Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği İncelenmesi
Binaların uzun ömürlü olması için doğru bir su yalıtımının yapılması gerekir. 1 Haziran 2018 itibariyle, yeni yapılacak olan binaları kapsayan yeni bir su yönetmeliği yürürlüğe girdi. Geçmişteki yönetmeliklere göre oldukça kapsamlı olan bu yeni şartlara göre bina yapılırken izlenmesi gereken birkaç şart var.
Ayrıca yeni su yalıtımı yönetmeliği, gerekli şartlara uymayanlar için para cezası belirledi. 2 bin TL’den başlayan para cezası, binanın ev mi iş yeri mi olduğuna göre göre artış gösteriyor. Olası bir su baskını sonucu oluşacak hasarlar da cezanın miktarını belirleyecek. Tüm bu faktörler dikkate alındığında su yönetmeliğine uygun olarak yapılmayan binaların sakinleri 4 bin TL veya 6 bin TL değerinde cezalarla da karşı karşıya kalabilecek. Tüm bu cezalar İmar Kanunu kapsamında uygulanacak.
En genel anlamıyla binalarda su yalıtım yönetmeliği, binanın su ile temas eden yerlerin de gerekli yalıtım önlemlerini almayı içerir. Önlem alınacak bölgeler arasında toprakla temas eden yerler ve bodrum katları yer alır. Ayrıca evlerin balkonlarında da yönetmeliğin ilgili maddelerinin izlenmesi gerekir. Su yalıtım yönetmeliğinin temel amacı ise binaların ömrünü uzatmak ve oluşabilecek maddi kayıpların önüne geçmek.
Su Yalıtımında İzlenmesi Gereken Genel Kurallar
Binalarda su yalıtımı yapılırken izlenmesi gereken bir dizi kural vardır. Su yalıtımı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, doğru malzeme seçimi ve kaliteli işçiliktir. Diğer yandan binanın bulunduğu bölgenin iklim koşulları da dikkate alınmalıdır. Yağmur alan bölgelerde, su yalıtımı uygulamaları daha da önem kazanır. Bunun yanı sıra bölgede yer altı suyunun varlığı da zemin su yalıtımı uygulamalarının önemini arttırır.