategorileri Nelerdir?
Evinizin yapısını belirledikten sonra yapmanız gereken elinize bir kağıt, kalem alarak yaklaşık maliyet hesaplamaktır. Fakat bunlar için proje çizdirmeniz ve metrajları almanız gerekir. Fakat artık buna gerek yoktur. İnşaat maliyetinizi tek tıkla insaathesabi.com sayesinde hesaplayabilirsiniz. Hayal ettiğiniz bağımsız bölümlerin alanlarını programa girerek hiç uğraşmadan sadece tercihlerinizi belirleyerek inşaat maliyetinizi hesaplayabilirsiniz. Fakat bu maliyetleri değerlendirmeden önce öncelikle bazı kategorileri bilmeniz gerekir. İnşaat maliyeti: Kaba inşaat maliyeti, ince inşaat maliyeti ve diğer işlerin maliyeti olmak üzere 3 ana unsurdan oluşur. Bu 3 unsurun en önemlisi ince inşaat maliyetidir. Yaklaşık olarak bir inşaatın %50-60’ını ince işler maliyeti oluşturmaktadır. Kaba işler ise inşaat maliyetinin %30-40’ını oluşturmaktadır. Bu tamamen projenin durumuna, deprem durumuna ve arazi durumuna göre değişmektedir. Bu yüzden ev yapmaya karar vermeden önce kesinlikle deprem durumuna ve arazinizin özelliklerine bakmanız gerekir. Bu durumlar ilave yapısal maliyetleri ve zemin iyileştirme maliyetlerini çıkarmaktadır. Diğer kalan kısım daha çok projenin ilerlemesi için ödenen bedellerdir. Örneğin ruhsat harcı, iskan harcı, tapu bedelleri gibi… Arsa size aitse herhangi bir ön maliyet harcamanız olmaz. Fakat arsa maliyetiniz varsa bu durumu diğer maliyetler kısmına koyabilirsiniz. Arsayı satın alma durumunuzda herhangi bir ev alma durumunu değerlendirmeniz gerekir. Eğer diğer daireleri satarak dengeleyebiliyorsanız arsa satın alma yoluna gidebilirsiniz.
Kaba işler kısmında demir- beton hafriyat, temel işlemleri gibi kısımlar bulunur. Daha çok yapının kaba kısmını ilgilendiren kısımdır. Yapının strüktürü oluşturulurken harcanan bedellerdir. İnce işler kısmında duvar, yalıtım, kapı, pencere, tesisat, alçıpan işleri, alçı-boya işleri, parke işleri gibi bölümler bulunur. İnşaatın en önemli kısmıdır. Burada maliyetlerinizi iyi belirlemeniz ve iyi yönetmeniz gerekir. Malzeme seçimlerinizi mevcut sermayeniz doğrultusunda yapmanız gerekir.
Evin Maliyetini Nasıl Hesaplarsınız?
Tercihlerinize karar verdikten sonra aşağıda ilerleyeceğiniz adımlar sayesinde inşaat maliyetinizi hesaplayabilirsiniz. Adım adım sizlere anlatmaya çalışalım.
1.Adım: Arsanızın durumuna bakın!
İlk olarak yapacağınız arsanızın parsel bilgisine bakarak imar durumunu araştırmaktır. İmar durumu inşaatın oturumunu belirler. Eğer müstakil bir ev ise ona göre evinizin alanları ortaya çıkmış olur. Eğer kalan daireleri satacaksanız sığacak daireleri hesaplamış olursunuz. Bunun haricinde binanın bitişik nizam ya da ayrık nizam olup olmamasına bakmış olursunuz.
2.Adım: Arsa zeminine ve arsanın deprem özelliklerine bakın!
Arsanızın zemin özellikleri ve deprem karakteristikleri diğer önemli unsurdur. Eğer arsanın zemin özellikleri kötü ise bu inşaat maliyetini artıracaktır. Depreme yakınlık bakımında arsanın riski varsa bu da aynı şekilde inşaat maliyetini artıracaktır.
3.Adım: Projeleri çizdirin!
Arsa bilgilerini proje ofislerine bildirerek teklif alarak arazinize ait planları çizdirin. Sonrasında belirli metrajlar ortaya çıkmış olacaktır. Burada önemli olan evin bölümlerini ve daire adetlerini doğru belirlemektir. Çünkü bu durum tüm inşaat maliyetini etkileyecektir.
4.Adım: Metrajlara göre maliyetlerinizi hesaplayın!
Metrajları nitelendirin ve kategorize edin. Kategorilere ait metrajları hesaplayın. Sonrasında birim maliyetleri toplayın. Birim işçilik fiyatlarını araştırın. Sonrasında maliyetleri tek tek hesaplayın.
6. Adım: Maliyet Hesaplama Programı Seçin!
İnşaat maliyetini hesaplarken maliyet programına ihtiyaç duyarsınız. Günümüzde en çok excel programı kullanılmaktadır. Burada oluşturduğunuz formüller ve bağıntılar ile maliyetleri hesaplayabilirsiniz . Ya da hazır excel tabloları satın alarak hesaplayabilirsiniz. Diğer bir yazılım ise insaathesabi.com‘dur. İnşaat Hesabı sayesinde maliyetlerinizi tek tıkla hesaplayabilirsiniz. Hiç uğraşmanıza gerek yoktur. Sadece bağımsız bölümleri girerek inşaat maliyetinizi hesaplayabilirsiniz. Sadece hesaplamakla kalmayıp malzeme tercihleri ile oynayarak risk analizi yapabilirsiniz. Tüm bu hesapları raporlayabilirsiniz.
5.Adım: Risk Analizi Yapın!
Maliyetleri hesapladıktan sonra yapmanız gereken şey risk analizi yapmaktır. Malzeme tercihlerinize göre ve proje tercihlerinize göre maliyetleri hesaplayarak aralarındaki farkları değerlendirin. Sonrasında sermayenize göre kararlarınızı verin.
İnşaat Hesabı Programını Nedir? Nasıl Kullanılır?
İnşaat Hesabı güncel maliyet hesabı yapan ve bu maliyetleri belirli bir doküman haline getiren bir maliyet hesabı yazılımıdır. Tek yapmanız gereken bağımsız bölümleri girdikten sonra malzeme seçimleri yapmaktır. İçerisinde onlarca kategori bulunur. Bu genel kategoriler içerisinde de yüzlerce seçenek bulunur. Seçimlerinizi yaptıktan sonra konumuna bağlı olarak güncel bir şekilde kısa bir sürede maliyetlerinizi hesaplayabilirsiniz.
Program kullanımı oldukça basittir. Programı bilgisayarın yanında telefonunuzda da kullanabilirsiniz. Deneme sürümü sayesinde insaathesabi.com üzerinden kayıt olup inceleyebilirsiniz. Satın almak istediğinizde fiyatlandırma kısmındaki üyelik modellerini inceleyebilirsiniz. Örnek maliyet raporlarının olduğu linkler aşağıdadır. İncelemeyi unutmayın.
İnşaat Hesabı: https://insaathesabi.com/
Fiyatlandırma: https://insaathesabi.com/fiyatlandirma/
Örnek Rapor: https://insaathesabi.com/ornekrapor/