Kalorifer Yeri Belirlerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Eviniz için uygun bir ısıtma sistemi seçmek kadar önemli olan doğru kalorifer yeri belirlemek de geleceğe yapacağınız bir yatırım olarak düşünülebilir. Bu bağlamda, kalorifer sisteminin doğru bir şekilde yerleştirilmesi, ısınma masraflarını önemli ölçüde düşürecektir. Kalorifer sisteminin yerleşimi konusunda zamanlama da oldukça önemlidir. Bina projesi çizilirken kalorifer yerleşiminin proje üzerinde gösterilmesi, daha sonra oluşabilecek olası ekleme ya da tadilattan doğacak kayıpların önüne geçecektir.

İçindekiler

Kalorifer Petek Boyutu Neye Göre Seçilmeli?

Kalorifer petek boyutu seçilirken, peteğin ısıtma gücü ve yerleşeceği odanın metrekaresi ele alınmalıdır. Odanın boyutuna göre petek uzunluğu farklılık gösterecektir. 1 metre uzunluğu ve 60 cm yüksekliğe sahip standart bir petek, 9-12 metrekare alanı ısıtır. Hesabı daha kolay hale getirmek için 1 metreye 60 cm peteğin 10 metrekare alanı ısıttığını varsaymak mümkündür. Bu tip bir petek saatte ortalama 1800 kcal ısı verir. Fakat peteğin modeline göre verdiği ısı miktarı farklılık gösterebilir. Tüm bu hesaplamaları yaparken odalardaki pencere sayısı, yalıtım miktarı ve türü, mantolama, evin cephe konumlandırması gibi özellikler de göz önünde bulundurulmalıdır.

Kalorifer Nereye Yerleştirilmeli?

Pencereler ne kadar kalın olursa olsun dışarıdan gelen soğuk havayı bir noktaya kadar kesebilmektedir ve en çok soğuk hava geçişi bu noktalardan olmaktadır. İçeri giren soğuk havayı kaloriferdeki sıcak hava ile kırmak için genelde kalorifer petekleri pencere altında yerleştirilir. Pencereden gelen soğuk hava, öncelikle kalorifer peteğine çarpar ve ısınır. Daha sonra ısınan bu hava odaya dağılır ve ısıtma sağlanır.

Kalorifer peteği yerleşimi yapılırken petek tek bir duvara yerleştirilmemelidir. Eşit dağılımlı ısınma sağlamak adına, petek odanın iki duvarına dağıtılmalıdır. Hatta daha büyük iç mekanlarda petek dağılımı daha farklı olabilir. Büyük odalarda aynı duvar üzerinde birden fazla petek yerleştirilebilir. Bunun nedeni, duvarda yer alan tek bir peteğin ısıtma konusunda yetersiz kalmasıdır.

Yakıt veya Isınma Türü Petek Seçimini Etkiler Mi?

Yapacağınız bina için seçeceğiniz petek modeli konusunda pek çok alternatif olmakla birlikte, ihtiyacınıza en uygun olanı seçmek, en sağlıklı karar olacaktır. Radyatör petek modellerinin genel çalışma mantığı ve özelliklerini aşağıda listeledik;

Döküm Petek Radyatörler

İçeriğinde çelik metal bulunan döküm petek radyatörler ağır bir yapıya sahiptir. Bu yüzden kurulumu diğer radyatörlere göre biraz daha zordur. Ayrıca çelik çok geç ısınıp, soğuyan bir metal olduğu için, odanın ısınması ve soğuması da aynı hızda olacak ve maliyet artacaktır. Sağlam bir yapısı olsa da diğer radyatörlere göre biraz daha kaba bir görünüme sahiptir.

Sac Panel Petek Radyatörler

Genel olarak evlerde en çok kullanılan petek türüdür. Soğuk sacdan oluşan panel petekler döküm radyatörlere göre daha estetiktir. Maliyet olarak da en uygun petek türüdür. Kurulumu kolay olduğu için yoğun iş gücü gerektirmemekle birlikte, temizliği de kolaydır. Alüminyum peteklerle kıyaslandığında biraz daha geç ısınırlar. Sac panel peteklerin yaşatabileceği en büyük sıkıntı, içindeki su kanallarının dar olmasından kaynaklı, tıkanma olasılığı diğer peteklere göre daha fazladır.

Alüminyum Panel Petek Radyatörler

Petek modelleri arasında en hafifi sayılan alüminyum panel peteklerin, adından da anlaşılacağı üzere ham maddesi alüminyumdur. Hafif olmasından kaynaklı kolay kurulum sağlar ancak yapısı diğer radyatörlere göre daha az sağlamdır. Çabuk ısınması avantajlı bir özellik olsa da kapatıldığında da odayı aynı hızla soğutur.

Dekoratif Panel Petek Radyatörler

Adından da anlaşılacağı üzere farklı modelleri olan ve kullanıcılar tarafından daha estetik bulunan dekoratif panel peteklerin de içeriğinde genelde alüminyum bulunmaktadır.

Havlupan Petek Radyatörler

Özellikle banyolarda görülen havlupan petek radyatörler odalarla kıyaslandığında çok fazla ısı vermese de aralıklı tasarımı sayesinde üzerine havlu vb. asıldığında havluların rahatlıkla kurumasını sağlar. Ayrıca genellikle banyolar için yeterli ısıyı sağlayabilmektedir. Normal peteklerin aksine daha yükseğe yerleştirilebilir.

Yerden Isıtmalı Petekler

Ev ısıtmasında kalorifer peteği kullanmanın diğer bir alternatif yolu da yerden ısıtma yapmaktır. Yerden ısıtmada kalorifer petekleri kullanılmaz. Bunun yerine zeminin altında ısıtma boruları döşenir. Yerden ısıtmanın en büyük avantajı, odada bulunan petekleri kaldırarak dekorasyonda esneklik sunmasıdır. Yerden ısıtma, kaloriferle benzer oranda ısıtma sağlar. Bu tür ısıtma sistemlerinin tek farkı, kalorifer peteklerinin zeminin altında olmasıdır. Ayrıca özellikle çocuklu ailelerde çocukların yerde rahatlıkla oynayabileceği bir ortam sağlar.

Tüm Odalara Kalorifer Gerekli Mi?

Evlerde hemen hemen her odada pencere bulunduğundan dolayı sadece koridorda petek kullanılmayabilir. Bunun dışında evdeki tüm odalarda kalorifer olması gerekmektedir. Banyolarda ise yukarıda bahsettiğimiz havlupan petekler kullanılabilir.

Kalorifer Peteği Dekorasyonu Etkiler Mi?

Kalorifer yeri bazı durumlar ev dekorasyonu için zorluk çıkarabilir. Ancak petekleri dekorasyonun bir parçası haline getirerek estetik bir görüntü elde edilebilir. Peteğin ısıtma kapasitesini düşürmeyecek şekilde peteğin üstü ahşap panellerle kaplanabilir. Ya da petek seçimini evinize ve eşyalarınıza uygun olarak dekoratif modellerden de yapabilirsiniz.