Batarlı Dükkân Ne Demek?

Ticari mekanlarda alanın kullanımı çok önemlidir. Bazı dükkanlar yüksekliği düşüktür. Bazı dükkanlarında yüksekliği fazladır. Yüksekliği fazla olan mekanlarda ticari alanı kullanmak adına ek katlar yapılır. Yükseklik ikiye bölünerek yukarı bir ofis alt kısmada imalathane gibi yerler yapılır. Bu tarz yapılan katlı dükkanlara batarlı dükkan diyebiliriz. Batar aslına bakıldığında asma kat olarak bilinmektedir. Batarlı dükkân ne demek olarak anlatılması gerekirse, imar mevzuat kapsamında yükseklik olarak belirli bir miktar da yer alan binaların, zemin katında düzenlenmiş olan ve bağımsız bölüm olarak o bölgeyi tamamlayan bir kat yapısıdır. Asma kat olarak da adlandırılan bu bölgelere dükkân yapımı söz konusu olmaktadır. Batarlı dükkân işlemlerinde genel olarak iç yükseklik 5,50 metre olması gerekmektedir.
Batarlı dükkân ne demek konusunda batar terimi alışıldık bir şekilde gelmediği için asma kat kelimesi kullanılmaktadır.

İmar planlamalarında, proje çizimlerinde mimar ve mühendislerin hesaplamaları doğrultusunda, imar planını uygun bir şekilde düzenlenmiş, yükseklik, taşıyacağı ağırlık miktarı ve destek noktaları kapsamında belirlemeler yapılır. Bu belirlemelerde, hesaplama işlemlerinin doğru bir şekilde yapılması gerekmektedir. Yanlış yapılan hesaplamalarda asma kat ve diğer işlemler için bina sağlamlığı doğru bir sistemle olmayacaktır. Asma kat her noktada kullanılmaktadır. Batarlı dükkân olarak adlandırılan bölgelerde genellikle bina altlarında yer alan dükkân modellemelerinde kullanılan bir sistem olarak, inşaatın her alanında görmek mümkündür.

Batarlı dükkân yapısında genel olarak bina alt bölgelerinde bir çalışma görülmesi mümkündür. Bu alanların imar durumuna göre yapılması ilk önceliktir. Bu nedenle kullanım aşamasında ve yapım aşamasında bu alanın gerekildiği gibi kullanılması gerekmektedir. Batarlı dükkân kapsamında bakıldığında fazla bir bilgi söz konusu olmasa da asma kat terimi ile bu noktalar en iyi şekilde açıklanabilir. Bu bölgelerde dükkân açmak istemeniz halinde imar durumunu iyi bir şekilde incelemeli ve çalışmaları iyi bir şekilde gerçekleştirmelisiniz. Bu sayede dükkân konumuna ve imar konumuna göre herhangi bir sıkıntı yaşamadan bu bölgede rahat bir ticari yaşam sürmeniz uzun süreler boyunca iyi bir şekilde mümkün olacaktır.